Henny Huisman over muggengezoem: ‘Ze mogen me wel steken, maar ze moeten hun kop houden, haha!’

Henny Huisman: ‘Als ik drie dingen mag noemen die ik mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, zijn dat een muskietennet, anti-jeukzalf en allergiecrème. Het eiland kan nog zo mooi zijn, maar jeuk verpest alles.’ (eigen foto Henny Huisman)

Laatste update 30-04-2017 – Het hebben van vrije tijd is mateloos populair. Natuurlijk vult niet iedereen dat op dezelfde manier in. In deze reeks artikelen stelt Richard Helwig een aantal vragen over dit onderwerp en over andere zaken aan de meest uiteenlopende Nederlanders. Dit keer is dat Henny Huisman. Deze bekende persoonlijkheid heeft zich in de loop van zijn carrière ontwikkeld van popmuzikant tot veelzijdig presentator.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

‘We hebben een boot, de Pietermiep 111 geheten. Het is een minitrawler. Die ligt in de jachthaven van Uitgeest aan het Alkmaardermeer. Dit meer is onderdeel van een doorgaande vaarroute. Je ziet er veel waterskiërs en surfers. Buiten mijn werk is het varen met deze boot mijn grootste hobby.’

Wat vind je de leuke en minder leuke kanten van je vak?

‘Leuk is dat mijn werk mijn hobby is. Minder leuk is het vele reizen met de auto en het daardoor noodgedwongen in files moeten staan.’

Waar ben je vaak te vinden?

‘Ik treed veel op bij jongerenfestivals zoals het Damaris Festival, Koningsdag Rotterdam, NDSM terreinfestivals, De Lichtfabriek. Dat wordt ervaren als bijna een soort cult. Waar tieners van nu, toen kids waren en naar “Miniplaybackshows” keken. Mochten opblijven met hun pyama aan, met natte haartjes. Ik houd ook veel peptalks voor bedrijven, met allerlei verhalen die ik meegemaakt heb over eerlijkheid, gezondheid, achterstalligheid, eenheid, afwezigheid en dergelijke.’

 Als je jezelf zou moeten omschrijven in één zin, hoe zou je dit dan doen?

‘Ik ben een emotionele druktemaker die graag in de belangstelling staat.’

Wat vind je het leukste wat je in jouw loopbaan hebt meegemaakt?

‘Ik heb vele bijzondere mensen ontmoet en ik heb televisieprogramma’s bedacht die de hele wereld zijn overgegaan.’

 Als televisie nooit had bestaan, wat was je dan geworden?

‘Vertegenwoordiger, etaleur of eigenaar van een reclamebureau.’

Je noemt jezelf een creatief, vriendelijk, mopperende en zenuwachtige televisiemaker. Maar hoe kom jij tot rust als je zenuwachtig bent?

‘Ik ben in de loop van de tijd steeds beter met stress kunnen omgaan. Maar daar heb ik wel veel lessen voor nodig gehad van mijn goede, jammer genoeg overleden, vriend Frits Lohnen.’

Luister je vaak naar muziek?

‘Ja. Ik ben graag in het Ziggo Dome in Amsterdam en heb daar onder meer concerten van Paul McCartney en Sting mogen meemaken. Ik leef van muziek. In de auto heb ik altijd muziek opstaan of luister ik naar een nieuwszender.’

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

‘Stijve rijstepap met warme bosbessensap!’

Hoe belangrijk is familie voor je?

‘Vrienden kies je, familie krijg je. Soms heb je er wel wat mee, soms niet. Het belangrijkste voor mij zijn mijn kinderen en kleinkinderen.’

Wat betekent gezondheid voor je?

‘Gezondheid is het allerbelangrijkste. Als je gezond bent, heb je duizend plannen. Als je ziek bent is dat er maar één. En dat is beter worden!’

Wat is jouw meest favoriete vakantieland?

‘Wij komen vaak op Bonaire. Door mijn werk heb ik veel landen gezien. Vliegen ernaar toe ervaar ik als een feest. Zodra ik instap begint dat gevoel.’

Wil je veel zien van een land of neem je liever alle rust?

‘Ik wil erg veel zien en ben niet iemand die alleen maar stil in de zon ligt. Dan verveel ik me dood.’

Heb je wel eens leuke of juist dramatische gebeurtenissen meegemaakt tijdens een van jouw vakanties?

‘Ik ben eens aangereden toen we in een paard en wagen op Saint Lucia zaten, een eiland dat ligt in het Caribisch gebied. We zijn toen in een ziekenwagen vervoerd uit het jaar 1863. Dat was zo oudbakken en amateuristisch. Wat een drama. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen nadat de dokter ‘s avonds nog een paar stukjes asfalt uit mijn been had gehaald! Dat waren ze vergeten in dat ziekenhuis!’

Je hebt veel moeite gedaan om een bekend presentator te kunnen worden. Eigenlijk kun je zeggen dat je bent ontdekt door Joop van den Ende. Geloof je in het toeval?

‘Ik verzorgde een aankondiging voor een optreden van André Hazes in het voetbalstadion in Alkmaar. Joop zat tussen het publiek en vroeg me na afloop of ik mijn losse stijl van presenteren ook voor de televisie zou kunnen doen. Ik antwoordde hem toen: “Ik ben voor de televisie geboren, mijnheer Van den Ende.” Zo is het begonnen. Hij zag mij op de juiste plaats, op het juiste ogenblik. Onze samenwerking is geschiedenis. Maar toeval bestaat niet.’

Zou je kunnen omschrijven wat hij persoonlijk voor jou betekent?

‘Joop blijft altijd de belangrijkste man in mijn leven.’

Je houdt van humor. Je bent verschillende keren met André van Duin op de televisie geweest. Wat vind je van hem?

‘André van Duin is de grootste artiest van Nederland. Die man kan werkelijk alles. Hij is een humorist, film- en televisieacteur, televisiepersoonlijkheid, radioman, zanger, liedjesschrijver, presentator… Maar bovenal een geweldig, lief en eenvoudig mens.’

Hoe belangrijk is humor in jouw leven?

‘Humor hebben is het grootste goed. Mensen zonder humor vind ik zielig. Het is zo mooi om te kunnen relativeren en te lachen. Gewoon keihard lachen. Heerlijk!’

Naar welke televisieprogramma’s kijk je tegenwoordig het liefst?

‘Ik kijk graag naar series op Netflix. Kijk ook graag naar programma’s als “De Wereld Draait Door”, naar Jeroen Pauw, “Voetbal Inside” en nieuws.’

En je voelt hem al aankomen, welke televisieprogramma’s bekijk je bewust niet?

‘Ik kijk niet naar de realityseries met Barbie, “Boer zoekt Vrouw” en “Help, Mijn Man is Klusser”. Vreselijk!’

Hoe kijk je naar programma’s als ‘Idols’, ‘The Voice of Holland’, ‘X-Factor’ en dergelijke?

‘Ik begrijp nu pas hoe leuk bijvoorbeeld de “Soundmixshows” waren. Dat waren geen “wannabe’s” maar gewone mensen die iemand konden nadoen. Met pruik, snor of vreemde jurk. Verder was het een leuk amusementsprogramma.’

Stel, je wordt gebeld door een grote producent in Amerika die je een wekelijks, vast programma aanbiedt om aldaar te gaan presenteren tegen een meer dan vorstelijk salaris. Wat doe je?

‘Nee, hoor. Ik blijf in Nederland.’

En stel, Jan Slagter benadert je met de vraag om voor omroep MAX een programma voor hoogbejaarden te gaan presenteren. Wat doe je?

‘Daar is niets mis mee. Ik zou het enig vinden om dat te doen voor omroep MAX. Want de oudere doelgroep is de allergrootste groep van tegenwoordig. Zij zijn de televisiekijkers.’

Als je een maand op een onbewoond eiland zou moeten verblijven, wat zou je dan meenemen? Je mag drie dingen noemen, even afgezien van personen.

‘Wanneer ik drie dingen mag noemen die ik mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, zijn dat een muskietennet, anti-jeukzalf en allergiecrème. Het eiland kan nog zo mooi zijn, maar jeuk verpest alles. Ik heb een zeer gevoelig huid en haat muggengezoem. Ze mogen me wel steken maar ze moeten hun kop houden, haha!’

Als je om je heen kijkt, vallen er steeds meer mensen weg. Kun je in dat opzicht gemakkelijk relativeren?

‘Ik lees ‘s avonds altijd de rouwadvertenties in de NRC. Ik kijk dan naar de overlijdensdata en reken dan stiekem terug. Er zijn al zeer veel hele mooie mensen waar ik van hield heengegaan. Maar ja, dat is het leven.’

Je hebt eerder een boekje geschreven over jouw belevenissen in de showbusiness. Heb je nooit overwogen om op dat vlak iets nieuws te gaan doen?

‘Ik heb het ooit met Jan Vriend, de schrijver van mijn eerste boek, over een tweede boek gesproken. Want er is sindsdien weer zoveel gebeurd. Maar het moet er nog van komen. En als het niet komt, vind ik het ook goed. Daarin ben ik niet zo streberig.’