Glaskunstenares Moniek van Munster: ‘Ik heb een zeer creatieve geest, die overal door geïnspireerd raakt’

Moniek van Munster over haar eigen werk: ‘Ik vind dat inspiratie niet afgedwongen kan worden en creatieve processen ruimte nodig hebben.’ (foto: Munster Art Factory)

Laatste update 28-08-2018 – Nederlanders besteden hun vrije tijd graag aan het uitoefenen van een hobby. Lezerzzz laat regelmatig mensen aan het woord die hierover in het kort iets willen vertellen. Zoals Moniek van Munster. Met haar bedrijfje Munster Art Factory is zij als glaskunstenares werkzaam in een eigen atelier op Goeree Overflakkee: ‘Werk, hobby en vrije tijd lopen bij mij hand in hand. Hierdoor kun je stellen dat ik feitelijk voortdurend aan het werk ben, zelfs als ik met mijn hond in de natuur loop.’

‘Mijn belangrijkste werk op dit moment is glas in lood en glaskunst maken,’ vertelt ze. Maar Moniek wil zich weer meer gaan richten op graf- en urnmonumenten, voor mens en dier. In de loop der jaren heeft ze heel wat monumenten gemaakt. Totdat ze een beetje afstand begon te nemen omdat het emotioneel te zwaar werd. ‘Ik ging er teveel in op. Hierdoor werd ik psychisch teveel belast. Kon vaak niet meer naar behoren functioneren. Voordeel was wel dat mijn monumenten daardoor zeer persoonlijk en uniek werden.’

Gedenktekens voor dieren

Na een intensieve periode van persoonlijke groei, denkt Moniek nu krachtig genoeg te zijn om de draad weer op te pakken. De bijzondere gave om te kunnen invoelen, inleven en contact te maken met de andere kant, wil ze niet onbenut laten. Maar hoe is Moniek op het idee gekomen om gedenktekens voor dieren te gaan maken? ‘Het overlijden van mijn hond bracht me ertoe om me eveneens op dit soort werken te gaan richten. Daar bestond zo’n vijftien jaar geleden nog weinig animo voor. Ik weet zeker dat ik hier nu mooie dingen in kan betekenen. Zo wil ik lederen asbuidels gaan maken met de naam of het portret van het betreffende dier in glas. Maar ook meer abstracte kunstwerken zijn denkbaar, waarin bijvoorbeeld de as is verwerkt. Je kunt denken aan portretten van het dier in glas in lood, brandschilderwerk of een pentekening of schilderij.’

Grote sprong in het diepe

In 1998 komt Moniek in aanraking met glasbewerking. Ze volgt enkele korte cursussen om de technieken van het werken met tiffany en glas in lood onder de knie te krijgen. Kort daarop start ze als zelfstandige, wat ze als een grote sprong in het diepe ervaart. ‘Ik had een advertentie geplaatst in een plaatselijke krant en ben meteen begonnen. Op die manier heb ik me het vak eigen gemaakt. Door simpelweg te doen en te leren door ervaring. In de jaren erna heb ik enkele workshops gevolgd en heb ik geleerd om te brandschilderen en te fusen. Dat laatste is bedoeld voor glasversmelting. Denk aan de toepassingen in grafwerk. Door te werken met poeders en dit te combineren met brandschilderen, kan ik een en ander zeer gedetailleerd en realistisch uitbeelden. Het voordeel van glas is bovendien dat het weerbestendig en kleurvast is.’

Creatieproces

Al snel ontstaat bij Moniek de behoefte om vrij werk te gaan maken. Ze doet dit naast haar lopende opdrachten. Met dit werk exposeert zij regelmatig en neemt zij deel in allerlei glassymposia. Rond het jaar 2002 richt ze zich daarnaast op het maken van grafmonumenten van glas. Simpelweg omdat daar vraag naar ontstond. ‘In samenspraak met de nabestaanden ontwierp ik gedenktekens op maat, die werden uitgevoerd in glas, soms in combinatie met natuursteen of roestvrijstaal. Als daar behoefte aan was, konden de nabestaanden zelf deelnemen aan het creatieproces, bedoeld als extra rouwverwerking. Ik maakte voornamelijk monumenten voor kinderen, omdat glas vanwege de transparantie en de kleur minder zwaar oogt dan graniet.’ Om hieraan toe te voegen dat ze zelfs een groep cursisten begeleidde bij het uitvoeren van hun eigen glascreaties. En ze gaf workshops. ‘Dit stukje van mijn werk ligt nu even op non-actief wegens gebrek aan ruimte, maar zal in de toekomst zeer zeker weer van start gaan!’

Laatst tastbare

Zelf omschrijft ze het uitvoeren van dit soort opdrachten als een gevoel van grote eer om het laatst tastbare te mogen maken voor een mens. ‘Met deadlines heb ik moeite, dat trekt me uit het hier en nu. Daarom probeer ik hierin een bepaalde ruimte te creëren in samenspraak met mijn klanten. Ik vind dat inspiratie niet afgedwongen kan worden en creatieve processen ruimte nodig hebben. Gelukkig hebben mensen hier begrip voor en zijn ze bereid geduld te hebben als ik iets heel persoonlijks voor ze ga maken. Ik heb geen brochure waaruit je een model kunt kiezen met een leveringsgarantie van een paar weken. Zo werkt dat niet. Vaak gaan er vele maanden overheen om een grafmonument te realiseren, van ontwerp tot plaatsing.’

Gedichtenbundels

Maar er is meer waar Moniek zich mee bezighoudt: ‘Eerder ben ik gevraagd om twee gedichtenbundels te illustreren. Dat was best spannend om te doen. De bundels worden op 7 september, dat is op mijn verjaardag, gepresenteerd.’ Nu is ze bezig met het illustreren van een andere gedichtenbundel, die in december van dit jaar uitgebracht gaat worden. Om daaraan toe te voegen dat nieuwe opdrachten tot het maken van illustraties altijd welkom zijn. Daarbij geeft ze aan dat het niet alleen gedichtenbundels hoeven te zijn. ‘Het lijkt me ontzettend leuk om kinderboeken te illustreren! Ik heb een manuscript liggen voor een kinderboekje dat ik ruim twintig jaar geleden zelf heb geschreven en heb geïllustreerd toen mijn eigen kinderen klein waren. Leuk toch?’

Het creëren van dingen

Moniek geeft aan dat ze beschikt over een zeer creatieve geest, die overal door geïnspireerd raakt. ‘Schepping en creatie is mijn passie en het doel van mijn bestaan. Ik hou ervan om bezig te zijn en vind ontspanning juist in het creëren van dingen. Natuurlijk lees ik wel eens een boek of ga ik gezellig met mijn vriendin naar het strand, maar het kan heel goed zijn dat ik op zo’n moment door iets wordt geraakt, waaruit een nieuw kunstwerk ontstaat. Geld om echt op vakantie te gaan was er al jaren niet meer, maar wie weet wat de toekomst me mag brengen? Ik heb grote plannen om met mijn talent de wereld te gaan veroveren!’ Meer informatie over Munster Art Factory vind je op www.munsterart.com. Bellen kan ook, telefoon 06-51043612.

Wil jij ook met jouw hobby, tegen een vergoeding, een leuk artikel op Lezerzzz gepubliceerd hebben, inclusief doorlinks op sociale media? Stuur ons dan een berichtje via onderstaand formulier zodat wij vrijblijvend contact met je kunnen opnemen.