Aanvragen visum, zorg dat alles op tijd in orde is voor een ongestoord verblijf!

Voor het kunnen verlaten van veel landen, maar zeker bij het aanvragen van een visum moet je paspoort een minimaal aantal maanden geldig zijn, gerekend vanaf het moment dat je het land weer verlaat (foto: Lezerzzz).

21-05-2018 | Lizette Brands – Iedereen die wel eens buiten Europa heeft gereisd, zal zeker hebben gemerkt dat er regelmatig een visum nodig is voordat je in een land naar binnen mag. Soms krijg je een formuliertje in het vliegtuig in je handen gedrukt en is het invullen daarvan voldoende voor de toegang. Bij een aantal landen is er een veel uitgebreidere aanvraag nodig. Hoe zit dat nou precies? Wanneer moet je naar de ambassade? Wat heb je nodig voor een aanvraag? Ik zet de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Allereerst, wat is een visum en waar heb je het voor nodig? Kortgezegd is het een officiële toestemming om een land binnen te reizen om hier te mogen verblijven. Een dergelijk document wordt afgegeven door het land waar je naar toe gaat. Ga er vanuit dat de meeste visa de nodige regels bevatten als het om zo’n bezoek gaat. Hou je je niet hieraan, dan kan dit leiden tot de nodige juridische maatregelen zoals bijvoorbeeld een geldboete of kom je een volgende keer gewoon het land niet meer in. Het is dus belangrijk duidelijk op de hoogte te zijn van wat wel en niet mag.

Een tijdje in beslag nemen

Check enige tijd voor je gaat vertrekken of je een visum nodig hebt. Doe dit het liefst zodra je geboekt hebt, want voor sommige landen kan de aanvraag een tijdje in beslag nemen. En je wilt daarover natuurlijk geen stress. Dus des te eerder je weet wat je nodig hebt, des te sneller kun je er al mee aan de slag, zodat alles op tijd in orde is. Vertrek je binnen drie weken? Dan heb je vaak een spoedprocedure nodig. En check de geldigheid van je paspoort! Voor het kunnen verlaten van veel landen, maar zeker bij het aanvragen van een visum moet je paspoort een minimaal aantal maanden geldig zijn, gerekend vanaf het moment dat je het land weer verlaat. Vaak is dit zes maanden. Is je paspoort nog maar korter geldig, dan zul je voor je visumaanvraag al een nieuwe moeten regelen.

Meteen extra pasfoto’s

Ga niet zelf ‘klooien’ met pasfoto’s. Ga langs een goede fotograaf. Voor een visumaanvraag is minimaal één en zijn soms meerdere pasfoto’s nodig. Laat je toevallig net een nieuw paspoort maken, laat dan meteen extra pasfoto’s nemen. De fotograaf kent de regels omtrent de formaten en dergelijke (niet lachen, oren zichtbaar, enzovoorts), of als er specifieke regels zijn zal die daar op jouw verzoek rekening mee houden. Je bent wat geld kwijt, maar verzekerd van goede foto’s die geaccepteerd worden. Check of je paspoort twee blanco pagina’s naast elkaar heeft. Een visum beslaat vaak een hele pagina. En op de pagina ernaast worden de stempels van de douane gezet. Daarom heb je dus twee pagina’s naast elkaar nodig. Natuurlijk is het leuk om overal stempels te laten zetten, maar in dit geval dus niet. Vaak reizen doe je met een zakelijk paspoort. Verwacht je regelmatig naar landen met een visum te reizen? Overweeg dan een zakelijk paspoort. Zo’n exemplaar heeft twee keer zoveel pagina’s, je hebt er geen extra aanvraag voor nodig en het kost net zoveel als een gewoon paspoort.

Veel makkelijker online

Verdoe geen tijd bij een grensovergang, ambassade of consulaat. Gokken dat je aan een grens een visum kunt regelen, is niet zo slim. Soms blijkt er namelijk bar weinig te zijn bij een grensovergang. En je mag natuurlijk een dagje bij de ambassade gaan zitten voor je aanvraag, maar eerlijk gezegd is dat met alle digitale middelen stevig achterhaald. Dus mits je geen andere reden hebt om er te zijn, regel je een visum veel makkelijker online. En dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Er zitten meerdere voordelen aan het aanvragen van je visum via een visumspecialist. Zij hebben jarenlang ervaring en dus de expertise. Met de aanvraag en al je vragen kun je dan ook bij hen terecht. Ook bij specifieke persoonlijke omstandigheden bemiddelen zij. Na de ontvangst van een aanvraagformulier controleren zij namelijk of er nog aanvullende documentatie nodig is en dat laten ze je direct persoonlijk weten met uitleg, zodat jouw aanvraag lekker vlot verloopt. Uiteraard verdient de visumspecialist er ook iets aan, maar dat is wat mij betreft het ontzorgen wel waard.

Iets meer voeten in de aarde

Denk vooraf na over je verblijfsduur en het aantal keren dat je het specifieke land in reist. Je hebt vaak visa voor drie maanden, voor zes maanden of zelfs voor langer. Vooraf bedenk je wat je nodig hebt, zodat je meteen het juiste hebt. Wil je een uitstapje maken naar het buurland? Dat betekent twee entrees en dat moet je bij je aanvraag al aangeven. Het ene visum is zeker het andere niet. Voor bijvoorbeeld Mexico vul je een formuliertje in het vliegtuig in en klaar. Voor de Verenigde Staten dien je een ESTA aan te vragen en de visa voor Rusland, China of India hebben iets meer voeten in de aarde, en zijn daardoor ook wat duurder. Voor een visumaanvraag voor China heb je bijvoorbeeld je paspoort nodig, een pasfoto, je reisschema en een verklaring van je werkgever dat je daar een dienstverband hebt. Dan kent het visum voor dit land meerdere varianten, zoals een verblijf van drie maanden, met één of twee keer inreizen. Ook de variant voor zes maanden bestaat, maar dan gelden er aanvullende regels zoals dat je daaraan voorafgaand al drie keer naar China bent gereisd met visa.

Als een tweede entree

Verder is China een bijzonder voorbeeld, omdat bijvoorbeeld Hong Kong ook bij China hoort. Het is immers een aparte administratieve gemeente. Voor enkel reizen naar Hong Kong heb je echter geen visum nodig. Maar maak je vanuit China een uitstapje en kom je weer terug in China, dan geldt dat als een tweede entree. Dus het is nodig om dit goed uit te zoeken. Om die gewilde visum sticker in je paspoort te krijgen, zul je het paspoort op moeten sturen. Doe dit altijd aangetekend met track and trace, zodat je bij kunt houden hoe de verzending verloopt en je meer zekerheid hebt. Ook voor het terugontvangen geldt dit advies. Het kost wat meer, maar is het meer dan waard.

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.