‘Is het in ons geval nog wel lonend om een rechtszaak te beginnen?’

‘De keuken was volledig gesloopt. Hier konden we toch niet koken?’ (foto: Lezerzzz).

30-03-2017 | Mr. Eef Ong – Helaas kun je tijdens een dagje uit of een vakantie te maken krijgen met allerlei problemen. Dat is niet alleen vervelend maar kost je al gauw (veel) geld. Meestal kun je zelf tot een oplossing komen, maar niet zelden is er juridische hulp nodig. Dit keer een vakantie die helemaal geen vakantie bleek te zijn. En wat doe je dan om nog iets van je kosten terug te zien?

Het probleem en de vraagstelling van een mevrouw uit Amersfoort liegt er niet om. Ze dacht een weekje ongestoord vakantie te kunnen vieren, maar dat ging niet door. Ze schrijft: ‘Wij hadden een vakantiehuisje geboekt in Duitsland. Op de foto’s op de website zag alles er zeer luxe uit. Het waren droomplaatjes. Toen we aankwamen, sloeg de schrik ons echter om het hart. Het leek in zijn geheel niet op wat ons was beloofd. We keken niet uit op een prachtig meer, maar op een vuilnisbelt. De bedden waren houten planken, de douche zat vol met schimmel, de toilet spoelde niet door en ’s nachts konden we niet slapen door de herrie van de buren. De keuken was volledig gesloopt. Hier konden we toch niet koken?

We hadden de boeking gedaan bij een particulier en zeshonderd euro betaald. En die blijkt nergens bij te zijn aangesloten. We hebben terugbetaling geëist, maar daar wilde hij niets van weten. Als reden gaf hij op dat we hier toch een volle week hebben gebivakkeerd zonder geklaagd te hebben. Geen wonder, want hij was tijdens ons verblijf nergens bereikbaar. En dat ontkent hij weer. Mijn vraag is of het in ons geval nog wel lonend is om een rechtszaak te beginnen. We hebben namelijk geen rechtsbijstandverzekering. Ik hoorde van een kennis dat het bij het zelf inschakelen van een advocaat ons zoveel geld gaat kosten, dat we maar beter alles kunnen laten zoals het nu is. Klopt dat? Is er in dat opzicht een financiële grens aan te geven?’

Het antwoord van mr. Eef Ong

Wel of geen ANVR? ‘Na maanden hard werken kijken de meeste mensen erg uit naar een welverdiende vakantie. Als de zorgvuldig uitgekozen vakantiewoning dan een grote teleurstelling blijkt te zijn, dan kan dat de vakantiestemming flink verpesten. Voldoet de vakantiewoning niet aan de verwachtingen en kom kom je er zelf met de reisorganisatie niet uit? Dan is het verstandig om na te gaan of de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR. Is de reisorganisatie aangesloten bij de AVNR dan kun je relatief eenvoudig jouw beklag doen bij de Geschillencommissie Reizen. Een klacht indienen bij de Geschillencommissie Reizen kost maximaal € 127,50 en voor de procedure is een advocaat of jurist niet verplicht.

Huur je echter een vakantiewoning van een particulier dan is het een ander verhaal. Je kunt je in dat geval niet wenden tot de Geschillencommissie Reizen (want een particulier is per definitie niet aangesloten bij de ANVR). Om jouw recht te halen zal je een civiele procedure moeten starten bij de rechter. Er wordt vaak gezegd dat een gerechtelijke procedure erg veel geld kost. Uit ervaring moet ik beamen dat dit vaak ook zo is. Hieronder zal ik kort aangeven wat een advocaat en procedure kost en hoe je hier eventueel op kunt besparen.

Kosteloos advies Het is altijd verstandig om je in te laten lichten over jouw juridische positie. Hoe onrechtvaardig dit soms ook kan voelen, soms blijkt dat jouw zaak juridisch gezien niet erg sterk is. Bij het Juridisch Loket werken juristen die je kosteloos advies geven over het probleem en nog belangrijker, hoe je jouw probleem kunt oplossen. Het Juridisch Loket geeft een inschatting van de kansen en helpt je met het opstellen van een brief aan de verhuurder van de vakantiewoning. Het kan zijn dat het Juridisch Loket vertelt dat je een advocaat nodig hebt. In dat geval verwijzen zij jou door. Daarnaast hebben veel grote steden een Rechtswinkel. Bij de Rechtswinkel werken gevorderde rechtenstudenten die eveneens kosteloos juridisch advies geven. Mocht je ondanks de ondersteuning van het Juridisch Loket en/of de Rechtswinkel er nog steeds niet uitkomen met de verhuurder, dan ben je genoodzaakt naar de rechter te gaan om jouw recht te halen.

Zelf procederen Indien jouw schade niet hoger is dan € 25.000,- dan kun je het geschil voorleggen aan de kantonrechter. Voor een kantonzaak is vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht, je kunt zelf de procedure voeren. Hiermee kun je de kosten beperken, je hoeft immers geen advocaatkosten te betalen. Wel moet rekening worden gehouden met griffierecht en deurwaarderskosten. De hoogte van het griffierecht en welke partij deze kosten moet betalen, is afhankelijk van de zaak. Op www.rechtspraak.nl kun je een proefberekening maken wat de gang naar de rechter ongeveer zal gaan kosten.

Toevoeging Mensen met een laag inkomen die geen advocaat kunnen betalen kunnen een deel van de kosten vergoed krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand en geldt ook voor zaken waar een advocaat niet verplicht is (zoals kantonzaken). De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit. Toevoeging betekent hetzelfde als gesubsidieerde rechtsbijstand. Wanneer je een toevoeging krijgt, betaalt de Raad een deel van de kosten van de advocaat. Afhankelijk van jouw inkomen betaal je wel een eigen bijdrage. Hoe hoger het inkomen, hoe meer eigen bijdrage je moet betalen. De eigen bijdrage heeft een maximale een hoogte van € 823,-. Wil je weten of je voor een toevoeging in aanmerking komt? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Advocaat en de kosten Wil je niet zelf procederen en kom je niet voor een toevoeging in aanmerking, dan kan een advocaat worden ingeschakeld. Advocaten bepalen zelf wat ze voor hun diensten vragen. Hierdoor kunnen de tarieven van advocaten sterk verschillen. Vraag daarom bij het eerste gesprek met jouw advocaat naar een inschatting van de kosten. Indien je naar de rechter gaat en je wint de procedure, dan zal de wederpartij de proceskosten moeten betalen. Hieronder vallen de deurwaarderskosten, het griffierecht en een gedeelte van de juridische kosten (advocaatkosten). De rechter werkt met een vaste staffel om de advocaatkosten te berekenen. Deze staffel is doorgaans een stuk lager dan de daadwerkelijk gemaakte advocaatkosten. Reken er dus niet op dat je alle door jou gemaakte advocaatkosten terug zult krijgen van de verliezende partij. Recht halen via de rechter met behulp van een advocaat zal je dus altijd geld kosten. Gemiddeld kosten een advocaat tussen de € 175,- en € 300,- per uur. Ervan uitgaande dat je slechts een klein gedeelte van de advocaatkosten vergoed krijgt door de wederpartij, moet je voor jezelf een kosten-/baten analyse maken.

Conclusie Belangrijk is: het kalf moet niet groter worden dan de koe. Indien de vakantieaccommodatie relatief weinig geld heeft gekost en je zelf de advocaatkosten moet betalen, dan is het de vraag of het loont om naar de rechter te gaan als je een geschil hebt met de verhuurder. Met het opstellen van een dagvaarding zal een advocaat immers al een paar uur bezig zijn; de kosten zullen dan ook al gauw het belang overstijgen. Wellicht kun je zelf een procedure starten? Of kom je in aanmerking voor een toevoeging? Het is moeilijk om een harde financiële grens aan te geven, maar voor geschillen met een belang van minder dan € 2.000,- kost procederen vaak meer dan dat het oplevert. Dit geldt overigens voor alle geschillen, niet alleen voor problemen met vakantieaccommodaties. Je moet voor jezelf uitmaken wat het je waard is om jouw recht halen. Principes zijn uiteraard ook wat waard. Tot slot een tip: laat je, voordat je een procedure start, echter goed informeren over jouw rechtspositie, zodat je een weloverwogen keus kan maken.’

Mr. Eef Ong van Claassen Advocaten gaat voor Lezerzzz regelmatig in op zaken die in de vrije tijd zomaar zouden kunnen gebeuren. Loop je aan tegen juridische vragen en/of problemen? Dit kantoor staat je graag bij. Kijk voor meer informatie op de website www.claassenadvocaten.nl of neem op werkdagen tijdens kantooruren contact op, telefoon 040-2448970. De personages en gebeurtenissen in dit artikel zijn fictief. Elke overeenkomst met wel of niet bestaande personen en/of situaties, berust op louter toeval.