Ieder mooi weekend en in de vakanties naar de Pemberton stacaravan op de camping!

Op camping De Tol in Nunspeet stond 43 jaar lang op plek 47 een Pemberton stacaravan, type Panorama ’69, Ranger, van het merk Pemberton. Je kunt hem, met inrichting uit het jaar 1969, terugvinden in het Nederlands Openluchtmuseum (foto: Richard Helwig).

Laatste update 13-04-2018 – Kamperen met een caravan is bijna sinds mensenheugenis een favoriete vakantiebezigheid van veel Nederlanders. Want wat is er nou makkelijker en leuker dan de natuur in te trekken met je eigen ‘huisje’ op wielen? Of wil je liever een vaste plek en heb je de financiële middelen, dan neem je toch gewoon een stacaravan? Een stuk terug in de tijd, als op camping De Tol in Nunspeet een Pemberton stacaravan staat.

Kijken we naar 1957, dan is kamperen in dat jaar de meest gewilde besteding van de vakantie. Grote warenhuizen kenden een eigen kampeerafdeling. Hoe luxe was dat! In de jaren zestig ontstonden er steeds meer campings. Populair hierbij was de bungalowtent. Er waren meerdere ruimten in gesitueerd en wat ook handig was, je kon er in staan. Rond 1930 werd er in Nederland al een eerste caravan geproduceerd, maar vanaf 1950 kwam hier steeds meer vraag naar en ging dus ook de productie sterk omhoog. In de jaren zestig en zeventig steeg het aantal caravans middels een explosieve groei van tienduizend naar negentigduizend. Mensen kochten een auto en daardoor bleek de caravan een ideaal kampeermiddel. Daar is tot op de dag van vandaag niets in veranderd. Reizen met de caravan blijft gewild. Uiteraard is de mate van comfort sterk toegenomen, zoals heerlijke bedden, een uitgebreide keuken en volop praktische opbergruimte.

Volop rust en natuur

Terug naar het jaar 1969. Hele generaties stadsbewoners brengen tussen 1 april en 30 september elk mooi weekend door op de camping. Vakanties zijn op die plekken al net zo populair. Wat wil je, niet ver van huis en toch volop rust en natuur. Op camping De Tol in Nunspeet stond 43 jaar lang op plek 47 een Pemberton stacaravan, type Panorama ’69, Ranger, van het merk Pemberton. Deze werd nauwelijks verplaatst. Vanwege de rijke historie toonde het Nederlands Openluchtmuseum interesse om dit historische pronkstuk over te nemen. Die overname vond in 2013 plaats. Ron en Karin van der Werf uit Diemen kopen de caravan in 1988 van een ouder echtpaar, de campingeigenaren. Ron komt al sinds 1966 met zijn ouders op De Tol. In 1980 krijgt hij verkering met Karin, en zij gaat af en toe mee. Als er kinderen komen verblijft het gezin om de week in het weekend en in de zomervakanties in deze caravan.

Kwalitatief van een hoog niveau

In de Engelse wijk Pemberton van Wigan start Pemberton Caravans in het jaar 1940 met de productie van vakantiecaravans. Deze ‘rijdende huizen op wielen’ kenmerken zich door een lange levensduur. Pemberton staat bekend als voorloper op het gebied van de ontwikkeling en het ontwerpen van caravans. In 1955 verhuist het bedrijf naar een terrein in de wijk Springfield van Wigan. Het bedrijf breidt zich later verder uit waarbij een deel van de productie wordt overgebracht naar Pemberton Leisure Homes Limited. Het merk Pemberton is een begrip in de wereld van het vakkundig ontwerpen en ontwikkelen van caravans waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Ze zijn kwalitatief van een hoog niveau, bijvoorbeeld als het gaat om de extra breedte en dus ruimte, centrale verwarming, isolatie en dubbel glas. Opvallend daarbij is dat modellen geschikt zijn voor alle seizoenen en je er dus zelfs het hele jaar in kunt verblijven.

Door de eeuwen heen

Veel verhalen van zowel de campinghouders als van de familie Van der Werf zijn bewaard gebleven. Ervaringen die het Nederlands Openluchtmuseum graag wil delen met de bezoekers. Je kunt in het museumpark buiten genieten van de verschillende gebouwen. In het entreegebouw vind je de Canon van Nederland. Een presentatie waarin de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis worden getoond. Je krijgt een duidelijk beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Wonen, werken, recreatie en tradities van de Nederlanders staan centraal, aan de hand van veelal verplaatste originele gebouwen zoals diverse soorten molens, huizen en boerderijen. Kom bijtijds want je hebt écht een hele dag nodig om alles te kunnen zien. De Pemberton stacaravan is gelegen in het gedeelte ‘Erven’. Je vindt het Nederlands Openluchtmuseum aan de Hoeferlaan 4, Arnhem, telefoon 026-3576111. Kijk op de website www.openluchtmuseum.nl voor meer informatie.