Cheesecake met een bessentopping en krokante bodem

Het maken van een dergelijke cheesecake lijkt misschien moeilijk, maar is het niet (foto: LeukeRecepten).

15-11-2017 | Sandra Waterschoot – Mensen laten genieten van gerechten waar veel passie en aandacht in is gestopt. Koken en lekker eten is het allerliefste wat ik doe. Ik ben nooit klaar, want er zijn nog zoveel ideeën en gerechten die uitgewerkt kunnen worden. Dit keer een cheesecake met een bessentopping en krokante bodem, die nog eenvoudig glutenvrij te maken is ook.

Een cheesecake is, de naam zegt het al, een taart waarin kaas is verwerkt. Er zijn bijna oneindig veel soorten en varianten te bedenken. Het maken van een dergelijke cheesecake lijkt misschien moeilijk, maar is het niet.

Wat heb je nodig aan ingrediënten?

Allereerst 150 gram gesmolten boter (en boter om in te vetten), vervolgens 250 gram droge biscuitjes (voor de glutenvrije variant kun je Schär Butterkeks gebruiken), 600 gram verse roomkaas (MonChou bijvoorbeeld), 180 gram suiker en een eetlepel suiker, een zakje vanillesuiker, een citroen, twee eieren, vijf eetlepels slagroom en een handje bessen (of ander rood fruit).

Wat heb je nodig aan materialen?

Een springvorm van 24 cm, een zeefje en een rol aluminiumfolie.

En de bereiding?

Verwarm de oven op 180 graden. Maal de koekjes heel fijn in een keukenmachine (of doe ze in een zak en sla ze heel fijn met een hamer). Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door. Vet de springvorm in met wat boter en verdeel de koekkruimels over de bodem. Druk het geheel goed aan met een spatel of lepel. Bak de bodem tien minuten in de oven en verlaag daarna de temperatuur in de oven naar 150 graden (hetelucht op 130 graden). Rasp de helft van de citroen en knijp het sap uit in een kommetje. Doe de roomkaas, 180 gram suiker, vanillesuiker, citroenrasp, helft van citroensap en slagroom in een kom en mix dit kort met de mixer door elkaar. Voeg de eieren toe en mix deze nog even kort mee. Verhit een steelpannetje op het vuur en verwarm de bessen (bewaar er een paar voor de garnering) en voeg de andere helft van het citroensap en een eetlepel suiker toe. Prak het met een vork fijn en zeef de pitjes en vliesjes er uit en bewaar het sap. Giet het roomkaasmengsel op de bodem en strijk deze een beetje glad. Roer met een lepel het bessensap losjes over de bovenzijde.

Je kunt ook proberen om er mooie figuren in te maken. De vormen veranderen niet tijdens het bakproces. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet de cheesecake vijftig minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog tien minuten. Kijk of de cake redelijk stevig is, de vulling mag niet meer vloeiend zijn. Laat de cake daarna dertig minuten afkoelen op kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal twee uur in de koelkast. Het is belangrijk dat de cheesecake geleidelijk afkoelt anders heb je kans dat deze gaat scheuren of barsten. Snijd voor het serveren de randen aan de zijkant met een mesje los en haal voorzichtig de zijkant van de springvom los. Garneer het geheel vervolgens met verse bessen.

Sandra Waterschoot deelt regelmatig haar recepten op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.leukerecepten.nl.