In het drukke Athene vallen genoeg contrasten te ontdekken

Ook dit is Athene. Oude vervallen gebouwen en bouwsels die niet af worden gemaakt (foto: Lezerzzz).

08-12-2016 | Van onze redactie – Athene is de grootste stad van Griekenland en behoort tot een van de grootste steden van Europa. Het blijft een aantrekkelijke bestemming voor een korte stedentrip. Het geldt als een combinatie van een cultureel hoogtepunt en een wetenschappelijk centrum. Aan de ene kant kun je er veel moois vinden, aan de andere kant zit je in de enorme drukte. Contrasten genoeg.

Nog bekender is Athene als stad van de Olympische Spelen uit 2004. Destijds was dat een goede reden om de stad een flinke opknapbeurt te geven. Het Olympisch stadion is overigens gemakkelijk te bereiken. Wat je het eerst zal opvallen is dat het in het centrum een enorm drukke bedoeling is. Ronkende stadsbussen, stinkende scooters, voorbijrazende gele taxi’s en winkeliers die bijna op elke hoek van de straat wel iets proberen te verkopen. De smaak van uitlaatgassen zul je ’s avonds nog proeven als je in bed ligt!

Compleet metronetwerk

Als het even kan, is het raadzaam vanaf het vliegveld van Athene geen taxi te nemen. Zoals in zoveel plaatsen, laat men de argeloze toerist graag flink betalen voor het ritje naar het hotel, waarbij veelvuldig wordt omgereden om de prijs maar zo hoog mogelijk te doen uitvallen. In ons geval kon de chauffeur het hotel zogenaamd niet vinden terwijl de meter langdurig doorliep. Athene beschikt over een compleet metronetwerk. Vanaf het internationale vliegveld is het gemakkelijk per metro naar het hartje van de stad te reizen.

Nauwelijks neerslag

Vanaf mei tot en met september is er nauwelijks neerslag in Athene te verwachten. Om een overzicht van de stad te krijgen ga je naar de Akropolis. Het is de bekendste ruïne en het symbool van Athene. De tempel bovenop de berg (men denkt vaak dat dit de Akropolis is) is het prachtige Parthenon (vanaf 1983 gerenoveerd). Het heeft prachtige zuilen en schitterend aanzicht en uitzicht. Het kost wel de nodige moeite om lopend boven te komen. Niet zozeer vanwege de behoorlijke afstand, maar meer door de drukte van de toeristen. We hadden speciaal voor dit onderdeel een gids geboekt, maar die waren we na enkele minuten in de menigte van mensen al kwijt en hebben we daarna niet meer gezien.

Uit de oude Griekse films

Een kijkje op de vlooienmarkt in Monasteraki is een waar feest om mee te maken. Het is een moderne versie van een gezellige bazaar die in een stadsmarkt is verweven. Neem een kijkje tussen de antieke meubeltjes, oude stripboeken en grammofoonplaten. Wandel door de zijstraatjes van Ermou. Hier krijg je een duidelijk beeld van een Athene zoals we dat kennen uit de oude Griekse films. Winkels met stoffen, garen, knopen, pailletten en pluimen geven de tijd weer waarin vrouwen nog de tijd hadden voor handwerk. De echte liefhebber van de bioscoop moet zeker naar de openluchtbioscoop gaan. Inwoners zijn er dol op. De films worden vaak in hun originele versie op het scherm gebracht met Griekse ondertiteling. Een handige tip: koop de kaartjes een kwartier voor aanvang van de film om wachtrijen te voorkomen. De plaatsen zijn niet genummerd waardoor je plaats kunt nemen waar je maar wilt.

Met de ferryboat

Aegina is een Grieks eiland dat ligt in de Saronische Golf, ten zuidwesten van Athene op zo’n drie kwartier varen met de ferryboot vanaf Pireaeus (dat is de haven van Athene). Veel inwoners van Athene gaan regelmatig in het weekend naar dit eiland. En terecht! Het maakt deel uit van de eilandengroep Saronische Archipel. Het eiland Aegina is dertien kilometer lang en op het breedste stuk veertien kilometer breed. Maar let op als je dit lopend doet. Het is heuvelachtig met enkele uitschieters tot net in het middengebergte. De directe omgeving van Aegina-stad is vlak.