Elske Doets meer dan trots op benoeming Zakenvrouw van het Jaar 2017

Annemarie Jorritsma, Elske Doets en Jeanine Hennis (foto: Jan Doets America Tours).

21-03-2017 | Van onze redactie – Reisonderneemster Elske Doets is benoemd tot de 36e Zakenvrouw van het jaar op rij in Nederland. En daar is ze meer dan trots op. Sinds 1981 wordt in Nederland de prestigieuze Prix Veuve Clicquot uitgereikt aan bijzondere succesvolle zakenvrouwen, onder wie Anne-Marie Rakhorst, Sylvia Tóth en Francine Houben.

In Noordwijk werd de prestigieuze Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award, uitgereikt door minister Jeanine Hennis van Defensie. ‘Ik ben ongelooflijk vereerd met deze waardering die mij wordt toegekend in de vorm van deze titel,’ reageerde Elske Doets. ‘Dit is voor mij persoonlijk een grote verrassing en ik zie het als een blijk van erkenning voor het bedrijf en mijn team.’

Handjes in de klei

Elske Doets geeft vanaf 2001 als directeur-eigenaar leiding aan Jan Doets Reizen en zag het bedrijf dat gevestigd is in Heerhugowaard sindsdien fors groeien. Volgens de jury heeft zij wezenlijk bijgedragen aan een positieve waardering van het vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Die jury staat onder leiding van voormalig minister Annemarie Jorritsma en bestaat verder uit VNO NCW-voorzitter Hans de Boer, Michael van Straalen van MKB Nederland, ABP-voorzitter Corien Wortman-Kool en Zakenvrouw van het jaar 2016 Vivienne van Eijkelenborg. ‘Passie is een drijfveer in mijn dagelijks handelen en ook de reden waarom ik na mijn studie rechten voor ondernemerschap heb gekozen. Ik hou niet zo van gemiddelden en bedacht op mijn 23e dat ik professioneel ergens voor wilde gaan, waar ik scheppend bezig kan zijn, waar ik mijn passie kan volgen en waar ik vooral heel blij van word.’

Passie en duidelijkheid

Haar accountant noemt Jan Doets reizen een witte raaf in de reisbranche. Waarom? ‘Dit omdat wij zo anders zijn. Wij zijn echt met de klant bezig, wij bieden echte beleving, waarbij moderne technologie en menselijke interactie sleutelwoorden zijn voor het succes van Jan Doets reizen. Wij zijn sinds 2013 60% gegroeid. In de crisisjaren daarvoor zijn wij in omzet niet teruggezakt. Een prestatie die alleen mogelijk is door een gemotiveerd en geolied team. Die motivatie komt door passie en duidelijkheid. Wij doen niet aan vergaderen. In West-Friesland houden mensen van handjes in de klei en aan de slag. Daarom doe ik al sinds 1999 elke ochtend een kick-off talk van 10 minuten staand in een cirkel met mijn 35 medewerkers.’

Met een harde attachékoffer

Op haar 8e jaar had Elske al een droom zakenvrouw te worden. ‘Ik zag dag in dag uit mijn vader Jan Doets met een harde attachékoffer van huis gaan om zaken te doen. Mijn vader is de oprichter van Jan Doets reizen in 1981. Mijn moeder Sietske heeft hem altijd gesteund. Ik ben heel dankbaar dat ik in 2001 van hem Jan Doets reizen mocht overnemen. Hij nam een ferme stap door 100% van de aandelen aan mij te verkopen. Geen gefaseerde overname of uitstel hiervan. Ik was nog maar 28 jaar.’ Elske werd eerder gelauwerd met de Chairman’s Circle Honors Award Brand, een Oscar in de reiswereld voor de vijftig beste reisorganisaties ter wereld met de bestemming Amerika. Ze ‘ontdekte’ Canada als reisbestemming en wordt sinds 1995 officieel ‘Mrs. Canada’ genoemd. Passie voor Amerika, Canada en de klanten is het sleutelwoord voor haar en de medewerkers. Een van haar zakelijke motto’s is: Doen. Durf. Doorzetten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz.

Be the first to comment

Leave a Reply