Ben Cramer, zijn Citroën DS23 Pallas en ‘dat meisje uit Frankrijk’: ‘We hebben snel contact gelegd’

In ieder geval werd Ben nu gevraagd om samen met Emily Bécaud ook het duet ‘La fille au tableau’ op te nemen. Het nummer komt van het album ‘Faut Faire Avec’ uit 1999, waar Emily het samen met haar vader zong (eigen foto Ben Cramer).

Laatste update 17-01-2018 – Voor de nieuwe cd ‘Klein portret’ zong Ben Cramer in 2017 het nummer ‘Et maintenant’ in, een chanson van Gilbert Bécaud, ook wel de ‘Franse Frank Sinatra’ genoemd. Het gaat hier om een van de grootste Franse hits. De verbazing is groot als Ben twee dagen erna een opvallend berichtje krijgt uit Frankrijk. Afkomstig van Emily, de dochter van deze chansonnier. Of hij dit nummer in een duet met haar wil opnemen. Hij denkt eerst nog aan een grap, maar dat blijkt geenszins het geval. Richard Helwig vroeg hem hoe het precies zit. 

Gilbert Bécaud kreeg als Frans zanger, componist en acteur grote bekendheid in Nederland met zijn hit ‘Nathalie’ (1964). In Amerika is ‘Et Maintenant’ (1961) bekend geworden in de Engelstalige versie, ‘What Now My Love’. Dit nummer werd uitgevoerd door onder meer Frank Sinatra, Elvis Presley en Shirley Bassey. Eind 2001 overleed Gilbert op zijn woonboot op de Seine in Parijs en werd begraven op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Ben ontmoette Gilbert Bécaud ooit zelf in 1993. Hierover vertelt hij: ‘Toen mocht ik hem mijn cd overhandigen die door mij met bekende Franse chansons was vol gezongen. Voorzien van Nederlandse teksten, waaronder ook “Et Maintenant” en “Desiree”, welke later een hitje werd van mij. Dit lied werd overigens ook door Gilbert Bécaud geschreven.’ In ieder geval werd Ben nu gevraagd om samen met Emily Bécaud ook het duet ‘La fille au tableau’ op te nemen. Het nummer komt van het album ‘Faut Faire Avec’ uit 1999, waar Emily het samen met haar vader zong. Voor Ben Cramer is dat nu voor de eerste keer in het Frans, voor Emily Bécaud de eerste keer in het Nederlands. Ben: ‘Zij wist niet dat ik bezig was deze cd te maken. We hebben snel contact gelegd. Samen met haar zing ik nu dus twee duetten op de cd.’ De Nederlandse versie van “La fille au tableau” werd omgedoopt tot “Portret van een Meisje”.

Half automatische versnellingsbak

Bij het liedje is een clip opgenomen. In zwart-wit. Ben gebruikte zijn oldtimer, een Citroën DS23 Pallas, waarvan alleen dit object in de videoclip werd ingekleurd. Het was volgens Ben vanzelfsprekend dat hij deze auto hiervoor zou gebruiken: ‘Dat lag voor de hand, toch? Een Franse auto uit 1973 die ik al 25 jaar in mijn bezit heb. De auto heb ik destijds voor mijn vrouw gekocht omdat zij die vroeger ook in de familie had. Klinkt misschien wat raar, maar zij heeft nooit zelf achter het stuur gezeten van deze auto, omdat ze het te eng vindt. Het gaat hier om een andere techniek vanwege de half automatische versnellingsbak.’ En haalde Ben ‘dat meisje uit Frankrijk’ van het treinstation in Valkenburg op. Ben die zelf graag in Frankrijk komt, leggen we de vraag voor of deze twee nummers niet uitnodigen tot het zingen van meerdere duetten met Emily. ‘Natuurlijk best wel, maar voorlopig hebben we het bij deze twee liedjes gehouden en zien we wel of er een vervolg op komt.’ En voor wie mogen ze hem uit zijn bed bellen om een duet mee op te nemen? Daarover is hij resoluut: ‘Dat is niet moeilijk te beantwoorden, dat zou voor mij een grote wens zijn, namelijk Barbara Streisand.’