Christien Velthuizen en haar schilderhobby: ‘Ervan leven kan ik niet. Ik vind het gewoon heerlijk om te doen’

Christien Velthuizen en haar eigen zelfportret: ‘Als ik een complimentje krijg, is dat natuurlijk hartstikke leuk.’ (foto: Christien Velthuizen)

Laatste update 10-07-2018 – Nederlanders besteden hun vrije tijd graag aan het uitoefenen van een hobby. Lezerzzz laat regelmatig mensen aan het woord die hierover in het kort iets willen vertellen. Zoals Christien Velthuizen. Zij schildert en kiest allerlei onderwerpen om die vervolgens met veel geduld vast te leggen op het witte doek. Dat varieert van dieren tot zelfportretten. ‘Eigenlijk ben ik nog steeds aan het ontdekken,’ zegt ze zelf.

Ooit begon ze met het schilderen van een Franse buldog, een hond van haar oude schoolvriendin. Niet eenvoudig, zeker niet vanwege de redelijk platte, brede neus en de rechtop staande oren. Een zelfportret dat Christien van zichzelf maakte, hangt bij haar 90-jarige moeder thuis. Die is terecht trots op de prachtige resultaten die haar dochter heeft weten te behalen. Dat schilderen rustgevend voor Christien werkt, is wel duidelijk. De vraag of het wellicht ook voor stress helpt, is wat moeilijker te beantwoorden. Iedere dag probeert ze een uurtje aan het werk te zijn, maar niet zelden wordt daarbij de tijd vergeten. En is ze dus uren langer met penselen en verf aan de gang, dan aanvankelijk in de bedoeling lag. Gemiddeld werkt ze vier tot acht weken aan een schilderij. Hier moet de droogtijd bij worden opgeteld en dat is afhankelijk van de dikheid van de verf die is gebruikt. Soms verkoopt ze haar werk aan anderen. Zoals in een eetcafé in Putten waar ze in korte tijd vijf van de vijftien schilderijen aan de man wist te brengen. Het is vooral om mensen blij te maken. ‘Ervan leven kan ik niet. Ik vind het gewoon heerlijk om te doen. Als ik een complimentje krijg, is dat natuurlijk hartstikke leuk.’

Een ware uitdaging

Waar Christien nu mee bezig is? ‘Op dit moment heb ik een opdracht om twee kindjes te schilderen. Een ware uitdaging die ik met beide handen heb aangegrepen.’ In de toekomst is zij misschien van plan om met verschillende schilderijen op kunstmarkten te gaan staan. Bijzonder is dat Christien autodidact is en zij vroeger meerdere hobby’s had zoals breien, haken, bloemschikken, kralen boompjes en poppen maken. ‘Eerlijk gezegd had schilderen altijd mijn voorkeur, maar ik kon daar toen geen plek en geen tijd voor vinden. Met drie opgroeiende jongens kon ik geen ruimte in huis vinden om permanent een schildersezel neer te zetten. Sinds dat de oudste twee zijn uitgevlogen, heb ik de zolder tot mijn beschikking.’ Wil je meer werk van Christien bekijken, dan kun je op haar website https://chrissieart.jimdo.com/ terecht. Hier staan ook foto’s weergegeven waarbij je kunt zien hoe schilderijen langzaam zijn ontstaan.

Wil jij ook met jouw hobby, tegen een vergoeding, een leuk artikel op Lezerzzz gepubliceerd hebben, inclusief doorlinks op sociale media? Stuur ons dan een berichtje via onderstaand formulier zodat wij vrijblijvend contact met je kunnen opnemen.