Beamish Open Air Museum is met moeite in één dag volledig te bekijken

dsc_4987
In het museum is genoeg rijdend materieel te vinden (foto: Lezerzzz).

05-12-2016 | Van onze redactie – De meest aangewezen manier om de videocamera beter te leren kennen doe je in een ‘levensecht’ openluchtmuseum. Niemand kijkt je op de vingers en verschillende omgevingen zijn dicht bij elkaar gesitueerd. In het Engelse Beamish Open Air Museum kijk je met veel plezier je ogen uit.  

Op zestien kilometer ten zuidwesten van Newcastle kun je de camera langdurig uit de tas halen. Want op de autoweg van Conset naar Stanley passeer je het verbazingwekkende Beamish Open Air Museum. Het is vooral: zeer groots! Met een oppervlakte van 120 hectare op het platteland krijg je met de camera een vroeger beeld van Noord-Engeland gedurende de jaren 1820, 1900 en 1940. Met moeite is alles in één dag vast te leggen, dus trek er voldoende tijd voor uit (en vergeet niet om meerdere accu’s mee te nemen, je zult ze zeker nodig hebben).

Mijnwerkersdorp

In dit museum is genoeg te zien zoals een stationnetje, een schoolgebouw, winkels die zijn ondergebracht in gezellige stadjes (in ‘The Co-op Store’ zijn winkels onder één dak te vinden), loodsen, werkplaatsen, een locloods, een mijnwerkersdorp, enkele mijngangen (moeilijk om in beeld te krijgen en denk aan je hoofd met al die verlaagde doorgangen!), een nostalgische boerenhoeve uit de jaren 1940,de ‘Town Stables’ waar de paarden verblijven, een kermis en nog veel meer. Of neem een kijkje in Joseph Herron’s Bakery. Leg de traditionele wijze van het bakken van brood,het maken van taarten en andere lekkernijen vast. Een leuke afwisseling van beelden maak je in het Redman Park. Laat de kijker kijken en luisteren naar het orkestje in de muziektent. Deze tent is afkomstig uit het Saltwell Park in Gateshead. En wil je even pauzeren: hier kun je bij mooi weer zelfs picknicken.

In scène

Bij het filmen in dit museum ontstaat er een probleem. In deze stap terug in de tijd horen geen toeristen van nu. Mensen die in hippe kleding met moderne kinderwagens in de klassieke straatjes rondlopen of zitten uit te rusten op bankjes, likkend aan een ijsje. Hoe moeilijk dat soms ook is: hou ze uit beeld! Het museum zelf is bewoond, want het personeel op straat, in de huizen en winkels loopt in de kleding uit de genoemde vroegere periode. Concentreer de opnamen dus op deze personen. Het is geen enkele moeite om soms wat in scène te zetten want men werkt uiterst gewillig mee! Laat ze niet poseren, maar ‘iets’ doen. Twee werklieden die in een kleine bestelauto instappen en wegrijden, een winkelbediende die de etalage aan het herschikken is of een bankemployee die geld telt. Alles kan!

Vermijd de clichéplaatjes

Een draaiboekje is in een openluchtmuseum bijna vooraf niet te maken. Je weet niet wat er voor de lens gaat komen. Belangrijk is dat hoe meer je oefent en experimenteert met de camera, hoe sneller je tot het maken van geschikte beelden komt. Kende camera! Alleen de gebruiksaanwijzing even kort van tevoren doorlezen is onvoldoende. Experimenteren betekent soms afwijken van de regels. Elk onderwerp vraagt een eigen aanpak. Hou ruimte voor creativiteit en spontane gebeurtenissen. Bekijk het niet altijd even serieus en geniet vooral van het filmen. Opnamen wegknippen kan tenslotte achteraf gebeuren. In de stadjes draait het leven gewoon door. En dat leven bestaat niet alleen uit gebouwen. Maar ook uit reclameborden die tegen gevels zijn geschroefd, een auto die langs de stoeprand geparkeerd staat en een bakfiets die tegen een muurtje is neergezet. Vermijd de clichéplaatjes en maak eens opnamen op een originele manier. Er is oneindig meer te bieden zoals doorkijkjes, volle etalages en beletteringen op winkelruiten.

Patiënten met lachgas

Wil je de kijker de angst voor de tandarts laten voelen, dan kun je (zonder afspraak te maken) opnamen maken in de praktijk aan de Ravensworth Terrace. Je mag plaats nemen in de wachtkamer. Menig patiënt zal hier (met zenuwen!) hebben doorgebracht. Met een houten, krakende trap ga je vervolgens naar de eerste verdieping. Je komt terecht in de tandartsstoel. Om vervolgens allerlei instrumenten te aanschouwen (neem ze scherp in beeld in de vitrine). De tandarts zelf in de witte jas ontbreekt (gelukkig!) maar je krijgt wel de nodige boeiende verhalen te horen. Verwerk een klein gedeelte daarvan gerust in de opnamen. Zoals het jaar 1830. Het jaar waarin de gebroeders Crawcorn amalgaan introduceren in de Verenigde Staten. Of 1844 waarin tandarts Wells zijn patiënten met lachgas behandelt. In 1884 wordt er plaatselijk verdoofd met behulp van cocaïne (wat een opluchting voor de patiënten zal dat geweest zijn!) en in 1895 wordt de eerste tandheelkundige röntgenfoto gemaakt.

Locatie: Beamish, County Durham (Groot Brittannië)

Website: www.beamish.org.uk