Daniëlle Looije, grafisch ontwerpster van Bureau Daan: ‘Tegenwoordig doe ik dus wat ik het allerleukste vind’

dsc_6237
Daniëlle Looije: ‘Geestelijk is het best zwaar. Dat vergeten mensen soms. En ik ook.’ (foto: Miranda Timmer)

Laatste update 01-06-2017 – De ondernemersgeest zit er al op jonge leeftijd in. Dat heeft haar gemaakt tot wat ze nu doet. En dat is alles wat met vormgeving te maken heeft. ‘Toen ik op de basisschool zat, maakte ik armbandjes voor de hele klas. En had ik een wachtlijst omdat iedereen een armbandje wilde. Daar vroeg ik twintig cent voor. Ik wist zelfs de meeste Kinderpostzegels te verkopen. Ik had alleen over het hoofd gezien dat ik ze naderhand ook nog bij de mensen moest brengen, haha.’ Richard Helwig vroeg Daniëlle Looije van Bureau Daan de hemd van het lijf. Van het onderwerp hobby’s, nachtrust tot het voorkomen van stress. Hoe hou je dag in, dag uit het ‘creatieve balletje’ alsmaar hoog? Een openhartig interview.

Het kenmerkt haar impulsiviteit en flexibiliteit om dingen zelf weer op te lossen. ‘In die tijd klikte ik op bepaalde e-mails waarmee je één cent kon verdienen. Kinderoppas, in de tuin werken, kranten lopen, werken in de snackbar… alles pakte ik aan.’ Als Daniëlle een jaar of twaalf is, begint ze met het werken met Photoshop. Dat was vooral eerst met beeldbewerking. ‘Ik wist mensen opeens tien kilo lichter te maken. Dat is uitgegroeid naar het ontwikkelen van logo’s en websites. Toen ik negentien jaar was, kreeg ik een aanvraag van duizend euro. Ik dacht, nu moet ik naar de Kamer van Koophandel. Dus ben ik een bedrijf gestart.’

Fulltime voor mezelf

Ze kan dat machtige gevoel nog goed herinneren. ‘Ik had veertig euro betaald en beschikte over een ‘onbetaalbaar’ gevoel. Het hebben van een eigen bedrijf. Ik zat toen nog op school, deed de richting Living en Design. Ik ben daarna nog wel naar het HBO gegaan om communicatie en multimedia design te studeren. Dat heb ik drie maanden volgehouden omdat ik het niet meer kon combineren met mijn bedrijf. Ik ben toen fulltime voor mezelf aan de slag gegaan. Ik had er nog wel een baantje in de vormgeving naast voor acht  uur in de week.’ Over het constant hoog houden van de kwaliteit: ‘Ik heb weken gehad dat ik zeventig uur per week werkte. Als ik nu een hele ochtend heb gewerkt, mooie dingen heb gemaakt, is het genoeg. Dan heb ik mijn creativiteit volledig benut en kan ik ook randzaken regelen. Door op deze manier te werken verbetert de kwaliteit van mijn werk. Vroeger zat ik in mijn vakantie ook nog door te werken. Nu neem ik één of twee weken voor mijn vakantie geen nieuwe opdrachten meer aan. Dat is een beetje mijn balans zoeken. Geestelijk is het best zwaar. Dat vergeten mensen soms. En ik ook.’

Tot in de puntjes

Volgens haar is het geen slecht idee als mensen vooral zien wat je doet. ‘Dat je serieus met je vak bezig bent. Een business-coach adviseerde mij een keer dat ik moest gaan doen alsof het mijn hobby was. Ik heb die raad een tijdje opgevolgd. Vervolgens werd ik geconfronteerd met het probleem dat mensen me niet meer wilden betalen, omdat ze me niet meer serieus namen. Terwijl voor mij een hobby iets is waar ik vol voor ga. Wat ik tot in de puntjes professioneel oppak. Dat is een beetje het verschil met wat veel mensen een hobby vinden en wat ik onder een hobby versta. Wat ik doe, doe ik goed. Ik wil me daar in blijven ontwikkelen. Tegenwoordig doe ik dus wat ik het allerleukste vind. Noem ik het geen hobby meer. Maar ben ik wel een professional in mijn vak.’

Jouw vak staat of valt met creativiteit. Kun je dat zo zeggen?

‘Jazeker, maar met alleen creativiteit ben je er nog niet. Ik maak visuele communicatie die precies uitstraalt wat het bedrijf is en wat een bepaalde doelgroep moet aanspreken. Dus ik denk dat, naast creativiteit, de inleving ook een zeer belangrijk aspect is in mijn werk.’

Op welke momenten ben je het meest creatief?

‘Als ik niet te veel aan mijn hoofd heb, ben ik volgens mij altijd creatief. Wat mijn creativiteit kan belemmeren zijn kaders. Bijvoorbeeld deadlines. Of mensen die het moeilijk vinden om opdrachten uit handen te geven en mij zoveel mogelijk “richtlijnen” geven voor mijn ontwerp. Uiteindelijk weet ik me daar wel van los te rukken, maar het blijft toch altijd in mijn hoofd spelen. Spoedjes en oneindige “to do lijstjes” zijn ook killing. Bij mij komen ideeën vaak voort uit het combineren van verschillende vakgebieden. Soms ben ik aan het schilderen en dan schiet er een idee bij me binnen voor een klant waar ik mee bezig ben. Ik denk dat het de kunst is om je gedachten te kunnen laten varen. Sommige mensen mediteren om al hun gedachten weg te krijgen, ik doe het andersom. Ik ga zitten om zoveel mogelijk dingen binnen te laten komen zodat ik de juiste dingen eruit kan pikken die ik kan gebruiken. Klinkt dat gek?’

Nee, hoor. Ben je van mening dat het hebben van creativiteit je aangeboren moet zijn?

‘Ik denk dat creativiteit een vaardigheid is die we allemaal hebben en die we kunnen ontwikkelen. Er zijn veel verschillende vormen van creativiteit. Mijn vak is er eentje waar creativiteit centraal staat, maar er zijn meer vakken te bedenken waarin je creativiteit goed kunt gebruiken, zonder dat daar direct iets visueels uit naar voren komt. Om die vaardigheid te kunnen ontwikkelen moet je wel elke dag bezig zijn met je vak en inspiratie opdoen bij andere kunstenaars. Want er zijn geen ideeën die uit het niets komen. Het is altijd een combinatie van wat er is. Wat weet ik en welke link leg ik, zodat ik er iets eigens van kan maken. Daarnaast is het heel belangrijk om een gevoel te hebben voor kleuren en balans. Natuurlijk zijn er ook bepaalde richtlijnen die je kunt leren, maar het is fijn als je dat vanuit nature ziet.’

Lig je ‘s nachts nog wel eens wakker van allerlei ideeën die je te binnen schieten? Heb je een kladboekje met een pen naast je hoofdkussen?

‘Haha. Ja, dat is altijd het advies wat je krijgt. Ik heb dat eigenlijk nog nooit gebruikt. Ik heb op mijn mobiel een app die heet Braintoss en daarin kun je een boodschap inspreken die vervolgens direct naar je e-mail wordt gestuurd. Meestal onthoud ik het beeld wel wat erbij hoort. Ik heb op zich geen klachten over mijn nachtrust want ideeën komen bij mij meestal op het moment dat ik net wakker aan het worden ben. Het is bij mij net dat moment voordat alle dagelijkse dingen voorbij komen in mijn hoofd. Hoe beter het idee is, hoe eerder ik naast mijn bed sta om het uit te werken.’

Hou je rekening met wat je ’s avonds doet om de volgende dag genoeg energie te hebben om te kunnen presteren?

‘Ja, ik heb een redelijk vast ritme. Meestal ga ik rond tien uur naar bed en sta ik rond zes, zeven uur op. Zodat ik rustig mijn dag kan starten, kan hardlopen en lekker kan ontbijten.’

Werk je in jouw vak het liefst alleen of toch liever samen?

‘Ik vind het heerlijk om alleen te werken, maar ik heb op Facebook nog wel wat collega’s en vrienden die ik af en toe wat toestuur om te vragen wat hun indruk is. Ik maak, als ik alleen werk, de beste dingen. Ik word dan nergens door afgeleid en kan hierdoor beter opgaan in mijn ontwerpproces.’

Over slapen gesproken… waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

‘Nergens voor, haha. Ik ben nogal gehecht aan mijn slaapuren.’

Zijn de weekenden voor jou ook echt weekenden?

‘Ja, weekend is voor mij weekend, in de zin van dat ik niet bereikbaar ben voor klanten en niet achter mijn Mac zit. Het bedenken van ideeën en het ontwikkelen van mijn vaardigheden is iets wat altijd doorgaat. Ik vind het heerlijk om vrij te werken en weer nieuwe dingen en mediums te ontdekken. Ik ben bezig met acrylverf, houtskool, copic markers, maar dit wil ik echt als hobby houden, omdat ik het belangrijk vind om dat te hebben. De sfeer is ongedwongen en ik kan lekker kliederen zonder dat iemand daar iets van hoeft te vinden.’

Heb je tijd om op vakantie te gaan?

‘Ja, tijd wel, maar ik vind het altijd verschrikkelijk moeilijk om een vakantie te vinden die bij me past. Ik had bijna een reis geboekt naar Frankrijk en toen bleek dat ik op zwarte zaterdag weg wilde rijden. Een niet zo’n goed idee dus.’

Waar ga je het liefst heen?

‘Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk van de wereld en verschillende culturen zien. Dat betekent dat ik van mijzelf nooit twee keer naar dezelfde plaats mag gaan, maar altijd weer op zoek ga naar iets nieuws en inspirerends.’

Ben je iemand die wil uitrusten of juist actieve dingen wil doen?

‘Ik ben niet zo’n uitruster. Ik loop altijd wel met ideeën rond en ben aan het creëren. Bijvoorbeeld door mijn huis weer eens opnieuw in te richten en van een nieuw verfje te voorzien. Dingen praktischer en mooier maken. Ik heb laatst een kast omgebouwd tot kattenbak. Ik houd er echt van om dingen mooier te maken.’

Je lijkt me een opgeruimd en gestructureerd type. Klopt dat beeld?

‘Haha, hoe kom je daarbij? Als je op vrijdag in mijn huis rondloopt kun je precies zien waar ik de hele week heb gegeten, wat ik aan heb gehad en waar ik mee bezig ben geweest. Ik laat soms letterlijk dingen vallen waar ik ze niet meer nodig heb. Ik houd er wel van als alles netjes en schoon is. Maar ik houd niet van opruimen. Meestal komt er één keer in de week een moment dat ik de drang voel om alles op te ruimen. Dan ziet mijn huis er weer piekfijn uit, voor zolang het duurt. Ik heb ooit het boek van Marie Kondo gelezen, dat is een opruimgoeroe. Haar filosofie is dat je dingen weg moet gooien als ze hun taak hebben vervuld. Sindsdien gooi of geef ik alles weg waarvan ik denk dat ik het niet meer nodig heb. Het is fijn om alleen dingen te bezitten waar je blij van wordt. Dat er niet overal rommel ligt. Ik ben trouwens ook bewuster gaan kopen. De filosofie om te kopen waar je echt blij van wordt, vind ik zelf een hele goede.’

Wat zijn jouw hobby’s?

‘Ik kook graag en doe dat gezond. Maak mijn eigen haar (dreadlocks), ontwerp en maak mijn kleding, hoewel dat er de laatste tijd een beetje bij inschiet. Ik fotografeer, illustreer, schilder en sinds kort ben ik aan het hardlopen. Ik geloofde eigenlijk nooit dat mensen daar verslaafd aan konden raken, maar ik vind het heerlijk om te doen als ik net mijn bed uitrol. Eigenlijk best veel, hè?’

Waar kom je het meest van tot rust?

‘Op het moment dat ik aan de slag ga met iets, totaal de tijd vergeet en de werkzaamheden mij met een bepaald gemak afgaan. Dat kan van alles zijn. Als ik bijvoorbeeld bezig ben met het ontwerpen voor klanten, of als ik per ongeluk op het internet verzuip in iets wat me interesseert. Of als ik aan het schilderen of wandelen ben.’

Je mag een week naar een onbewoond eiland. Je mag drie dingen meenemen.

‘Dat is echt zo’n schoolvraag, haha. Op nummer één: een compleet gevulde koelkast. Op twee: schone kleren en als laatst: een tandenborstel. Of telt dat niet? Het lijkt me echt verschrikkelijk om in mijn eentje op een onbewoond eiland te zitten!’

Doe je, naast hardlopen, verder nog aan sport om je gedachten leeg te maken?

‘Ja, wandelen en skeeleren.’

Ben je iemand die goed met stress kan omgaan?

‘Haha, nee, ik denk het niet. Ik heb ook weinig geduld. Als ik iets wil, dan wil ik het nu en dan ga ik het ook nu doen, met of zonder hulp. Ik kan met mijn werk altijd lastig inschatten hoe lang werkzaamheden duren. Als ik bijvoorbeeld aan de slag ga met een logo ontwerp kan ik binnen twee uur klaar zijn, maar het kan net zo goed drie dagen duren. Als ik dan teveel zaken heb lopen, raak ik gestrest omdat ik dat inzicht niet heb. Hoewel ik tegenwoordig wat beter ben geworden in mijn planning. Voor een logo blok ik meestal gewoon één dag in mijn agenda. Ben ik eerder klaar, dan heb ik mazzel. Dan heb ik een vrije middag of kan ik nog wat andere dingen oppakken.’

Volg je het nieuws in de wereld?

‘Nee, daar ben ik drie jaar geleden mee gestopt. De echt belangrijke dingen komen natuurlijk nog wel voorbij op Facebook, maar naar het nieuws kijk ik niet. Ik word daar simpelweg heel depressief van. Ik verbaas me over de mensheid en tot wat voor walgelijke dingen mensen in staat zijn. Daarnaast geloof ik ook dat we een heel eenzijdig beeld te zien krijgen. Ik kijk overigens wel naar actualiteitenprogramma’s. Ik begrijp ook nooit hoe mensen zo snel een mening over iets, zoals vluchtelingenproblematiek, kunnen hebben. Voor mij is dat zo’n gecompliceerd probleem dat ik daar simpelweg geen mening over kan hebben.’

Wat voor televisieprogramma’s kijk je het liefst?

‘Het liefste kijk ik eigenlijk geen televisie. Maar dat ding lijkt op de een of andere manier toch een beetje bezit van je te maken. Mijn abonnement heb ik opgezegd en ik heb ook geen televisie meer in mijn huiskamer staan. Als ik iets wil kijken, dan kijk ik het op mijn iPad of stream ik een film naar mijn beamer. Maar aan urenlang zappen doe ik niet. Als ik iets kijk, dan kijk ik wel naar iets wat ik interessant vind.’

Zoals documentaires?

‘Ik ben altijd erg geïnteresseerd in de psyche van de mens. Een kijkje in het leven van iemand anders. Bijvoorbeeld Louis Theroux. Maar ik ben ook helemaal verzot op de documentaires van Jeroen Krabbé waarin hij in het leven kruipt van Picasso, Van Gogh en Gauguin.’

Inspireren je bepaalde zaken als je denkt aan jouw werk?

‘Je hebt van Adobe het programma Behance. Hierop staat allerlei werk gepubliceerd van ontwerpers en dat vind ik altijd heel gaaf om te zien. Daarnaast ben ik laatst nog naar de Westlandse Kunstroute geweest en bezoek ik regelmatig musea’s.’

Wat doe je als je 65 jaar bent? Geniet je dan van je pensioen?

‘Ik heb altijd gezegd dat ik met mijn vijftigste met pensioen zou gaan. Toevallig heb ik mijn huis afbetaald als ik 54 jaar ben… is dat toeval? Ik spaarde wel een klein beetje voor mijn pensioen maar heb toevallig net mijn pensioengeld opgenomen om zonnepanelen te plaatsen. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk energiezuinig te gaan leven. Tegen die tijd dat ik met pensioen ga, koop ik, denk ik, een Tiny House dat energieneutraal is. Dan kom ik makkelijk rond met mijn AOW’tje.’

Daniëlle Looije is grafisch ontwerpster en heeft haar eigen succesvolle bedrijf, Bureau Daan, www.bureau-daan.nl, telefoon 0174-622722.