Dennie Christian: ‘Lange wandelingen met mijn hond, fietsen, chillen met lekkere lounge muziek, samen met mijn vrouw’

‘Zeer zeker is er nog steeds een grote doelgroep in Nederland die de echte Duitse schlager wil horen en zien. Wie weet zou het echt een succesformule voor Omroep MAX kunnen betekenen,’ aldus Dennie Christian (eigen foto Dennie Cristian).

07-07-2017 | Richard Helwig – Het hebben van vrije tijd is mateloos populair. Natuurlijk vult niet iedereen dat op dezelfde manier in. In deze reeks artikelen van Lezerzzz worden een aantal vragen over dit onderwerp aan de meest uiteenlopende Nederlanders gesteld. Dit keer is dat Dennie Christian, bekend als Duitse schlagerzanger en presentator.

Toen je 17 jaar was, nam je een eerste plaatje op. Was het toen al duidelijk dat je graag zanger wilde worden?

‘Ik wilde oorspronkelijk dierenarts worden, maar de muziek speelde in mijn leven toen al een enorm grote rol. Het werd de muziek!’

 Je brak in 1975 door met het liedje ‘Rosamunde’ en bereikte hiermee de eerste plaats in de ZDF-Hitparade. Dat was een droom die uitkwam?

Ik keek van kinds af aan naar de ZDF Hitparade en ZDF Disco. Ergens wist ik toen al: ooit zal ik daar ook staan!’

 Je moet dus wel beschikken over een flink doorzettingsvermogen.

‘Ja. Daar kan ik kort en bondig op antwoorden.’

Waar moet een goede schlager volgens jou aan voldoen?

‘Dat is niet duidelijk te bepalen. Elk lied, wat voor stijl dan ook, kan alleen een hit worden, als je daarmee mensen raakt. Niemand weet van tevoren of dat gaat lukken. Gelukkig maar.’

Moet er wat jou betreft jaarlijks niet weer ‘Het Schlagerfestival’ in Nederland georganiseerd worden?

‘In de huidige mediawereld is de formule van ‘Het Schlagerfestival’ niet meer up to date. Ik bedoel, een lange rij artiesten, die door mij achter elkaar worden gepresenteerd. Toch is het veertig jaar succesvol geweest. Momenteel zou het, gezien de gages van de topsterren, niet meer betaalbaar zijn. En als je de zogenaamde A-artiesten er niet bij hebt, blijft het publiek weg.’

En schlagers die door jou worden gepresenteerd op een groot dorpsplein? Of is dat geen reëel beeld?

Ik zou het niet meer willen organiseren want het zou maandenlang veel werk betekenen. Het is inmiddels ook zo dat de Nederlandstalige schlager erg populair is in het eigen Nederland. Want het levenslied is in feite niets anders dan de schlager. Trouwens, die populariteit geldt ook voor België, want daar noemen ze het gewoon schlager. Dus men heeft geen Duitse schlagers meer nodig, behalve een Helene Fischer, Andrea Berg of Roland Kaiser. Zij zorgen ervoor dat ze in Duitsland en in Nederland populair zijn en hun hits weten te scoren. Veel van de Duitse topschlagers worden gewoon in Nederland en/of in België gecoverd en dat gebeurt met veel succes. Nederland heeft dus inmiddels zijn eigen schlagers lekker populair gemaakt. En dat is meer dan okee!’

Ooit overwogen om Jan Slagter van Omroep MAX te benaderen? Is de schlager het meest favoriete bij de oudere doelgroep?

‘Zeer zeker is er nog steeds een grote doelgroep in Nederland die de echte Duitse schlager wil horen en zien. Wie weet zou het echt een succesformule voor Omroep MAX kunnen betekenen. Op de Belgische zender MENT TV presenteer ik al meer dan twee jaar met groot succes iedere zondag het programma “40 jaar Duits Schlagerfestival” waarin ik een mix van oude beelden van “Het Schlagerfestival” en nieuwe video’s van de huidige schlager laat zien. Dat zou best een leuke formule zijn voor Omroep MAX.’

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

‘Fietsen. Sinds kort doe ik dat met een e-bike! En ik doe aan Nordic Walking, dat is overigens veel meer dan alleen maar lopen met stokken. Met mijn vrouw Roswitha samen met de fiets naar de stad gaan en ergens een gezellig terrasje pikken. En natuurlijk opa zijn, want dat is sinds enkele jaren dè toevoeging aan ons leven.’

Naar welke televisieprogramma’s kijk je tegenwoordig het liefst?

Dat is “Beste zangers”. Hier staat in elke aflevering een zanger centraal, die voor ieder ander een lied uitgekozen heeft om te zingen.’

En je voelt hem al aankomen, welke televisieprogramma’s bekijk je bewust niet?

‘Series waar je iedere week weer naar moet kijken om deze te kunnen volgen.’

Wat vind je de leuke en minder leuke kanten van je vak?

‘Leuk is dat je bij ieder optreden weer een ander publiek moet zien te overtuigen. Dat is een uitdaging die ik graag aanga. Tijdens het tiende seizoen van “Beste Zangers” was het leuk dat ik mensen wist te verrassen met het feit ik ook onder meer ballads kan zingen. En zo kom ik gelijk bij iets wat minder leuk is. Namelijk, dat als je een paar hits met vrolijke liedjes hebt gescoord, je in een bepaalde “doos” wordt gestopt. Zo van: die is alleen van de vrolijke liedjes. Het is dan erg moeilijk om daar weer uit te komen. Maar ik zal altijd weer een gezellig nummer gaan zingen, want ik ben een gezellig mens. Sinds “Beste Zangers” weet men eindelijk, dat ik geen jukebox ben waar je een euro in stopt en waarbij meteen een gezellig liedje tevoorschijn komt.’

Heb je ooit wel eens minder leuke gebeurtenissen meegemaakt in jouw artiestenbestaan?

‘In mijn beginjaren in Nederland was het erg moeilijk om in Hilversum een plaat van mij gedraaid te krijgen. Er waren bij sommige dj’s nogal erg negatieve emoties tegen mij als Duitser te bespeuren. Maar in de loop van de laatste meer dan veertig jaar is dat allang anders geworden. Maar dat was toen minder prettig, dat weet ik wel.’

Als je jezelf zou moeten omschrijven in één zin, hoe zou je dit dan doen?

‘Ik vind mijzelf een integer, open en veelzijdig geïnteresseerd mens. In zowel privé als in muzikaal opzicht.’

Wat vind je het leukste wat je in jouw loopbaan hebt meegemaakt?

‘Dat is veel te veel om op te noemen. Een sketch in het programma “Toren C” was erg leuk om te doen. Hier ging het om een bedrijvencomplex met de mensen die daar werkzaam zijn. De opnames en alles wat erbij kwam kijken tijdens de film “Ron Goossens: Low Budget Stuntman”. Een werkloze alcoholist moet, om zijn huwelijk te kunnen redden, de meest succesvolle actrice van Nederland in bed zien te krijgen. Ik speelde een van de artiesten in de stal van Berrie, de manager van Ron.’

Hoe kom jij tot rust?

‘Lange wandelingen met mijn hond, fietsen, chillen met lekkere lounge muziek, samen met mijn vrouw. Ik kom eigenlijk altijd tot rust als ik thuis kom.’

Luister je vaak naar muziek?

‘Ja. Dat is altijd afhankelijk van de stemming waarin ik ben. Op een gezellige avond samen met Roswitha luister ik graag naar heerlijke loungemuziek. Ben ik op een feestje, geef me dan maar schlagers. En er zijn ook momenten, dat ik keiharde rockmuziek ook lekker vind. En zo is er nog veel meer.’

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

‘Als het tijd is om op te staan, om de vlieger naar de vakantiebestemming niet te gaan missen.’

Oh, vertel eens verder…

‘Nou ja, het zou toch te gek voor woorden zijn als ik de vlieger zou missen, omdat ik niet op tijd wakker ben geworden? Haha…’

Hoe belangrijk is familie voor je?

‘Dat is het allerbelangrijkste in mijn leven. Het is mijn thuishaven.’

Ooit overwogen weer eens een liedje met Mieke te gaan opnemen?

‘Mieke is en blijft een van mijn lievelingsmensen. Gelukkig zien we elkaar nog steeds regelmatig bij optredens. Om weer eens een keer een liedje met haar te gaan opnemen… daarvoor sta ik altijd open. Als het tenminste een goed nummer is. Zij is gewoon een heel lief mens en een echte vriendin.’

Mieke is een grote dierenvriend. Heb jij zelf huisdieren?

‘Ja, wij hebben altijd honden gehad. Herders of Briards. Nu hebben we een ontzettend leuke Havanezer. Wel klein, maar wel een autonoom baasje.’

Wat betekent gezondheid voor je?

‘Heel veel, want ik ben nog heel wat van plan…’

Dat klinkt veelbelovend… kun je iets toelichten?

‘Mijn lichaam fit houden met hardlopen of fietsen. Vaak gezond eten. Voldoende slaap. En een liefdevol leven leiden.’

In 1991 overleed jouw toenmalige manager Harry Thomas. Als je nu wat tegen hem zou kunnen zeggen, wat zou dat dan zijn?

‘Bedankt voor alles, lieve vriend. Wat je voor me hebt gedaan. Af en toe heb ik zelf het gevoel, dat je nog steeds voor me bezig bent.’

Denk je dat er meer is na de dood?

‘Daar heeft iedereen zijn eigen antwoord op. Ik ook.’

Wat is jouw meest favoriete vakantieplek?

‘Dat is Mallorca.’

Wil je veel zien van een land of neem je liever alle rust?

‘Als ik ergens heel vaak kom, zoals op Mallorca, dan wil ik het land en de mensen beter leren kennen. En ook de taal.’

Heb je wel eens leuke of juist dramatische gebeurtenissen meegemaakt tijdens een van jouw vakanties?

‘Dat zijn bijna altijd leuke gebeurtenissen! Maar ook een dramatische. Dat was toen ik samen met mijn vrouw, onze dochter Romina en onze zoon Aljoscha, op Gran Canaria verbleef. Romina was toen zes jaar oud en Aljoscha één jaar oud. We kregen een ongeluk met de taxi waarin we zaten. Door de klap kantelde de auto. Het rook gelijk naar benzine. Ik moest zo snel mogelijk de kinderen, Roswitha en mijzelf via het portier, welke boven ons was komen te liggen, naar buiten zien te krijgen. Er was veel bloed. Ik weet nog dat Romina heel erg schreeuwde. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen moest Roswitha aan haar hoofd met zestien hechtingen behandeld worden. We hebben toen beseft dat we enorm veel geluk hebben gehad. Het had heel anders af kunnen lopen. De taxichauffeur kreeg terecht de schuld want hij had veel te hard gereden.’

Stel, je wordt gebeld door een grote producent in Amerika die je een wekelijks, vast programma aanbiedt om aldaar te gaan presenteren tegen een meer dan vorstelijk salaris. Wat doe je?

‘Geen idee… de meeste dromen zijn bedrog!’

Als je een maand op een onbewoond eiland zou moeten verblijven, welke drie dingen zou je dan meenemen?

‘Een aansteker om voor vuur te kunnen zorgen. Een bosmes waarmee ik wat kan bouwen en een mobiele telefoon.’