Canadians make no bombs, Canadians make only jokes

Samen met de skileraar Danny, een sportieve Canadese kerstman. Uit de comfortzone, maar wel verantwoord (foto: Elske Doets).

15-03-2017 | Elske Doets – Heimwee had ik toen ik terugkwam van een week Canada. Het land is ruig. Extreem in landschap en in weer. De Canadezen blijven positief, want het zijn echte ‘survivers’. Een fijne instelling wat mij betreft. Een verademing na alle kleurcodes die wij tegenwoordig meekrijgen met het weerbericht.

Ik ging een week skiën in Tremblant, ten noorden van Montreal in Quebec. Een skigebied waar je bijna honderd afdalingen hebt waarvan de meeste een paar kilometer lang zijn. Je kunt hier ook volop off piste skiën of boarden tussen de bomen van Tremblant. Na drie keer intensief geskied te hebben, zijn wij hier nog niet uitgekeken. Al is het alleen maar om de rust, de brede pistes, de vriendelijke liftmedewerkers en geen geduw bij de liften. Iedereen kan goed skiën of boarden. Zoals voor ons fietsen is, is voor Canadezen het skiën of boarden heel gewoon. Zodra een kindje loopt, gaat hij of zij al op de ski’s of op een snowboard staan.

Alles is wit

Normaal is het in februari gemiddeld min 20 graden Celsius met uitschieters naar min 30. Pittig, maar het went gelukkig snel, want het is een droge kou. Een kwestie van goed aankleden en zorgen dat je huid is afgedekt. Het fijne is dat je op droge poederachtige sneeuw skiet. Dit jaar was het anders, het was even warm als in Nederland. Het leek wel voorjaar. Dat gaf andere condities op de berg, zoals mist en onweer. Wat spannender, met mist zie je geen diepte want alles is wit.

Canadese kerstman

Niets slaat Canadezen van de piste, ze gaan gewoon door. Zelfs toen de skiliften even werden stopgezet in verband met de veiligheid, klommen de Canadezen als goudzoekers met hun ski’s of snowboard op de schouders de berg op om toch door te kunnen gaan. Deze ‘mindset’ was zelfs voor mij een positieve eyeopener. Niet bij de pakken neer gaan zitten en afwachten in mineur! Ik skiede samen met mijn echtgenoot. We deden dat een paar dagen met een sportieve Canadese kerstman, Danny, onze skileraar in rood pak met grijze baard. Wel al wat op leeftijd, maar niet stuk te krijgen voor wat betreft uithoudingsvermogen en instelling. Geen getut, maar ‘Go for it’, het liefst double diamond black. Uit de comfortzone, maar wel verantwoord.

Tussen twee stoelen

Tremblant is een schattig, sfeervol en kleurrijk dorpje. Typisch Quebecois, Joie de Vivre. Fijne kroegjes, gezonde sushi, lokaal gebrouwen bier van ‘Le Diable’ en een chique ijs bar met uitzicht op de ski pistes buiten bij het Fairmont Hotel. Op een morgen aten wij ons croissantje en dronken een espresso in het terrazzo gedeelte van dit hotel, toen een heer een grote koffer tussen twee stoelen verstopte. Hij liep vrolijk weg met een snowboard de skipiste op. Vandaag de dag moet je toch alert zijn.

Best wat lichter

Dus vroegen wij aan een van de medewerkers van het hotel of dit wel veilig was. Jack keek ons heel verbaasd aan en knipperde even met zijn blauwe ogen. Toen sprak hij: ‘Welcome to Canada. We make no bombs, we only make jokes.’ Tja, dat is een nogal andere approach dan wij wat angstige Nederlanders hebben, terecht of onterecht. Je kan het leven best wat lichter nemen en gewoon je ding doen met een ‘big smile’. Weer of geen weer: ‘deal with it!’ Canada blijft inspireren en verbazen…

Elske Doets is directeur en eigenaar van Jan Doets America Tours, al 36 jaar reisspecialist voor reizen naar Canada en de USA. Twitter: @DoetsElske of Instagram: elskedoets of www.jandoets.nl/Elske. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz.nl.