Digitaal shoppen in China eigenlijk nog niet eens zo gek

Er raakte geen enkel pakketje zoek en dat is verrassend als je de grote afstand tussen China en Nederland in ogenschouw neemt (foto: Lezerzzz).

09-11-2016 | Van onze redactie – Menig consument heeft inmiddels de digitale snelweg naar China gevonden. Want je kunt op internet moeiteloos splinternieuwe accessoires voor onder meer je hobby bestellen. Het assortiment is enorm. Maar is het wel zo aantrekkelijk? En waar moet je op letten?  

Iedereen kan shoppen in China. Zonder dat je de deur uit hoeft. Je vindt op die websites oneindig veel losse technische onderdelen voor allerlei toepassingen zoals batterijklepjes, printplaatjes, ingebouwde lampjes en behuizingen. Bestemd voor de techneut die zijn hand er niet voor omdraait om reparaties uit te voeren! Je kunt als fotograaf zelfs een filmstudio inrichten, compleet met belichting en achtergronden. Als niet onbelangrijk voordeel geldt dat de prijzen voor al dat moois stukken lager liggen dan in Nederland. Met een beetje oplettendheid zie je precies hoe de fysieke winkels hier de winstmarges naar zich toe weten te halen. Aan de andere kant is dat misschien te begrijpen. Hoge huren, personeel dat betaald moet worden en voorraden die toch het liefst zo snel mogelijk aan de man moeten worden gebracht. Consumenten geven echter liever niet teveel geld uit. Zelfs webwinkels kunnen niet tippen aan de prijzen die in China worden gehanteerd.

Onvoorstelbaar groot aanbod

Kies je voor een ‘langzame’ manier van verzending zoals per containerschip, dan hoeven er niet altijd bijkomende verzendkosten berekend te worden. Een nadeel is dat je langer op de bestelling moet wachten. Wil je eenvoudiger te werk gaan in plaats van steeds weer individuele leveranciers in China te moeten benaderen, kijk dan eens rond op de ‘verzamel’ websites van bijvoorbeeld AliExpress of Alibaba. Er is een onvoorstelbaar groot aanbod van verschillende productgroepen. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit. Ze verkopen zelf niets, maar bieden verkopers alleen de ruimte om dat te doen. De websites zien er netjes uit en zijn redelijk stabiel.

Geen optie

Maar natuurlijk zijn er verkopers actief die er op uit lijken te zijn om de consument op te lichten. AliExpress maakt gebruik van een feedbacksysteem. Hiermee zie je in een oogopslag of een verkoper veel tevreden kopers heeft. Toch kan hier een addertje onder het gras zitten. Want wie zegt niet dat de eigenaar deze aantallen zelf heeft gemanipuleerd? Nog een aandachtspunt: reclameren met een bedrijf in China is lastig. Je spulletjes terugbrengen omdat het niet werkt is geen optie die voor de hand ligt. Je hoeft geen grootverbruiker te zijn om hier accessoires te kunnen bestellen. De minimale afname is vaak twintig tot vijftig stuks (opletten want je bestelt al gauw verkeerd!), maar met een beetje zoekwerk kun je producten ook per stuk opgeven.

Proef op de som

Hoog tijd voor het nemen van de proef op de som! We bestelden bij AliExpress vijftig meest uiteenlopende accessoires voor de foto- en videocamera en deden dat bij vijftig verschillende leveranciers. De waarde per bestelling bedroeg gemiddeld twee tientjes. Het resultaat stelde niet teleur. Het leverde slechts een zending op die de verkeerde inhoud bevatte (dat is twee procent op het totaal). De leverancier beloofde een nieuwe bestelling te sturen, maar daar kwam niets van terecht. Er waren twee leveranciers die hun product in een fabrieksverpakking hadden verstuurd, de rest zat in blanco doosjes of in blanco papier. De producten waren altijd goed en stevig ingepakt. Een enkele keer was een verpakking zichtbaar opengemaakt door de douane. De meeste bestellingen kwamen tussen de drie en vijf weken binnen. Het snelste pakketje arriveerde al na twee weken nadat de bestelling was opgegeven. Er raakte geen enkel pakketje zoek en dat is verrassend als je de grote afstand tussen China en Nederland in ogenschouw neemt. Ben je niet thuis dan worden in de meeste gevallen de pakketjes doorgezonden naar het dichtstbijzijnde afhaalpunt van de post. En daar moesten we voor tekenen. Dit ging in alle gevallen goed.

Smokkeldiamanten

Vooropgesteld dat de douane steekproefsgewijs controleert en aan pakjes met ‘wit poeder’ en smokkeldiamanten meer prioriteit geeft dan aan andere zaken. Pakketjes tot een bepaalde waarde (zie hiervoor de website van de belastingdienst) mogen vrij ingevoerd worden, zonder douanerechten en inkomstenbelasting. Voor pakketjes erboven moet je betalen. Tevens  brengen postbedrijven, naast de standaard tarieven, extra inklaringkosten in rekening. Dat zijn de kosten die worden gemaakt om het pakketje aan te melden bij de douane. Opgeteld kan dit aardig in de papieren lopen. De websites in China waar je bestelt, maken van dit soort kosten geen melding. Elk land heeft immers zijn eigen regels. En dat is niet de verantwoordelijkheid van de leverancier!

Onaangename verrassingen

Betalen gaat veelal per creditcard. Al kun je tegenwoordig ook gewoon per bankoverschrijving betalen. Voorkom misbruik. Controleer altijd of je op een beveiligde website zit. Let daarbij op het webadres van de bestelpagina. Als dat begint met ‘https’ dan is deze beveiligd. Vul pas je gegevens in (creditcardnummer en vervaldatum) als je zeker weet dat je iets wilt gaan kopen. Controleer minimaal één keer per maand de bankafschriften en het betalingsoverzicht van de creditcard. Onaangename verrassingen ben je zodoende snel op het spoor.