Daniëlle Looije: ‘Tegenwoordig doe ik dus wat ik het allerleukste vind.’

dsc_6237
Daniëlle Looije: ‘Geestelijk is het best zwaar. Dat vergeten mensen soms. En ik ook.’ (foto: Miranda Timmer)

13-12-2016 | Van onze redactie – De ondernemersgeest zit er bij Daniëlle Looije al op jonge leeftijd in. Dat heeft haar gemaakt tot wat ze nu doet. En dat is alles wat met vormgeving te maken heeft. ‘Toen ik op de basisschool zat, maakte ik armbandjes voor de hele klas. En had ik een wachtlijst omdat iedereen een armbandje wilde. Daar vroeg ik twintig cent voor. Ik wist zelfs de meeste Kinderpostzegels te verkopen. Ik had alleen over het hoofd gezien dat ik ze naderhand ook nog bij de mensen moest brengen, haha.’

Het kenmerkt haar impulsiviteit en flexibiliteit om dingen zelf weer op te lossen. ‘In die tijd klikte ik op bepaalde e-mails waarmee je één cent kon verdienen. Kinderoppas, in de tuin werken, kranten lopen, werken in de snackbar… alles pakte ik aan.’ Als Daniëlle een jaar of twaalf is, begint ze met het werken met Photoshop. Dat was vooral eerst met beeldbewerking. ‘Ik wist mensen opeens tien kilo lichter te maken. Dat is uitgegroeid naar het ontwikkelen van logo’s en websites. Toen ik negentien jaar was, kreeg ik een aanvraag van duizend euro. Ik dacht, nu moet ik naar de Kamer van Koophandel. Dus ben ik een bedrijf gestart.’

Fulltime voor mezelf

Ze kan dat machtige gevoel nog goed herinneren. ‘Ik had veertig euro betaald en beschikte over een ‘onbetaalbaar’ gevoel. Het hebben van een eigen bedrijf. Ik zat toen nog op school, deed de richting Living en Design. Ik ben daarna nog wel naar het HBO gegaan om communicatie en multimedia design te studeren. Dat heb ik drie maanden volgehouden omdat ik het niet meer kon combineren met mijn bedrijf. Ik ben toen fulltime voor mezelf aan de slag gegaan. Ik had er nog wel een baantje in de vormgeving naast voor acht  uur in de week.’

Balans zoeken

Over het constant hoog houden van de kwaliteit: ‘Ik heb weken gehad dat ik zeventig uur per week werkte. Als ik nu een hele ochtend heb gewerkt, mooie dingen heb gemaakt, is het genoeg. Dan heb ik mijn creativiteit volledig benut en kan ik ook randzaken regelen. Door op deze manier te werken verbetert de kwaliteit van mijn werk. Vroeger zat ik in mijn vakantie ook nog door te werken. Nu neem ik één of twee weken voor mijn vakantie geen nieuwe opdrachten meer aan. Dat is een beetje mijn balans zoeken. Geestelijk is het best zwaar. Dat vergeten mensen soms. En ik ook.’

Tot in de puntjes

Volgens haar is het geen slecht idee als mensen vooral zien wat je doet. ‘Dat je serieus met je vak bezig bent. Een business-coach adviseerde mij een keer dat ik moest gaan doen alsof het mijn hobby was. Ik heb die raad een tijdje opgevolgd. Vervolgens werd ik geconfronteerd met het probleem dat mensen me niet meer wilden betalen, omdat ze me niet meer serieus namen. Terwijl voor mij een hobby iets is waar ik vol voor ga. Wat ik tot in de puntjes professioneel oppak. Dat is een beetje het verschil met wat veel mensen een hobby vinden en wat ik onder een hobby versta. Wat ik doe, doe ik goed. Ik wil me daar in blijven ontwikkelen. Tegenwoordig doe ik dus wat ik het allerleukste vind. Noem ik het geen hobby meer. Maar ben ik wel een professional in mijn vak.’

Daniëlle Looije is grafisch ontwerpster en heeft haar eigen succesvolle bedrijf, Bureau Daan, www.bureau-daan.nl, telefoon 0174-622722. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz.