Je volgende bestemming kiezen, dat doe je zo!

Wil je alleen maar luieren op vakantie of ook nog wat zien? Zoals hier bij de foodmarktjes in het centrum van Ljubljana in Slovenië. Het is voor iedereen verschillend (foto: Lizette Brands).

07-04-2017 | Lizette Brands – Kriebelt het om weg te gaan? Maar dan komt vrijwel meteen de vraag: waar ga je heen? Misschien vind je het lastig kiezen tussen bepaalde geliefde plekken. Of heb je net even niet de juiste inspiratie. Er zijn verschillende manieren om tot je volgende bestemming te komen. Ik zet een aantal ideeën voor je op een rij.

De wereld heeft zoveel te bieden, dat het me minder uitmaakt wat de bestemming is. De bestemming is voor mij niet meer het reisdoel, maar de plek waar ik uit het vliegtuig stap. En vanaf dat punt begint de reis. Of eigenlijk al vanaf het moment dat ik de voordeur achter mij dicht trek. Toen ik jaren geleden mijn allereerste verre reis ging maken, voelde ik een enorme spanning voor het onbekende. Ga ik het er wel redden? Wat ga ik daar eigenlijk doen? Durf ik het wel alleen? Wat als ik het er nou niet leuk vind? Gelukkig hoefde ik over die laatste vraag niet na te denken. De reis was fantastisch! Het land was schitterend, de mensen waren ontzettend vriendelijk, het eten was verrukkelijk… Alles klopte. En mijn passie voor reizen was geboren.

Temperaturen vanaf 25 graden

Daarbij kan ik rustig stellen dat ik een enorme liefhebber van de zon ben. Doe mij maar temperaturen vanaf 25 graden. Slippertjes aan, zonnebril op, en beter kan het leven bijna niet worden. Wintersport is dan ook echt niet aan mij besteed. Toch zijn bepaalde koude bestemmingen soms ook helemaal te gek. Kou, sneeuw, gletsjers, muts op en erop uit! Met stip bovenaan staat Patagonië. Wat een geweldige omgeving! Ja, heel koud, maar oh zo mooi. Bij het aanzicht van de Perito Moreno gletsjer vergeet je bijna hoe koud het kan zijn.

Idee 1: bucketlist

Veel mensen hebben een bucketlist, een wensenlijst met dingen die je ooit gedaan wilt hebben. Heb je deze nog niet eerder voor jezelf uitgedacht, start dan nu, want het kan heel verhelderend zijn. Dingen als het Noorderlicht zien, Orka’s spotten of over de Chinese muur wandelen… De volgende bestemming zal er vast tussen staan (of check de mijne voor meer inspiratie).

Idee 2: bepaal de mogelijkheden

Eerlijk is eerlijk, dromen over reizen kan ongelimiteerd, maar er zijn natuurlijk een aantal elementen die je werkelijke mogelijkheden bepalen. Allereerst het budget en hoe lang wil je gaan. Hoeveel vakantiedagen kun je opnemen? En wat wil je gaan doen, relaxen onder een palmboom of het avontuur tegemoet? Daarnaast is het raadzaam rekening te houden met het seizoen. Een strandvakantie op de Malediven in de regentijd zal letterlijk in het water vallen. Zet deze op een rij, dan sluit je bepaalde plekken waarschijnlijk uit en kom je uiteindelijk tot een next destination.

Idee 3: maak een moodboard

Voor iedereen die lastig kan kiezen tussen bestemmingen en daarbij visueel ingesteld is kan een moodboard uitkomst bieden. Knip uit tijdschriften plaatjes van bestemmingen die je aanspreken of print foto’s van het internet of social media en maak hiermee een collage. Ideaal om alle opgedane inspiratie van reisblogs en Instagram te gebruiken! Al doende zal het (reis)doel zichtbaarder voor je worden. Een moodboard kun je ook digitaal maken, denk bijvoorbeeld aan Pinterest.

Idee 4: geef het uit handen

Je hoeft natuurlijk niet zelf te kiezen, je kunt het ook aan een ander over laten. Al twee keer reisde ik met srprs.me naar bestemmingen die tot aankomst op het vliegveld onbekend waren en dit beviel me erg goed. Je kiest de soort reis en de lengte van je reis en de reisorganisatie doet de rest.

Idee 5: spin the globe

Deze tactiek gaat als volgt: neem een wereldbol, geef er een flinke draai aan, stop de bol en waar je vinger terecht komt is je nieuwe bestemming. Okee, dit is wel redelijk gewaagd en zegt niet veel over budget, juiste seizoen en dergelijke, maar het kan wel voor verrassende ideeën zorgen. Geen wereldbol in de buurt? Wat dacht je van met je ogen dicht een dartpijl op een wereldkaart werpen? Zorg dan wel dat je niets in de omgeving kapot maakt!

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.