Er gaat van alles mis op reis. Wat doen we nu?

Schakel om, maak nieuwe plannen en ga vooral niet bij de pakken neerzitten (foto: Lizette Brands).

12-02-2017 | Lizette Brands – Het lijkt overdreven, maar het kan echt. Veel bekeken televisieprogramma’s zoals ‘Helse Vakanties’ (RTL4) en ‘Red Mijn Vakantie’ (SBS6) doen verslag van minder leuke gebeurtenissen op reis. Helaas weet ik inmiddels ook uit eigen ervaring dat een reis rampzalig kan verlopen en dat er van alles mis kan gaan. Met alle gevolgen van dien. Een aantal korte tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

In deze afleveringen is niets in scène gezet en worden hotelgasten in de meest erge gevallen op straat gegooid of in het ziekenhuis opgenomen omdat het eten in het restaurant daar alle aanleiding toe geeft. Wat had ik graag Alberto Stegeman even om hulp gebeld tijdens een tripje naar Londen. Met zijn vieren zouden we met de bus en boot naar Londen gaan om twee volle dagen van de stad te kunnen genieten. Proosten op de jaarwisseling en het gelijktijdig bekijken van het vele vuurwerk hadden we als hoogtepunt in onze gedachten. Best een leuk tripje, nietwaar? Uhuh… Niet dus. Want alles wat mis kon gaan, ging mis. De bus was te laat, daardoor misten we de boot, de daaropvolgende bus was weer te laat, het hotel werd gewijzigd en die bleek een dikke anderhalf uur van Londen vandaan te liggen, op de terugweg misten we opnieuw de boot… En dit is nog maar een greep van de ellende die we hebben meegemaakt.

Op de bonnefooi

Wat kun je in zo’n geval nu het beste doen? Never let anyone dull your sparkle. Schakel om, maak nieuwe plannen en ga vooral niet bij de pakken neerzitten. Probeer positief te blijven en er het beste van te maken. Juist door die instelling hebben we in ons geval er gelukkig nog een leuk geheel van gemaakt. Zeker als je op de bonnefooi op reis gaat, zal het anders kunnen lopen dan je had gepland of gewild. Met andere woorden: het hanteren van een flexibele instelling op reis is wel zo handig. Dat maakt het reizen juist zo leuk en uitdagend!

Wat het verhaal versterkt

Who you’re gonna call? De organisatie! Nu was die in mijn voorbeeld tijdens de reis ‘toevallig’ niet bereikbaar. Maar na terugkomst is er wel contact geweest. Een medepassagier heeft het initiatief genomen om namens alle medereizigers een klacht in te dienen, wat het verhaal versterkt. En voor de zekerheid hebben wij dat zelf ook nog gedaan. Laat in ieder geval weten waar je ontevreden over bent en waar je hebt geboekt. Vergeet geen foto’s te maken van de situatie. Die kunnen je zeker van pas komen als je zaken wilt verduidelijken. Het schrijven van een review op websites kan helpen om problemen te besparen bij andere reizigers. Ze zullen je ongetwijfeld dankbaar zijn.

Geen kwaliteitskeurmerk

On what conditions? Check vooraf welke voorwaarden de organisatie hanteert waar je wilt gaan boeken. Zo is de ANVR een brancheorganisatie van reisbureaus en reisorganisaties. Bedrijven die hierbij zijn aangesloten bieden extra zekerheden. En de SGR staat garant dat jouw vooruitbetaalde reisgeld, kosten van verblijf of terugreis worden teruggestort als je in vervelende problemen terecht komt. Het is dan uiteraard wel noodzakelijk dat je hebt geboekt bij een organisatie die hierbij is aangesloten. En als iets niet duidelijk is, vraag het na. Overigens zijn ANVR en SGR geen kwaliteitskeurmerken. Onderweg in het buitenland werkt dit natuurlijk anders. Dan ga je niet op zoek naar een keurmerk, je regelt ergens wat. Maar vraag wel goed door, bijvoorbeeld wat een bepaalde excursie wel en niet inhoudt en welke kosten daarmee zijn gemoeid.

Goud waard

Ask others! De ervaringen van anderen zijn wat mij betreft goud waard. Via websites zoals Tripadvisor en Zoover kun je reviews lezen. Dat geldt ook vaak voor websites waar je hotels op kunt boeken. Wat vertellen de gasten die hier hebben overnacht? En er zijn gelukkig veel leuke reisblogs waar reislustigen hun ervaringen graag met je delen. Vraag ze gerust om hun advies. Het kost je niets en kan een hoop ellende besparen.

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.