Jennie Lena over het taboe rond postnatale depressie: ‘Langzaam maar zeker begon ik mezelf weer terug te vinden’

‘Ik kreeg paniekaanvallen, leed aan slapeloosheid en voelde me superdown,’ vertelt Jennie na de geboorte van haar dochter Charlie. De roze wolk waar iedereen om haar heen het over had, bleef uit (foto: Jennie Lena).

Laatste update 01-05-2018 – Zangeres Jennie Lena, finalist van The Voice of Holland 2015 en vijftig miljoen keer bekeken op YouTube, brengt met het nummer ‘Mama’s Gonna Be There’ een ode aan het moederschap. Het nummer is geïnspireerd door eigen ervaringen. Naast een mooie tijd was het ook een moeilijke, een gevolg van de postnatale depressie waar ze mee te kampen kreeg. Richard Helwig verdiepte zich in haar situatie. 

‘Direct na de geboorte voelde ik me totaal overweldigd door de fulltime impact en het onwijze verantwoordelijkheidsgevoel waar ik in één keer automatisch mee te maken kreeg. Ik kwam terecht in een postnatale depressie. Ik kreeg paniekaanvallen, leed aan slapeloosheid en voelde me superdown,’ vertelt Jennie. De roze wolk waar iedereen om haar heen het over had, bleef uit. Hierdoor kwam Jennie in een negatieve spiraal terecht: ‘Ik ging alleen maar meer aan mezelf twijfelen, want ik voelde helemaal geen roze wolk. Hoe meer mensen het over roze wolken hadden, hoe slechter ik me voelde. Ik begon te denken dat er iets mis met me was, omdat ik me kennelijk als enige “nieuwe moeder” op deze planeet zo somber voelde. Terwijl het met mijn dochter zelf prima ging. Charlie was heel zoet en rustig en sliep prima. Ze was zo ontzettend lief!’

Taboe doorbreken

Het was voor Jennie niet makkelijk om toe te geven dat ze hulp nodig had. ‘Ik ben iemand die alles altijd zelf wil doen, regelen en kunnen.’ Toch is Jennie blij dat ze uiteindelijk wel die hulp heeft durven vragen. ‘Ik heb toen professionele hulp gekregen, maar ook veel steun gehad van familie en vrienden. Langzaam maar zeker begon ik mezelf weer terug te vinden. Althans, de vernieuwde versie van mezelf, want helemaal dezelfde als voorheen word je nooit meer en dat hoeft ook niet. Een kind krijgen geeft een nieuwe dimensie aan je leven!’ Met ‘Mama’s Gonna Be There’ wil Jennie het taboe rond postnatale depressie doorbreken. ‘Ik heb gemerkt dat het best nog wel een taboe is om toe te geven dat het een zware tijd kan zijn als je net een baby hebt gehad. Ik hoop dat ik nieuwe moeders kan inspireren om open te zijn over wat ze voelen. Dat als ze last hebben van depressieve gevoelens, dat toch vooral te delen met vrienden, familie of professionele hulpverleners, zodat ze de steun krijgen die ze nodig hebben en verdienen.’

Ook internationaal de aandacht

Het grote publiek kent Jennie Lena van The Voice of Holland 2015, waar ze een van de vier finalisten was. Haar auditie met het nummer ‘Who’s Loving You’ ging onmiddellijk viraal en trok ook internationaal de aandacht. De video is inmiddels bijna dertig miljoen keer bekeken. De populaire Amerikaanse blogger Perez Hilton schreef: ‘Het was niet alleen de beste auditie voor The Voice of Holland, het was een van de beste audities die ik ooit heb gezien voor een zangcompetitie.’ Jennies video’s zijn op YouTube bij elkaar al meer dan vijftig miljoen keer bekeken. Internationale blogs als 9Gag, Diply, the Huffington Post en LikeMag schreven over haar. En sterren als Robin Thicke, Kelly Clarkson, Adam Levine, Tyler Perry en Nia Long deelden Jennies muziek op social media. Meer informatie en de tourdata van deze zangeres zijn te vinden op www.jennielena.com.