Interessante budgettips om tijdens je reis geld te besparen

‘Begin met het maken van een budgetplan,’ aldus Daphne Lange. ‘Als je twee weken op vakantie gaat is dat nog vrij overzichtelijk, maar ga je langer van huis dan is het best een goed idee om je uitgaven eens op een rijtje te zetten.’ (foto: Daphne Lange)

18-10-2017 | Daphne Lange – Reizen, het maakt je rijker! En daar bedoelen ze zeker niet mee dat je bankrekening flink gespekt wordt als je de wereld aan het verkennen bent. Integendeel! Maar wel qua ervaringen waar je de rest van je leven op kunt teren. En dus sta ik ook helemaal achter deze quote. Alleen voordat het je rijker maakt, kost het je eerst flink veel centen. Want nog steeds is reizen niet gratis, anders zag je me namelijk nooit meer terug!

Je hebt verschillende soorten reizigers. De ene let altijd enorm op zijn budget en probeert het zo goedkoop mogelijk te doen terwijl de ander het nogal makkelijk over de balk smijt en nergens naar hoeft te kijken. En dan heb je nog de reizigers die er tussenin zitten, daar voel ik me ook het beste thuis. Natuurlijk is niemand te vergelijken en kan ik ook geen oordeel vellen over zijn of haar uitgaven. Waar ik wel achter ben gekomen tijdens mijn reizen is dat ik meer een luxe backpacker ben. De ene keer slaap ik net zo goed in een budget accommodatie terwijl het de volgende keer misschien een stuk luxer is. Het is fijn als dat kan maar dat is ook een kwestie van prioriteiten stellen voordat je op reis gaat. Ik spaar liever wat maanden door zodat ik een reis goed kan doen als dat ik dingen moet skippen omdat mijn budget op dat moment niet toereikend is. Vreselijk lijkt me dat. Je bent nu in dat land en waarschijnlijk kom je er nooit meer terug, dus je wilt zoveel mogelijk zien en doen.

Niet in een Tuk Tuk

Zo heb ik een goed voorbeeld van hoe het bij mij niet zal gaan! Een paar jaar geleden reisde ik door India en Nepal. Ik zat bij andere reizigers in de bus die hun eigen Cup-a-Soup en theezakjes bij zich hadden (want warm water is gratis) zodat ze geen geld aan eten en drinken uit hoefden te geven. Nu is een curry in deze landen echt super goedkoop maar nee, dat hadden ze er niet voor over! Maar ook werden er dingen niet bezocht omdat de entree te hoog was en stapten ze niet in een Tuk Tuk maar liepen ze liever twintig kilometer dan dat ze een paar euro moesten betalen. Natuurlijk is iedereen er vrij in hoe die zijn reis maakt en op wat voor manier, maar hier krijg ik enorme kromme tenen van! Dat mag je best weten. Dat je niet bij de Taj Mahal naar binnen kunt bijvoorbeeld! Daar krijg je eeuwig spijt van en alleen omdat je niet een maandje langer hebt gespaard. Waarom wil je zo op reis als je niets kunt doen?

Extra kosten

Houd ook rekening met tegenslagen. Stel nu dat er iets gebeurt tijdens zo’n reis. Je komt in het ziekenhuis terecht, je moet extra kosten maken. Dan kan dat niet bekostigd worden omdat er geen geld meer is. Een reis hoeft helemaal niet duur te zijn en je kunt makkelijk besparen op bepaalde andere dingen waardoor je wel voor één keer een lekker lokaal gerecht kunt proeven of het wereldwonder van dat land kunt bewonderen, want dat hoort ook bij reizen. Er zijn geen standaard overzichten beschikbaar omdat ieders budget, persoonlijke situatie, reistijd en wensen anders zijn. Maar er zijn wel schattingen gemaakt van wat je gemiddeld per land kwijt bent per maand. Dit is exclusief vluchten. Begin met het maken van een budgetplan. Als je twee weken op vakantie gaat is dat nog vrij overzichtelijk, maar ga je langer van huis dan is het best een goed idee om je uitgaven eens op een rijtje te zetten. Misschien heb je al een leuk bedrag op je rekening staan maar wil je dat niet allemaal uitgeven, aangezien je ook weer een keer naar huis komt. Dan is het handig om te bedenken hoeveel je ongeveer uit wilt gaan geven aan je reis. Dit bedrag kun je verdelen over het aantal dagen dat je weg bent en zo kom je op een dagbudget uit. Je moet natuurlijk wel nog rekening houden met reiskosten en overnachtingen. De ene dag maak je wat meer geld op dan de andere. Als je bijvoorbeeld een aantal excursies op je lijstje hebt staan gaat het wat harder dan wanneer je een dag doorbrengt op het strand. Zo heb je een overzicht van wat je wel of niet uit kunt geven. Het zou jammer zijn om je reis eerder af te moeten breken omdat je blut bent.

Andere vertrekdata

Check verschillende websites voordat je je vliegticket boekt. Het eerste wat je nodig hebt als je de wijde wereld in trekt is je vliegticket. Hierop kun je al veel geld besparen, daarom is het verstandig om op voorhand verschillende sites te checken. Als je niet afhankelijk bent van een bepaalde dag waarop je moet vertrekken dan is het aan te raden om zeker ook naar andere vertrekdata te zoeken. Op dinsdag en woensdag vlieg je een stuk goedkoper dan op bijvoorbeeld vrijdag of zaterdag. Ook de luchthaven waar je vanaf wilt vertrekken kan je een hoop extra kosten besparen. Ben je niet afhankelijk van Schiphol dan loont het zeker de moeite om ook Düsseldorf of Brussel eens onder de loep te nemen en mee te nemen in je overwegingen. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper, is niet aan de orde. Dus laat je daar zeker niet door verleiden.

Zelf boeken of via reisbureau?

Over het algemeen boek ik altijd zelf, omdat ik nooit weet hoe lang ik ergens wil blijven. Maar vluchten buiten Europa laat ik vaak bij het reisbureau boeken. Voor wat betreft de prijs maakt dit niet zoveel uit met internet en ik gun het een reisbureau ook. Vaak kunnen ze wel mee met de prijzen van internet. Maar vorig jaar ben ik naar Afrika geweest en dat heb ik dan wel weer via een reisbureau geboekt. Dit omdat het lastig was om aan een auto te komen en omdat alle lodges al vol zaten. En bij zo’n dure reis moet het gewoon goed zijn. Die maak je immers niet elk jaar!

Doe wat vooronderzoek

En nog een tip, ben je op zoek naar tickets dan onthoud je computer dit, dit wordt opgeslagen in je cookies. Kijk je dus een uur later weer, dan zie je dat het ticket ineens een stuk duurder is. Wis dus regelmatig je cookies en geschiedenis of log in op een andere computer als je daadwerkelijk gaat boeken. Deze websites hebben vaak mooie aanbiedingen: WeFlyCheap, Skyscanner en Paperflies. Doe wat vooronderzoek. Je hebt vast een aantal landen op je lijstje staan waar je tussen moet kiezen. Soms is het dan makkelijker om een keuze te maken als je vooraf wat dingen per land checkt. Zo is reizen door Azië een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Australië. Er zijn veel meer goedkopere accommodaties te vinden op prachtige plekken maar ook voor het eten ben je een stuk minder kwijt. Google eens op het land en de stad en typ daar dan het woord ‘gratis’ achter. Je staat er versteld van wat er allemaal te doen is voor nop.

In de nachtelijke uren

Je kunt veel besparen op accommodaties. Als je gaat backpacken weet je niet waar je de volgende dag bent en dus is het lastig om vooraf je slaapplekken vast te leggen. Tegenwoordig heb je dit zo gedaan, op de meeste plaatsen kun je gratis op wifi en dan scroll je gemakkelijk even door TripAdvisor voor advies en reviews om daarna te boeken via Booking.com. Je kunt hier zoeken op budget maar ook of je in een hostel, pension, hotel of bed and breakfast wilt verblijven. Vaak hebben deze websites ook leuke aanbiedingen. Een dorm is vaak de goedkoopste oplossing, je deelt dan je kamer in een hostel. Het voordeel is dat je veel nieuwe mensen leert kennen die ook weer nieuwe tips hebben. Soms hoor je waar je voor tien euro in een houten hutje, op een plek die je nooit meer zult vergeten, kunt verblijven. Wat ik zelf ook regelmatig heb gedaan tijdens mijn eerste backpack trip was reizen in de nachtelijke uren. In Zuid-Amerika reden er toen voornamelijk nachtbussen van A naar B, omdat het behoorlijke afstanden zijn. Deze bussen zijn best luxe en je kunt er prima in slapen. Het is een win-win situatie, je spaart een accommodatie uit omdat je in de bus slaapt en je hebt een extra reisdag over omdat je in de ochtend aankomt op de plek van bestemming.

Heerlijke lokale gerechten

Tijdens het reizen eet je regelmatig buiten de deur (of moet ik nu voor mezelf spreken?) waardoor de kosten snel oplopen. In de restaurants betaal je vaak de hoofdprijs terwijl je bij de stalletjes op straat (met plastic stoeltjes) heerlijke lokale gerechten eet en dit is ook nog eens aanzienlijk goedkoper. Vaak heb je hier al een gerecht met biertje of verse fruit smoothie voor twee tot drie euro. Check ook altijd bij je accommodaties of de prijs inclusief ontbijt is. Zit dit er niet bij, haal dan een broodje bij de bakker op de hoek. Deze zijn vaak nog lekkerder, verser en goedkoper. Ook is het leuk om boodschappen voor het ontbijt, de lunch of het avondeten te doen bij de supermarkt. Stop een mes in je tas, neem een kleedje mee en zoek een prachtig plekje op om hiervan te genieten. Vaak heb je er weer een onvergetelijk moment bij. Wil je het nog goedkoper houden dan is het logeren in een hostel met keuken aan te raden. Je kunt samen met andere reizigers eten en zo de kosten van de boodschappen delen. Heb je vrienden die tijdelijk wel even op zichzelf willen wonen dan zou je je huis voor de termijn dat je weg bent kunnen verhuren. Dit geld ook voor je auto. Woon je op een unieke plek, midden in een bruisende stad of juist naast een groot park, dan zou je je huis ook nog online aan kunnen bieden via Airbnb. Lukt dit, dan kost het je geen extra geld terwijl je weg bent.

Niet voor rare verrassingen

Pinnen, we doen het allemaal want het is zo makkelijk. Vaak kleinere bedragen want als het op is, pinnen we gewoon opnieuw. Op vakantie is het beter om in één keer een groter bedrag te pinnen zodat je wat langer vooruit kunt. Per pintransactie betaal je in het buitenland vaak hoge kosten. En dat kan dus aardig oplopen als je voor langere tijd weg bent. Daar kun je veel andere leuke dingen voor doen. Zorg dat je vooraf een goede reisverzekering hebt afgesloten met een buitenlanddekking. Hier moet je niet op willen besparen. Gebeurt er iets met je dan kom je niet voor rare verrassingen te staan bij terugkomst! Denk aan veel te hoge facturen die je eigenlijk niet kunt betalen. Verder werkt het goed om een spaarrekening te openen voor je aankomende reis. Reken uit hoeveel je elke maand kunt sparen en zet dat apart. Alle extraatjes zoals je vakantiegeld, verjaardagsgeld, bonus of teruggave van je belasting kun je hier op storten. Haal tussentijds niets van deze rekening af! Succes met alle voorbereidingen.

Daphne Lange kun je wakker maken om op reis te gaan. Ze is altijd in om nieuwe landen, plaatsen en culturen te ontdekken, de plaatselijke geur op te snuiven, het eten te proeven en te verdwalen om vervolgens op de meest bijzondere plekjes uit te komen. Dit doet ze zowel in Nederland als in het (verre) buitenland. Ze spaart vooral oneindig veel mooie momenten. Ben je nieuwsgierig? Daphne is regelmatig met haar artikelen te vinden op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.foodandflipflops.com waar ze haar avonturen graag met je deelt.