Deventer laat de verhalen van Charles Dickens herleven

De organisatie van het geheel is tot in de puntjes verzorgd. Denk alleen al aan de vele kostuums die nodig zijn (foto: Lezerzzz).

Van onze redactie – Ieder jaar staat vlak voor kerst het Bergkwartier in Deventer twee dagen in het teken van Charles Dickens (1812-1870). De bezoekers wanen zich in de 19e eeuw door de zeer natuurgetrouwe manier waarop dit stukje historisch Engeland wordt nagebootst. Zo’n 950 personages uit de beroemde boeken worden door vrijwilligers tot leven gewekt. Een feest om naar toe te gaan.

Wie Charles Dickens zegt, denkt meteen aan de sprookjesachtige sfeer van zijn verhalen. Hij verwierf onder meer bekendheid met The Pickwick Papers, Oliver Twist, David Copperfield en A Christmas Carol. Tot na de Eerste Wereldoorlog wordt hij als Engelands populairste schrijver gezien. Het is uniek dat zijn werken na zo’n lange tijd nog steeds favoriet zijn bij het grote publiek.

Marshalsea Prison

Zijn jeugd kenmerkt zich niet bepaald door rijkdom. Geboren als tweede van acht kinderen verhuist hij op tienjarige leeftijd met zijn familie naar Camden Town in Londen. Charles komt in zijn leven op vele plekken. Het inspireert hem tot het schrijven van zijn verhalen. In die tijd is Londen een geheel van drukke straten vol werklui met karren en rijke mensen met koetsen, ploeterende straatventers, stalletjes met handelswaar, in lompen spelende kinderen, drankgelag in rumoerige kroegen, duistere steegjes in sloppenwijken en mensonterende toestanden in gevangenissen. Zijn vader zit in 1824 zelfs dusdanig in de financiële problemen dat de familie achter slot en grendel verdwijnt in de Marshalsea Prison.

David Copperfield

Op twaalfjarige leeftijd verruilt Charles de schoolbanken voor het werken in de schoensmeerfabriek Warren’s Shoe Blacking Factory. Het zijn in die tijd lange dagen. De wereld die Charles in zijn verhalen beschrijft is die vooral van wat hij in zijn vroegste jeugd beleeft. Een voorbeeld hiervan is de meest autobiografische roman die gaat over David Copperfield. Na een ruzie met zijn stiefvader wordt hij gedwongen naar de kostschool te gaan. Hij blijft daarna als wees achter omdat zijn moeder komt te overlijden. Ondanks deze harde leerschool ontwikkelt David een goed karakter.

Een dikke 135.000 bezoekers

Het Charles Dickens Festijn, zoals het officieel heet, trekt jaarlijks een dikke 135.000 bezoekers. De VVV Deventer is al jaren tevreden over die grote opkomst. De wachttijd om binnen te komen loopt al snel op naar anderhalf uur. Publiek wordt in gedeelten binnengelaten. De organisatie van het geheel is tot in de puntjes verzorgd. Denk alleen al aan de vele kostuums die nodig zijn. De gebeurtenissen spelen zich af in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Je komt er een groot aantal (hoofd)personen uit de boeken van Charles Dickens tegen. Weeskinderen, krantenjongens, schoorsteenvegers, kantoorklerken, notabelen en zelfs zwervers, dronkaards en gekken kun je gewoon aanraken. Het eerstvolgende Charles Dickens Festijn vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 van 11.00-17.00 uur. Meer informatie vind je op de website van de VVV Deventer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*