De woon- en werkplek van James Alfred Wight

James Alfred Wight leest ontspannen een krantje (foto: Lezerzzz).

03-12-2016 | Van onze redactie – De BBC tv-serie ‘All Creatures Great and Small’, die in de glooiende landschappen van de Yorkshire Dales over veearts James Herriot in de periode van 1978-1990 werd opgenomen, was in die jaren (en later) mateloos populair. Kijkers dachten op een bepaald moment dat de acteurs niet bestonden, maar dat het echte personen in hun werkelijke rol waren. James Alfred Wight (1916-1995) was de opmerkelijke man achter deze verhalen.  

Het huis en de praktijk van James Alfred Wight ligt in het plaatsje Thirsk. Op dit adres blijft hij de rest van zijn loopbaan werken. Hij werkt niet alleen samen met Donald Sinclair, die van Alf de fictieve naam Siegfried Farnon meekreeg, maar ook met Donalds jongere broer Brian, die bekend werd als Tristan. Alf gebruikt in zijn boeken niet Thirsk, maar het niet bestaande plaatsje Darrowby. Het huis en de praktijk zijn gerestaureerd en tegenwoordig als museum ingericht. In de huiskamer leest Alf ontspannen de krant en luistert hij naar de radio. Op de bank ligt een kinderboek van Rupert and Snuffy. Op de grond ligt een soort Scrabblespel. Samen met speelgoedautootjes, een kassaatje en een houten paardje op vier wieltjes.

Skeldale House

Toch is het huis in Thirsk niet het huis dat in de tv-serie is gebruikt. Hiervoor hebben de makers gekozen voor een huis in het plaatsje Askrigg, dat Skeldale House werd genoemd. Hierbij is alleen gefilmd aan de buitenkant en op straat. In het huis wonen in werkelijkheid andere mensen die niets met de serie te maken hebben. De indoorscènes werden gefilmd in The Pebble Mill studio’s van de BBC in Birmingham. De outdoor- en indoorscènes werden later aan elkaar gemonteerd. Alleen de oplettende kijker kan zien waar die beeldovergangen precies zitten. James Herriot zegt over dit huis in zijn boeken: ‘Het oude huis in Georgiaanse stijl met zijn witgeschilderde entree maakte op mij een prettige indruk. Hoewel de verf gebladderd was en het pleisterwerk op  sommige plaatsen had losgelaten, ging er van het geheel iets statigs uit.’ Het ligt voor de hand dat de keuze van dit huis voor het creëren van de juiste sfeer van de tv-serie een goede zet is geweest.

Yorkshire Dales

Als we op die plek zijn valt het ons op dat alles nog precies op de plek staat zoals in de jaren veertig, toen hij als veearts begon. Alsof hij zo weer de huiskamer binnen kan stappen. Zelfs zijn auto staat nog buiten. Daarnaast hebben we foto’s op de originele BBC set kunnen maken in het plaatsje Richmond. Alf schreef dat hij verliefd was op die streek. Hij beschreef de Yorkshire Dales als ‘Mijn Yorkshire, een land van zuivere lucht, rotsige stroompjes en verborgen watervallen’. Voor de manier waarop hij van zijn relatief simpele boekverhalen een groot succes heeft weten te maken, bestaat bij het publiek grote bewondering. De makers van de BBC hebben bij het vertalen van die boeken naar de tv-serie een filmisch hoogstandje afgeleverd.

Locatie: 23 Kirkgate, Thirsk, North Yorkshire (Groot Brittannië)

Website: www.worldofjamesherriot.com