Het London Bus Museum laat je verdiepen in de dubbeldekker

De wijze van opstelling van al die bussen verdient een compliment (foto: Lezerzzz).

06-12-2016 | Van onze redactie – Londen is het knooppunt van alle soorten vervoer in het Verenigd Koninkrijk en kenmerkt zich door een uitgebreid netwerk met onder meer de bekende rode dubbeldekkers. Die vroegere bussen hebben zoveel nostalgie in zich waar liefhebbers graag hun hart bij ophalen. Een tijd die niet meer terugkomt. In het London Bus Museum beleef je alles (opnieuw).

Een en ander vindt zijn oorsprong in de jaren vijftig toen London Transport met het ontwerp kwam voor een (toen!) zuinige en eenvoudig te bedienen bus. De ‘Standard Routemaster’, ook wel aangeduid als RM, werd in 1956 voor het eerst in gebruik genomen. In het London Bus Museum is de grootste collectie historische bussen te vinden die ooit hebben rondgereden. Er wordt hier 150 jaar geschiedenis weergegeven. Overigens zijn dubbeldekkers lang niet altijd rood van kleur. Want voor de British European Airways en de Northern General Transport Company werden groene Routemasters geproduceerd voor het transport buiten Londen. Het gaat hier om een ander type waarbij het open balkon aan de achterzijde ontbreekt.

Heiligschennis

Dat de Routemaster bij het Britse publiek mateloos populair is, bleek in oktober 2008. De bekende tv-presentator Jeremy Clarkson blies voor de televisie een bus van dit type op. Als een soort van promotiestunt. Hij maakte zich bij veel kijkers hiermee niet geliefd. De voorzitter van de Routemaster Association was het met de gang van zaken duidelijk niet eens en betitelde de actie zelfs als heiligschennis. Jammer is dat de Routemaster sinds de jaren tachtig vervangen moest worden door nieuwe bussen. Het is nog steeds een dubbeldekker, maar de ouderwetse uitstraling is er overduidelijk vanaf. Bussen hebben nu eenmaal een beperkte levensduur en slijten snel door het zeer regelmatig optrekken en remmen in het drukke stadsverkeer.

Keurig overzicht

Ook konden ze niet meer worden ingezet omdat ze moeilijk tot niet toegankelijk waren voor reizigers met kinderwagens, ouderen en minder validen. Gelukkig zijn enkele bussen in het museum bewaard gebleven en worden ze hier met kennis van zaken opgeknapt en onderhouden. Tijdens ons bezoek konden we een RLH 53 bekijken, gebouwd in het begin van de jaren vijftig, die nog volledig onder handen moest worden genomen. Een grote hal biedt een keurig overzicht van de bussen die er staan. Ook buiten staan er een aantal opgesteld. Al hebben sommige exemplaren hierdoor wel duidelijk te lijden van roestvorming. De informatievoorziening in het museum is uitgebreid. En wil je wat weten, dan kun je altijd bij de enthousiaste suppoosten terecht. In de meeste bussen kun je binnen geen kijkje nemen. Misschien kan dat veranderd worden?

Aan de Brooklands Road

Het London Bus Museum ligt tussen Weybridge en Byfleet in Surrey (aan de Brooklands Road). Meer informatie kun je vinden op www.londonbusmuseum.com. Een ticket is ook geldig voor het ernaast gelegen Brooklands Museum. Brooklands is bekend vanwege de vliegtuigfabrieken van Hawker en Vickers en vanwege de autoraces. En dat museum heeft zowel vliegtuigen als raceauto’s in haar collectie. Een ander museum is het London Transport Museum. Deze bevindt zich in een voormalige remise aan de rand van Covent Garden. Hier kom je ook genoeg bussen tegen. Het museum is bereikbaar via de Piccadilly Line van de Londense metro. Het ligt op ongeveer drie minuten lopen van station Covent Garden.

Locatie: Brooklands Road, Weybridge (Groot Brittannië)

Website: www.londonbusmuseum.com