Ergernissen in het vliegtuig maar al te vaak onnodig veroorzaakt

En lijkt het er niet op dat de vliegtuigen steeds krapper worden? Vergelijk het maar met de oudere toestellen. Weliswaar minder luxe, maar wel meer ruimte (foto: Lezerzzz).

28-09-2017 | Daphne Lange – Reizen met het vliegtuig is relatief snel en veilig, maar onderweg kun je wel te maken krijgen met allerlei ergernissen. Er gebeurt altijd genoeg om je aan te storen. En dan te weten dat zoiets alleen maar gebeurt omdat veel mensen onnodig moeilijk doen of geen rekening willen houden met hun omgeving.

De ruimte in een gemiddeld vliegtuig is beperkt. Ingesloten tussen de stoelen kun je geen kant op. En er even overheen klimmen, kan ook niet. Wat de personen in je naaste omgeving doen, valt daardoor sneller op dan dat je ergens op een grote cruiseboot zou verblijven. Nu is dat niet zo vreemd want je hebt ook alle tijd om overal op te letten terwijl je opgevouwen in je stoel zit. Behalve dan als je business class vliegt. Trouwens, dat werkt zeer verslavend! Ik heb twee keer dit geluk gehad en ben eigenlijk verpest. Er zijn in die gevallen vrij weinig irritatiepunten te bedenken aangezien je als eerste naar binnen mag, de vlucht met een champagne begint, je plek fantastisch is en het eten op het niveau van een aantal sterren kan worden beoordeeld.

Duwende mensen achter je

Hoe heerlijk is het niet om in een leeg vliegtuig naar je bestemming te vliegen? Helaas maar al te vaak is dat weinig werkelijkheid… Ben je er klaar voor? Hier komen mijn ergernissen. Iedereen die al een half uur in de rij staat om het vliegtuig in te kunnen. En jij staat daar bewust niet tussen. Waarom haast hebben terwijl je al een stoelnummer toegewezen hebt gekregen? En je nog zeker zeven uur moet vliegen voor je op de plaats van bestemming bent. Duwende mensen achter je, terwijl jij netjes wacht op iemand voor je die zijn bagage bovenin aan het leggen is. Mensen die teveel aan handbagage bij zich hebben en dit boven jou in de bagageruimte proppen, terwijl ze zelf acht rijen verder zitten. En jij dus je spullen niet meer kwijt kunt omdat alles vol is. Zodra het lampje van de gordels uitgaat, iedereen opvliegt om dingen uit de handbagage te gaan pakken. Het gevecht om de armleuning van je stoel. Want van wie is die eigenlijk? Kleine kinderen die rond gaan rennen in het gangpad en alleen maar zorgen voor een hoop ongewenste herrie. Of die achter je zitten en spelenderwijs elke keer aan je stoel hangen terwijl de ouders daar niets van zeggen. Om gek van te worden! En lijkt het er niet op dat de vliegtuigen steeds krapper worden? Wat natuurlijk ten koste gaat van de veiligheid. Ondanks de vermindering van het comfort gaat de ticketprijs niet naar beneden. Vergelijk het maar met de oudere toestellen. Weliswaar minder luxe, maar wel meer ruimte.

Dat stomme taxfree karretje

Dat je aan de stewardess moet laten zien dat je riem vastzit, terwijl het je net vijf minuten geleden eindelijk is gelukt om in slaap te vallen. Doordat je eindelijk net slaapt, de overheerlijke maaltijd aan je voorbij gaat. Je verplicht moet luisteren naar het smakken van je buurman. Als je hoognodig een bezoek moet brengen aan het toilet, maar het een eeuw lijkt te duren voordat ze het etensafval komen afruimen. Dat stomme taxfree karretje dat door het gangpad wordt geduwd. Why? Koopt er überhaupt nog iemand iets van die meuk? Als er iemand naast je zit die blijft praten en de hint niet snapt dat jij dat niet wilt. Zodra je geland bent, mensen hun gordel afdoen terwijl het lampje nog brandt. Deze brandt niet voor niets! Realiseert men zich dan niet dat een vliegtuig ook wel eens hard in de remmen moet en dat zoiets erg gevaarlijk kan zijn? Tien tegen een dat als dit gebeurt en ze met hun gezicht tegen de stoel voor zich zitten geplakt, de vliegtuigmaatschappij ten onrechte wordt aangeklaagd. Zodra het lampje van de gordels uitgaat, het merendeel van de mensen al gaat staan om de spullen uit de bagagerekken te gaan pakken. Waar wil je in hemelsnaam heen? Het duurt zeker nog tien minuten voor de deuren open gaan en iedereen eruit kan. Blijf lekker relaxed zitten.

Geen toegevoegde waarde

En natuurlijk, de telefoon. Deze ergernis mag niet ontbreken. Dat je hem aanzet, okee. Maar zet het geluid op stil of op heel zacht, zodat ik niet al je gemiste berichten hoor binnenkomen. En het telefoongesprek ‘We zijn net geland en de vlucht ging goed’ hoef je ook niet te voeren. Dit kun je ook gewoon in een Whatsappje zetten, zo’n mededeling heeft geen toegevoegde waarde. Of doe dit tien minuten later, dan kun je de tijd doden tijdens het lopen naar de bagageband. Maar ja, wist je dat lopen en Whatsappen vaak niet eens samen gaan? Een ongelukje zit in een klein hoekje…

Daphne Lange kun je wakker maken om op reis te gaan. Ze is altijd in om nieuwe landen, plaatsen en culturen te ontdekken, de plaatselijke geur op te snuiven, het eten te proeven en te verdwalen om vervolgens op de meest bijzondere plekjes uit te komen. Dit doet ze zowel in Nederland als in het (verre) buitenland. Ze spaart vooral oneindig veel mooie momenten. Ben je nieuwsgierig? Daphne is regelmatig met haar artikelen te vinden op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.foodandflipflops.com waar ze haar avonturen graag met je deelt.