Douchen en baden tussen de schimmels in je hotelkamer is best gevaarlijk

Een kraan zoals we die aantroffen in een badkamer van een hotel. Hier is in geen weken meer schoongemaakt. De betreffende hoteleigenaar wilde niet reageren op deze klachten (foto: Lezerzzz).

28-06-2017 | Van onze redactie – Loop je schimmels tegen het lijf in de badkamer van je hotelkamer, dan is het niet zo onschuldig als dat het lijkt. En het komt vaker voor dan je denkt. Ook als het op het eerste gezicht schoon lijkt. Lezerzzz verdiepte zich in dit ongevraagde ongemak waar je als hotelgast mee te maken kunt krijgen.

Nietsvermoedend stap je jouw geboekte hotelkamer binnen. Uitgeteld van de zware reis duik je voor een paar minuten op bed. Om je daarna even te verfrissen in de badkamer. Maar dan slaat je de schrik al snel om het hart. Een op het eerste gezicht prachtige douchecabine blijkt op de randen vol te zitten met zwarte aanslag. De kranen zijn niet om aan te zien. De douchebak is al net zo vies. Wat is dat allemaal? Je hoeft geen specialist te zijn om te ontdekken dat je de meest zichtbare vorm van schimmel bent tegengekomen. Het begint als kleine zwarte vlekken die steeds meer grotere oppervlakten in beslag gaan nemen als er niets gebeurt. Is de ondergrond vuil, dan is schimmel vaak wat moeilijker te ontdekken. Laat je dus niet door de hoteleigenaar overrompelen als die begint over een beetje viezigheid.

Uitstekende broedplaatsen

Maar ja, wat is schimmel nu eigenlijk? Het is een soort paddenstoel. Deze groeit uit hele kleine sporen die zich zwevend door de lucht verplaatsen. Hoge concentraties schimmel in de badkamer van je hotel, kun je ruiken. Een muffe geur kan worden veroorzaakt door vochtigheid en door een aangename temperatuur. Plekken die langdurig in de badkamer nat zijn, bieden uitstekende broedplaatsen voor schimmels. Dan gaat het vooral om muren en plafonds, oppervlakken die ruw en poreus zijn. Maar ook kitranden van de wastafel, badkuip, douchebak, putjes en het badmeubel kunnen aangetast zijn. En op het voegwerk tussen tegels en op plekjes waar je alleen komt als je even door de knieën gaat.

De enige remedie

Tijdens het douchen en baden ontstaat veel waterdamp. Als er geen juiste afvoer naar buiten aanwezig is, zal er condens worden gevormd. En daardoor ontstaan schimmels. Vaak en goed schoonmaken is de enige remedie om schimmels buiten de deur te houden. Zit er een ventilator in de badkamer, zet deze tijdens het douchen en ook een tijdje erna, op de hoogste stand. Menig keer treffen we in hotelkamers geen ventilator of andere afzuiging aan, maar is er wel een raampje wat we open kunnen zetten. Als dat er ook niet is, kan het verstandig zijn om het douchen erg kort te houden en in ieder geval de badkamerdeur open te zetten.

Allergische reacties

Belangrijk om te weten is dat schimmelvorming een gevaar betekent voor de gezondheid. Je kunt er flink ziek van worden. Allerlei allergische reacties kunnen worden oproepen. Zeker bij inademing waarbij benauwdheidsverschijnselen en hoestreacties kunnen optreden. Jonge kinderen, mensen met problemen aan de luchtwegen en met verminderde weerstand kunnen hiervoor extra gevoelig zijn. Zelfs astma kan hierdoor worden verergerd. Of wat te denken van allerlei andere aandoeningen zoals een chronische neusbijholteontsteking of een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een allergische reactie? Geen pretje als je dat oploopt tijdens je vakantie door een slecht schoongemaakte badkamer.

Badmatjes, sponzen en handdoeken

Hoteleigenaren die schimmels te lijf willen gaan, moeten dit niet zonder water doen. Een droge doek over de schimmels halen, betekent eerder een verspreiding dan een vernietiging ervan. Natmaken is de beste remedie. Het gebruik van handschoenen en een mondkapje hoeft daarbij niet als overbodige luxe te worden gezien. Broedplaatsen voor schimmels moeten zeer regelmatig worden gecontroleerd door onder meer badmatjes, sponzen en handdoeken steeds te vervangen. Douchegordijnen kunnen beter worden vernieuwd dan dat ze slecht worden schoongemaakt. Het plafond moet periodiek worden behandeld met schimmelwerende verf. Veel badkamers in hotels zijn afgewerkt met hout en gips. Er niet rekening mee houdend dat schimmels op deze materialen in zijn geheel niet zijn te verwijderen. Vervanging is de enige oplossing. Het gebruiken van bleekwater of chloor is sterk af te raden. Er kunnen allerlei dampen ontstaan. Er zijn genoeg middelen in de handel verkrijgbaar die beloven schimmels te laten verdwijnen, maar die zijn wel agressief van aard. Gebruik ze dus liever niet.

Verneveld water

Een ander probleem waar je mee te maken kunt krijgen in de badkamer van je hotelkamer is besmetting met de legionellabacterie. Water kan langere tijd in de leidingen stil hebben gestaan waardoor de kans op bacterievorming op de loer ligt. Besmetting met deze bacterie kan legionellagriep en legionellalongontsteking veroorzaken. Een besmetting kun je eenvoudig krijgen door verneveld water in te ademen waar de bacterie zich in bevindt. Bij warm douchen is hiervan sprake. Het is daarom verstandig om eerst het water uit alle kranen een aantal minuten ongebruikt door te laten lopen.

Ongewild languit

Los daarvan, ook komt het voor dat badkamers niet voldoen aan de standaard eisen die je mag stellen. Niet geaarde stopcontacten die vlak naast de wasbak zijn aangebracht, loshangende lampjes waar de elektriciteitsdraden uitsteken of gladde badkuipen waar je zomaar ongewild languit in kan komen te liggen. We maakten het zelfs mee dat een hoteleigenaar een douche had gemaakt in een voormalige inbouwkast. Hier was sprake van een inpandige badkamer, niet grenzend aan een buitenmuur en daardoor kon er niet natuurlijk geventileerd worden.