Backpack verstandig inpakken zonder dat het een zooitje wordt

Neem kleding mee waar je blij van wordt, wat goed past, comfortabel zit en ook nog eens leuk staat. Want waarom zou je oude kleding meenemen wat net niet lekker zit? (foto: Daphne Lange)

18-10-2017 | Daphne Lange – Je backpack fatsoenlijk inpakken blijft altijd een ding. Je wilt er tijdens je reizen nog wel een beetje florissant bijlopen. Toch? Maar hoe doe je dat? Met een aantal redelijk simpele tips hou je het vast en zeker nog een beetje in de hand.

De eerste keer dat ik voor drie maanden ging backpacken had ik me toch een partij spijt van mijn inpakkunsten! Mijn tas puilde letterlijk uit. En elke keer stopte ik er stiekem nog iets bij. Ik sjouwde me het leplazerus. Want mijn rugzak zat helemaal volgestouwd met ‘dat kan ook nog handig zijn’ kleding. De ritsen stonden letterlijk op knappen. Je hebt echt geen vier paar schoenen nodig in Zuid-Amerika! What was I thinking? En wat heb ik aangehad? Juist, bijna altijd hetzelfde jurkje met flip flops, want dat zat het fijnste! Het is dus echt verstandig om keuzes te maken. Dat valt niet altijd mee, maar na de nodige backpack avonturen heb ik behoorlijk veel inpak ervaring opgedaan, kan ik je zeggen. Ik geef je graag een aantal tips die in ieder geval voor mij prima werken. Wie weet kun jij er ook nog iets van leren.

Outfit voor elke dag

Neem kleding mee waar je blij van wordt, wat goed past, comfortabel zit en ook nog eens leuk staat. Want waarom zou je oude kleding meenemen wat net niet lekker zit? Juist, niet doen dus, dan trek je het toch niet aan. Probeer met alle kledingstukken die je meeneemt een outfit voor elke dag te maken. Zo kun je toch steeds weer een nieuw set maken. Pas alle kleding nogmaals en leg het op stapeltjes en laat dat een dag liggen. Basics doen het altijd goed. En een tip, neem niet teveel witte kleding mee, als het vies is zie je dat meteen. Een zwart shirt of jurkje kun je nog wel een keer aan. En in plaats van dikke badhanddoeken kun je beter één of twee sarongs inpakken. Deze zijn multifunctioneel. Ze zijn zowel voor als na het douchen of op het strand te gebruiken en zijn binnen tien minuten droog. Het is ook erg handig als bedekking voor op een stoel tijdens het reizen of als je een vies kussen hebt in je hostel of hotel. Of je maakt er een jurkje van voor over je bikini. Win win!

Dun en makkelijk opvouwbaar

Pak ook niet teveel toiletspullen in. Dit weegt altijd erg veel, is onpraktisch met inpakken en als je op reis bent, gebruik je dit zelden. Neem een wegwerp shampoo mee voor nood. Vaak staat er nog wel iets in de accommodatie waar je verblijft en anders koop je het daar. Stop een mascara en lipgloss in je tas, crème, middel tegen insecten, zonnebrand en aftersun, daar heb je genoeg aan. Oh ja, een lakenzak is onmisbaar, niet alle bedden zijn even fris en fruitig. Deze zijn vaak erg dun en makkelijk opvouwbaar. Wat ben ik vaak blij geweest dat ik deze bij me had.

Combineren is de sleutel

Dingen die meegaan omdat ze misschien nog wel een keertje nodig kunnen zijn, laat je thuis. Heb je alsnog twijfels bij kledingstukken die op het stapeltje liggen, dan moet je ze niet meenemen. Dit ga je toch niet dragen. Wees dus heel kritisch en streng en bedenk bij alles wat je inpakt dat je het zelf mee moet sjouwen op je rug. Combineren is de sleutel. Dat rokje, shirt, trui, vest of jurkje moet je kunnen dragen met de rest. Mis je iets, dan koop je het daar. Neem ook geen te dure kleding mee. Merk je tijdens het reizen dat je iets niet draagt, geef het dan weg. Zo maak je er iemand anders blij mee.

Een handig systeem

De beste tip voor het inpakken van je tas, maar ook als je tijdens het reizen snel iets wilt pakken zonder dat je eerst heel je backpack overhoop moet halen en het weer een zooi wordt, is deze. Gebruik cubes, plastic zakken (verschillende kleuren) of doorschijnende (diepvries)zakken. Hiermee creëer je een handig systeem waar je heel blij van gaat worden. Zo maak je een tas met broeken en shorts, eentje met shirts, eentje met rokjes en jurkjes, eentje met bikini’s, ondergoed, sokken en een slaap outfit. Eentje voor je toiletspullen en EHBO spullen. Dan nog eentje voor de opladers en ook eentje voor je vieze was. Klaar. Best makkelijk eigenlijk als je het zo leest! Succes. Laat je me even weten hoe het je is vergaan en of het goed ging om keuzes te maken? Verder ben ik ook wel benieuwd naar jouw inpak skills. En misschien heb jij nog wel een hele goede tip die ik en de lezers echt eens zouden moeten proberen. Laat het me maar weten. Backpack ze, ik ben benieuwd waar je volgende trip naartoe gaat!

Daphne Lange kun je wakker maken om op reis te gaan. Ze is altijd in om nieuwe landen, plaatsen en culturen te ontdekken, de plaatselijke geur op te snuiven, het eten te proeven en te verdwalen om vervolgens op de meest bijzondere plekjes uit te komen. Dit doet ze zowel in Nederland als in het (verre) buitenland. Ze spaart vooral oneindig veel mooie momenten. Ben je nieuwsgierig? Daphne is regelmatig met haar artikelen te vinden op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.foodandflipflops.com waar ze haar avonturen graag met je deelt.