Drie favoriete hikes in Vorarlberg op een rijtje

De plek bij de Formarinsee is in 2015 uitgeroepen tot een van de mooiste plekken van Oostenrijk (foto: Lizette Brands).

04-04-2017 | Lizette Brands – Veel mensen zoeken de zomerzon in Spanje, Frankrijk, Italië en Kroatië, veel minder in Oostenrijk. Je bent er ook niet altijd verzekerd van zon. Maar wel van een schitterende omgeving, indrukwekkende bergtoppen en een enorme gastvriendelijkheid. Oostenrijk is een land dat makkelijk je hart steelt. Zo ook het mijne.

Als kind bracht ik jarenlang de zomer in Vorarlberg door. Hoewel ik de pracht van het land destijds niet altijd op waarde schatte, als kind vind je spelen en zwemmen veel leuker dan wandelen, vielen alle fijne herinneringen van vroeger bij mijn nieuwe bezoek als een warme deken om me heen. En werd ik weer verliefd op het land. Naast een fantastische tijd op de camping in Oostenrijk heb ik veel, eigenlijk best wel heel veel, wandelingen gemaakt. De een wat uitdagender dan de andere. Ik zet mijn drie favoriete avontuurlijke hikes voor je op een rijtje.

1. Formarinsee en Rotes Wand

Deze plek is in 2015 gekozen tot een van de tien mooiste plekken in Oostenrijk. En ik begrijp wel waarom! Het is, zeker voor wat betreft de tweede helft, veel klimwerk. Drinkwater kun je onderweg meerdere keren bijvullen in een van de beekjes die je over steekt. Het past eigenlijk wel bij de behoorlijke inspanning die je moet leveren dat je dan zo’n waanzinnig mooi einddoel bereikt. Dan voelt het als een ware beloning voor het harde werken. Die beloning is extra groot met een koud glas frisdrank en een lekker hapje dat je bij de Freiburger Hütte vindt aan de rand van het meer.

Vertrekpunt: achter camping Erne in Dalaas.

Afstand: 16 km enkele reis.

Tijdsduur: 3,5 uur heen en 3 uur terug.

Klim: van 835 m naar 1918 m hoogte.

Minder zin in deze intensieve hike, maar toch nieuwsgierig naar het uitzicht? Vanaf Lech gaat er ook een bus naar de hut. Vanaf het busstation hoef je dan nog maar 40 minuten te lopen.

2. Muttjöchl en Kristberg

Zet je auto in Dalaas en pak vanaf daar de bus (gratis met Klostertalerkaart!) naar de halte voor de kabelbaan de Sonnenkopf. Deze neemt je mee naar boven. Vanaf daar loop je over rotsige bergkammen naar de Muttjöchle, een bergtop die je aan het kruis herkent. Vanaf daar daal je af over de bergen en door bossen naar Kristberg. In het dorp vind je verschillende gelegenheden om te eten en te drinken. Een slingerende fietsroute brengt je helemaal terug naar het dorp Dalaas. Je kunt de tocht ook andersom lopen, afhankelijk van of je liever vooral klimt of afdaalt. Als het regenachtig is, is het stuk door het bos rond Kristberg erg intensief.

Vertrekpunt: bushalte Dalaas.

Afstand: 28 km.

Tijdsduur: 1 uur Muttjöchle, 2 uur Kristberg en 2 uur Dalaas.

Klim: van 1712 m (Sonnenkopf) naar 2074 m (Muttjöchle) naar 835 m.

3. Sennigrat

De derde wandeling is op dezelfde berg als de tweede, maar aan de andere kant. Vanaf Schruns neem je de hochjochbahn (twee gondels) omhoog. En vervolgens de stoeltjeslift naar Sennigrat. Boven aangekomen loop je over rotsige bergkammen naar de Wormser hut voor een hapje en drankje. Je krijgt meteen al het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent aangekomen, zo rauw is het landschap. Vanaf daar kun je diverse wandelingen maken. Zoals bijvoorbeeld langs verschillende meren, maar ook naar verschillende toppen. Wij liepen er op een zwaar bewolkte dag, wat de omgeving nogal mystiek maakte, maar daardoor hebben we de wandeling beperkt gehouden.

Vertrekpunt: Schruns.

Afstand: afhankelijk van je keuze.

Tijdsduur: 1 tot 4 uur afhankelijk van je keuze.

Klim: van 690 m (Schruns) naar 2305 m hoogte.

Kleding goed afstemmen

Voor al deze tochten geldt dat goede berg- en/of wandelschoenen een vereiste zijn en wandelstokken een grote pré. Zorg ook dat je voldoende drinkwater en wat te eten bij je hebt. Volg de weersvoorspelling, zodat je je kleding goed kunt afstemmen. Met een Montafon-Brandnertalkaart kun je alle genoemde kabelbanen en nog veel meer andere banen onbeperkt nemen.

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.