Henk van der Meijden, Wereldkerstcircus: ‘Het geeft een enorme vreugde om al die kwaliteit bij elkaar te krijgen’

‘Natuurlijk is het een enorm risico om zoiets op te zetten. Maar het leveren van hoge kwaliteit heeft ons geholpen. En het werd een succes. Dat is nu al 34 jaar het geval’, aldus Henk van der Meijden, hier geflankeerd door zijn vrouw Monica Strotmann (links) en dochter Elisa van der Meijden (foto: Richard Helwig).

Laatste update 21-12-2018 – Zeg je circus, dan zeg je Koninklijk Theater Carré. Deze locatie geldt als de wieg van het klassieke circus in Nederland. Het jaarlijks terugkerend Wereldkerstcircus levert wereldkwaliteit. De producenten Henk van der Meijden, Monica Strotmann en Kees van Liempt omschrijven het vanuit hun Stardust Circus International en Interpresario als ‘May all your days be Circus days’. Richard Helwig werd ook dit jaar uitgenodigd om de première van dit spektakel in de hoofdstad mee te maken.

Een bijzonder jaar. Want met het 34e Wereldkerstcircus wordt de Grande Finale gevierd van 250 jaar circus. Henk van der Meijden is enthousiast als hij praat over ‘zijn’ circus. Met een gevoel van trots. En dat is meer dan terecht. Weinig mensen doen het hem na. Over het ontstaan ervan, zegt hij: ‘We hebben in 1971 Ahoy geopend met het Russisch Staatscircus. In 1973 en 1979 gebeurde dat in Carré. Toen dacht ik, samen met mijn partner Wout van Liempt, er is twaalf jaar geen traditie geweest van kerstcircus in Carré, laten we het proberen. Het was in de jaren vijftig dat je het Circus Strassburger had, daarna was er niets meer. Voor het eerst bij dat programma hebben we geen budget gemaakt. Natuurlijk is het een enorm risico om zoiets op te zetten. Maar het leveren van hoge kwaliteit heeft ons geholpen. En het werd een succes. Dat is nu al 34 jaar het geval.’

Elk jaar zien te overtreffen

Waar die kwaliteit precies uit blijkt? Hij spreekt over het beste circusprogramma van Europa. En doet dat zonder te overdrijven. ‘Ons Wereldkerstcircus is eigenlijk veel meer dan een circus. Het is een groot circusfestival, waarin we winnaars brengen van alle circusfestivals uit de hele wereld. Denk aan Parijs, Moskou, Monte Carlo, Peking. En dat bij elkaar in één programma. Carré is de Olympische Spelen van het circus, schreef een Franse krant. Het geeft een enorme vreugde om al die kwaliteit bij elkaar te krijgen. Dat wordt beloond door het publiek. Een arena vol hebben we dit jaar weer verkocht, denk aan 55.000 plaatsen.’ Hij is zich ervan bewust hiermee hoge eisen te stellen aan de organisatie ervan. ‘We moeten met een goed circusprogramma niet alleen het hoge verwachtingspatroon van het publiek vervullen, maar dat elk jaar zien te overtreffen.’

Ruslan Fil

Ook dit jaar zit de stemming er bij het publiek er al meteen goed in als het orkest onder leiding van de befaamde Russische dirigent Ruslan Fil een feestelijke ouverture inzet. Ruslan en zijn musici zijn al jaren verbonden aan Circus Knie in Zwitserland. Als dirigent is hij niet alleen met de ogen gericht op het orkest, maar volgt hij ook nauwlettend de prestaties van de verschillende acts om overal op in te kunnen spelen. Fred Butter leidt het publiek ademloos door de vele acts met zijn aankondigingen die hout snijden. Hij heeft als opvolger van Tony Wilson zijn entree als spreekstalmeester gemaakt, en doet dat op voortreffelijke wijze. Uit het blote hoofd welteverstaan. De vele acts van al die artiesten volgen elkaar razendsnel op.

Hoge moeilijkheidsgraad

Ivan Frederic Knie opent met de Hongaarse Post de avond met zijn paardendressuur op passende wijze. Hij maakt het zichzelf door de hoge moeilijkheidsgraad niet makkelijk. Inderdaad, Ivan heeft het echte circusbloed in de aderen. Hij wordt al jaren opgeleid door zijn grootvader Fredy Knie Jr. Dat jongleren met ballen niet saai hoeft te zijn, bewijst jongleur Alan Sulc. Hij levert topprestaties en heeft dan ook een ereplaats verdiend in het jubileumprogramma. Vanaf zijn eerste optreden in Carré in 2004 wist hij uit te groeien tot een groot artiest. Met vijf wereldrecords op zijn naam raak je niet uitgekeken op zijn spel met krachtig stuiterende ballen.

Vijf man hoge piramide

Absoluut spectaculair is de grote springplank groep uit Mongolië, Nomuna geheten. Deze act schrijft geschiedenis met niet eerder uitgevoerde salto’s en sprongen, met een vijf man hoge piramide. Deze act won al Goud op de Circusfestivals in Figueres (Spanje), Massy (Frankrijk) en tijdens de Circus Oscar verkiezing (Rusland) in Sotsji. In 2015 werd men op het Grote Russische Circusfestival in Moskou bekroond met Zilver. De Modelling Group uit Shanghai laat het publiek op het puntje van de stoel zitten. De act die zij uitvoeren overtreft alle verwachtingen. En dan te bedenken dat China als wereldkampioen geldt op het gebied van balans- en pyramide acrobatiek. Deze groep ontving in 2018 de Gouden Clown, de hoogste circusonderscheiding ter wereld, uit handen van Prinses Stephanie en Prins Albert in Monte Carlo.

Duizend voorstellingen

De bekroonde kozakken act van Violetta Alexandrova-Serzh levert niet alleen spanning op, maar zorgt eveneens voor veel sensatie. Haar debuut in Nederland is spraakmakend te noemen. Zij behoort tot de vijfde generatie van Ruslands oudste circus dynastie die al 160 jaar, al sinds 1853 in het circus werkt. Klassiek circus in optima forma dus. Deze act werd in 2017 met Zilver bekroond op het Grootste Russische Circusfestival IDOL in Moskou. En… zonder clown geen circus. Nog nooit werd een vrouwelijke clown in de piste van het Wereldkerstcircus gepresenteerd. Mooky was de sterclown in het programma Varekai van Cirque du Soleil. Zij speelde bij Varekai duizend voorstellingen in Noord-Amerika en Europa. Met juichende kritieken op zak, is haar werkwijze verfrissend te noemen voor het aloude vak als clown.

Diervriendelijk dresseren

Bijzonder leuk zijn de speelse honden van Wolfgang Lauenburger. Hij is afkomstig uit een van de oudste circus families van Duitsland. Zijn honden stammen af van meerdere rassen. Het is een mooi voorbeeld van diervriendelijk dresseren. Op het Circusfestival van Monte Carlo werd Wolfgang bekroond met vier speciale prijzen. Hij trad op in de grootste circussen van Europa, onder meer in het Nikulin Circus in Moskou, in Circus Roncalli en in Circus Krone. Kortom, ook bij dit Wereldkerstcircus is het onmogelijk om al die acts aan bod te laten komen in één artikel , je moet ze gewoon gaan beleven. Een feest om naar toe te gaan.

Het Wereldkerstcircus was te zien tot en met 6 januari 2019 in Carré.