ION laat kopers in de steek: koop maar een nieuwe scanner

Als klap bij heldere hemel blijkt een nog goed werkend apparaat opeens waardeloos (foto: Lezerzzz).

04-12-2016 | Van onze redactie – Menig consument zal op een willekeurig moment zijn negatieven en dia’s van een analoog bestand zelf willen omzetten naar een digitaal bestand. Hiervoor zijn handige kleine scanners in de handel waar je relatief eenvoudig mee aan de slag kunt. Maar op een regenachtige zondagmiddag kun je van een koude kermis thuiskomen. Omdat het plotsklaps niet meer werkt.  

Met een klein beetje technische kennis en vooral erg veel geduld is het scannen van al die analoge bestanden best goed te doen. Kun je het geduld niet opbrengen, dan valt uitbesteden altijd nog te overwegen. Al is dat wel veel duurder dan dat je zelf een eenvoudige scanner koopt. Want scanners zijn er in allerlei soorten en maten. De meest simpele zijn de handzame exemplaren. Hier plaats je de filmstrook in een houder om die vervolgens in het apparaat te doen. Soms is verbinding met de computer niet eens nodig en worden bestanden opgeslagen op een geheugenkaartje die je in de scanner schuift. De kwaliteit valt niet tegen, zeker ook omdat software wordt meegeleverd om een nadere bewerking te kunnen uitvoeren.

In de vuilnisbak

Maar met al die opeenvolgende versies van Windows kun je toch voor het probleem komen te staan dat de scanner niet meer reageert op de functies die het zou moeten uitvoeren. Veel merken ondervangen dat door een doorlink naar een geschikte driver hiervoor op hun website te plaatsen die kosteloos kan worden geïnstalleerd. Het merk ION denkt daar anders over. Zoals bij de OVT scanner X86 (Slides 2 PC) het geval is. Een veel verkocht apparaat dat nu niet meer wordt geproduceerd. Doordat dit merk weigert een nieuwe update in Windows te ontwikkelen, wordt de consument gedwongen dit apparaat in de vuilnisbak te gooien. Tenzij je nog een zeldzame computer hebt staan die op Windows XP draait.

Opvolgend type

In Nederland bij de importeur of fabrikant reclameren is niet mogelijk. Eenvoudigweg omdat die zich in het buitenland bevindt. Navraag bij het bedrijf inMusic Europe Ltd. levert geen reden op over het hoe en waarom. Was het ontwikkelen van een nieuwe driver nu zo kostbaar of steekt er meer achter? Meer dan dit antwoord volgt er niet: ‘Unfortunately the Slides 2 PC unit is not support for use on Windows 7. Apologies for the inconvenience caused by this, the Slides 2 PC unit was discontinued and proceeded by the Mark 2 version which is supported with Windows 10.’ Met andere woorden: onze excuses, koop maar een nieuwe scanner van een opvolgend type. ION laat kopers hiermee bewust in de steek.