Doctor Clean rekent maar weinig af met zomerse fruitvliegjes

Want als we Doctor Clean intensief uitproberen zien we maar weinig resultaat (foto: Lezerzzz).

14-07-2017 | Van onze redactie – Fruitvliegjes in huis zijn vervelend en ongezond. Een bepaalde tijd van het jaar in de zomer vliegen ze overal rond en krijg je ze maar moeilijk weg. Vrouwtjes leggen hun vele eitjes bijvoorbeeld op appels. Doctor Clean belooft af te rekenen met dit probleem. Maar is dat ook zo?  

Het gaat hier om de ‘Fruit Fly Trap’. De werking is simpel. We treffen een vrolijk gekleurd bolletje plastic aan dat een stukje fruit moet voorstellen samen met een klein flesje met rode vloeistof. Je doet de vloeistof in het reservoir van het plastic bolletje en zet deze ergens op de plek waar je last hebt van de meeste fruitvliegjes. Op de verpakking staan een aantal plaatsen getekend zoals naast de vuilnisemmer in een keukenkastje, naast de fruitschaal en op de aanrecht. De vliegjes komen op de voor hun aantrekkelijke geur af en vliegen in de uitsparing van het bolletje om vervolgens in de vloeistof te belanden waar ze niet meer uit kunnen komen. Handig bedacht. Maar hoeveel fruitvliegjes laten zich op deze manier neppen? Daarbij te bedenken dat er verschillende soorten bestaan. De bekendste is wel het fruitvliegje dat veel op fruit voorkomt.

Ernstige brandwonden

Op de voorzijde van de verpakking staat in een gele markering opvallend vermeld dat de inhoud niet giftig is. En dat wekt bij de consument een stukje vertrouwen van veiligheid. Achterop de verpakking wordt het de consument door de kleine letters al een stuk moeilijker gemaakt. Wat daar staat is in volledige tegenstrijd met wat er is beloofd: ‘Buiten bereik van kinderen bewaren.’ En: ‘Vermijd contact met de ogen.’ Maar ook: ‘Ontvlambare vloeistof en damp’. Evenals: ‘Veroorzaakt ernstige brandwonden. Beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming, gelaatsbescherming dragen’. Er wordt nergens aangegeven om welke stoffen het precies gaat die zich in het flesje bevinden. Er staat alleen de tekst ‘Food grade ingredients’ en de hoeveelheid van 15 ml. vermeld. Niet handig als je acuut doktershulp nodig hebt en niemand weet welke stoffen er precies aan de orde zijn. En dat doet zijn naam ‘Doctor Clean’ maar weinig eer aan.

Bron en hoeveelheid

Het product is volgens de fabrikant ontwikkeld ‘om de bron en hoeveelheid van fruitvliegjes te lokaliseren’. Die tekst roept alleen nog maar meer vragen op. Hoe we de werking van het product ook proberen te verklaren, het lijkt een loze kreet. Want als we Doctor Clean intensief uitproberen zien we maar weinig resultaat. Enkele vliegjes hebben het aangedurfd in de uitsparing te verdwijnen en drijven levenloos rond in de vloeistof. Tientallen soortgenootjes blijven dagenlang overal rondvliegen. Zetten we er vervolgens een paar perziken naast, dan is duidelijk waar ze de voorkeur voor hebben. Doctor Clean verliest de strijd. Het neerzetten van een bakje met water, azijn en een beetje afwasmiddel werkt zelfs nog beter. De verkoopprijs van Doctor Clean varieert van ongeveer vijf euro (op internet) tot nog geen tien euro bij verschillende tuincentra. Overigens zijn er ook andere merken in de handel verkrijgbaar zoals de Fruit Fly Trap van het Poolse merk Kwazar (met 15 ml vloeistof) en Fruity Trap. De werking is precies hetzelfde als die van Dokter Clean.