Ben Cramer: ‘Gewoon jezelf blijven en je niet al te druk maken over wat anderen van je vinden!’

‘Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik luister niet veel naar muziek. Ik ben al blij dat ik naast mijn optredens in het land en rollen in musicals, even geen muziek hoef te beluisteren,’ aldus Ben Cramer (eigen foto Ben Cramer).

Laatste update 16-05-2017 – Het hebben van vrije tijd is mateloos populair. Natuurlijk vult niet iedereen dat op dezelfde manier in. In deze reeks artikelen stelt Richard Helwig een aantal vragen over dit onderwerp en over andere zaken aan de meest uiteenlopende Nederlanders. Dit keer is dat Ben Cramer, bekend als zanger, acteur en musicalster.

Kun je zeggen dat jouw carrière eigenlijk ooit is begonnen met het winnen van een talentenjacht. Wilde je van jongs af aan al artiest worden?

‘Ja, ik won met mijn beatgroep The Sparklings in 1965 een talentenjacht in Amsterdam op het Rembrandplein. Toen ik jong was, kon ik nog niet zeggen dat ik het artiestenvak in wilde gaan.’

Je hebt ontzettend veel gedaan in jouw carrière. Tussen 1967 en 1980 was je zelfs de meest gevraagde artiest van Nederland. Als je hier één optreden (of gebeurtenis) uit zou mogen halen waar je het meeste plezier aan hebt beleefd, welke is dat dan?

‘Dat is moeilijk om er eentje uit te halen maar… dat was toch wel in 1968. Toen werd ik gevraagd om mee te doen aan het Knokke Songfestival. Dat was een zeer populair gebeuren. Als je daar indruk wist te maken dan zou dat een goede start voor een eventuele carrière kunnen zijn.’

Heb je ooit wel eens een optreden meegemaakt waar je achteraf gezien veel liever niet naar toe had gegaan?

‘Nee, dat is mij nooit overkomen!’

Als muziek nooit had bestaan, wat was je dan geworden?

‘Haha, dat zou ik echt niet weten hoor. Ik heb ooit bij een verzekeringsmaatschappij op kantoor gewerkt, maar dat was echt niets voor mij. Toen ik mijn eerste hit scoorde (“Zai zai zai”) ben ik direct gestopt met werken bij dat bedrijf.’

Wat betekent vrije tijd voor je? Waar kan je thuis van genieten?

‘Ik geniet onder meer heel erg van mijn tuin en onderhoud deze helemaal zelf. Ook kan ik genieten van een heerlijke motorrit of rijden in mijn oldtimer, dat is een Citroën DS 23 Pallas uit 1972.’

Luister je vaak naar muziek? Zo ja, wat heeft jouw voorkeur? Bezoek je bijvoorbeeld nog wel eens concerten? Zo ja, van wie?

‘Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik luister niet veel naar muziek. Ik ben al blij dat ik naast mijn optredens in het land en rollen in musicals, even geen muziek hoef te beluisteren. Natuurlijk heb ik wel favorieten, zoals Barbra Streisand, Tom Jones en Frank Sinatra.’

Wat vind je het minst leuke aan je werk?

‘Dat zijn vaak de vooroordelen die men heeft over mij en mijn werk. Ik kan mij daar ontzettend aan storen en doe mijn best om daar niet altijd op in te gaan.’

Waar kom je helemaal van tot rust?

‘Door heerlijk in mijn tuin te liggen en te genieten!’

Waar kun je je ongelofelijk druk over maken?

‘Over de onvrede in de wereld met alles daarop en eraan. Teveel om op te noemen. Ongelooflijk hoe de mensheid tot verschrikkelijke dingen in staat is! Neem nou bijvoorbeeld IS, dat is toch echt ongelooflijk wat daar allemaal gebeurt.’

Ben je stressbestendig?

‘Ja hoor, ik ben zeer stressbestendig.’

Waar kunnen ze je ‘s nachts voor wakker maken?

‘Nergens voor, haha. Ja, alleen als blijkt dat mijn huis in de fik staat zou ik het wel aardig vinden als ze mij wakker willen maken, haha!’

Ga je jaarlijks op vakantie? Zo ja, waar ga je het liefste heen?

‘Vaak gaan we naar Zeeland toe. Geweldig zodra je over de Westerscheldebrug rijdt. Je komt dan in een mooi stukje Nederland terecht. Natuurlijk gaan we ook wel eens naar het buitenland toe. Maar hier in Nederland is zoveel moois te zien dus daarom blijven we graag hier!’

Ben je iemand die actief is tijdens de vakantie en veel wil zien? Of neem je juist alle rust?

‘Ik neem mijn rust, maar zo af en toe maken we ook wel een leuk uitstapje naar bijvoorbeeld Parijs of Rome.’

Heb je wel eens hele leuke of juist dramatische gebeurtenissen tijdens een van jouw vakanties meegemaakt?

‘Ja, dat was in Spanje, nu ruim 42 jaar geleden. Mijn jongste dochter was toen zoek geraakt op het strand. We hebben ons een ongeluk gezocht. Gelukkig was zij na een uurtje weer terecht, maar wat waren wij in paniek.’ 

Heb je bepaalde tips voor vakantiegangers?

‘Niet echt. Als ik er dan toch eentje mag noemen: ga relaxed op weg als je met de auto gaat en dender niet in een keer door naar een verre bestemming met alle risico’s van dien!’

Naar welke televisieprogramma’s kijk je tegenwoordig het liefst?

‘Dat zijn mooie natuurfilms en documentaires.’

En je voelt hem al aankomen, welke televisieprogramma’s bekijk je bewust niet?

‘Nou, dat valt wel mee hoor. Maar ik word zo langzamerhand een beetje tureluurs van al die talentenjachten. Met daar tussendoor die verschrikkelijke minuten aan reclameblokken. Waar telkens door irritante damesstemmetjes wordt verteld dat alles bijna gratis is!’ 

‘Vooral doorgaan’ kenmerkt jouw carrière. Betekent dat ook dat je eigenlijk nooit zou willen stoppen met wat je doet? Dus zeg maar, sterven in het harnas?

‘Dat klinkt wat overdreven, maar zolang het publiek het leuk blijft vinden als ik ergens een optreden in het land doe, wil ik nog wel even door blijven gaan. Altijd kritisch blijven en weten wanneer je echt moet stoppen!’

Als je zou mogen kiezen, waar zou jij graag een musical over gemaakt willen zien? Je mag er zelf in meespelen. Budget geen probleem!

‘Dat is moeilijk. Er wordt tegenwoordig bijna overal een musical over gemaakt. Ik heb echt geen voorkeur of een idee.’

De musical ‘The Phantom of the Opera’ was een groot succes en liep drie jaar. Hoe is het om langlopende musicals te spelen? Is het fysiek en mentaal zwaar?

‘Het klinkt misschien een beetje raar maar het is voor mij een echte ontspanning, ondanks de inspanning die daarmee gepaard gaat. Als je regelmatig speelt dan is dat al topsport en hoef ik daarbuiten niet nog eens aan bepaalde sporten te gaan doen. “The Phantom of the Opera” was inderdaad wel een van mijn favoriete musicals met zeer uitdagende songs.’

Dit was een productie van Joop van den Ende. Als je hem zou moeten omschrijven, hoe zou je dit dan doen?

Joop van den Ende is een theaterman pur sang. Zeer betrokken bij het product en zijn mensen die daarmee bezig zijn. Je kunt je bijna geen betere wensen! Top!’

Stel, je wordt gevraagd door president Trump om één nummer te komen zingen op het Witte Huis. Zou je naar Amerika afreizen? Zo ja, voor welk nummer zou je gaan?

Ja hoor, dat zou ik een geweldige eer vinden en ik zou dan graag het lied “My Way” willen brengen, want deze man doet het echt op zijn manier. En wat je er ook van vindt… ik heb daar veel respect voor.’

In 2014 gaf je in een interview in het Algemeen Dagblad aan dat je nog menig artiest van de bühne afblaast. Wat doe je aan je stem om dat vol te blijven houden?

‘Ik doe wel eens stemoefeningen als er een gat valt tussen optredens in, bijvoorbeeld eentje van twee weken. Gelukkig komt dat (nog) niet veel voor, haha… Daarnaast hoef ik geen oefeningen te doen. Omdat ik zo vaak optredens doe, blijft mijn stem in goede conditie.’

Als je een maand op een onbewoond eiland zou moeten verblijven, wat zou je dan meenemen? Je mag drie dingen noemen (even afgezien van personen).

‘Even zien… Ah, een goede fles wijn. Een goed boek en… nog een extra flesje wijn, haha.’

Als je om je heen kijkt, vallen er steeds meer mensen weg. Hoe ga jij daar mee om? Kun je in dat opzicht gemakkelijk relativeren?

‘De laatste tijd gebeurt dat steeds vaker. Ja, dat is logisch natuurlijk omdat je zelf ook steeds ouder wordt. Maar als er iemand plotseling wegvalt, neem bijvoorbeeld Johan Cruijff, dan is het net of er een stukje van jezelf afsterft. Ik heb daar best wel moeite mee, maar weet tevens dat dit bij het leven hoort en dat we de pijp helemaal moeten oproken.’

Als je jezelf zou moeten omschrijven in één zin, hoe zou je dit dan doen?

‘Ik ben een positief ingesteld mens die altijd zal proberen het iedereen naar de zin te maken.’

Wat is volgens jou het (stille?) geheim om vijftig jaar een bekend artiest te mogen zijn?

‘Gewoon jezelf blijven en je niet al te druk maken over wat anderen van je vinden!’