José van Stralen: ‘De warmte, ademhaling en de hartslag van een koe heeft een ontspannen effect op de mens’

Liggend tegen een warme, grote koe met uitzicht over de weilanden, dat wil toch iedereen? (foto: José van Stralen)

Laatste update 18-10-2017 – Kamperen bij de boer is al redelijk ingeburgerd. Maar om met koeien te gaan knuffelen, tja, dat is toch een ander verhaal. Toch kan het! Dit fenomeen is mogelijk bij de familie van Stralen in Spanbroek. Wat daar het doel van is? Nou, het is een unieke beleving voor iedereen die houdt van respect voor mens, dier en natuur. En het is niet alleen leuk, maar biedt zelfs de nodige voordelen.  

Natuurlijk is het bijzonder om een gezellige dag te hebben in een voor velen, niet dagelijkse omgeving, namelijk op de boerderij. Richard, José, Ids en Brend van Stralen in Spanbroek houden op hun bedrijf ongeveer 260 koeien, waarvan er elke dag s’ morgens en ‘s avonds zo’n 180 gemolken moeten worden. Aardig veel werk dus! Verder hebben zij een klein loonwerkbedrijf en worden er schapen gehouden. Ieder voorjaar lopen er lammetjes in de stal en op het erf. Ooit begonnen ‘voor de leuk’ met het organiseren van groepsuitjes tussen de koeien. Dit werd uitgebreid met van alles en nog wat. Nu is koeknuffelen er heel gewoon.

Zeer diervriendelijk

‘De warmte, ademhaling en de hartslag van een koe heeft een ontspannen effect op de mens’, vertelt José. Het bedrijf is ontstaan nadat ze zelf een vrijgezellenfeest op het platteland had gevierd. Daar is ze enthousiast van geworden en geïnspireerd door geraakt. Ze vatte de koe bij de horens en besloot zelf boerderij survivals te organiseren. Ondanks het drukke dagelijkse bestaan dat José met haar man Richard heeft met hun melkveebedrijf. Het zijn niet alleen overspannen managers die van hun burnout af willen komen en ergens in het weiland een koe gaan knuffelen. Iedereen kan en doet het. Toch zijn er mensen die er nog meer baat bij hebben, denk aan kinderen en volwassenen met slaapproblemen. Of kinderen met adhd. Maar ook mensen die angststoornissen hebben of geriatrische patiënten. Maar wat voel je dan als je naast een koe ligt? Je raakt ontspannen, je creativiteit wordt gestimuleerd en het is gewoon lekker. En de koe? Is die er nog een beetje bij gebaat? Duidelijk is dat koeknuffelen zeer diervriendelijk is. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat koeien over het algemeen gezonder zijn en makkelijker melk geven dan koeien die niet knuffelen. Overigens moet een koe er wel geschikt voor zijn en er zin in hebben. De familie Van Stralen weet feilloos welke koe je daarvoor moet hebben.

Herkauwende dames

Je wordt verwelkomd met koffie en thee en wat lekkers op de boerderij. Bij mooi weer kun je op het buitenterras of op de loeigezellige hooizolder terecht. Na de koffie worden de overalls aangetrokken. Dit is ter bescherming van de kleding. Vervolgens ga je het weiland in waar de koeien liggen te herkauwen of staan te grazen. Er wordt geprobeerd de herkauwende ‘dames’ voorzichtig te benaderen en contact te maken. Als de koe het goed vindt, zul je kunnen beleven wat het is om tegen zevenhonderd kilo van 39 graden aan te mogen rusten. De warmte, ademhaling en de hartslag van een koe heeft een bewezen ontspannen effect op de mens. Je kunt je dan ook helemaal overgeven aan de natuur. Liggend tegen een warme, grote koe met uitzicht over de weilanden, dat wil toch iedereen? En anders noem je het gewoon ‘chillen’. Even een tijdje niks doen en heerlijk uitrusten. Wil je zelf de unieke rust en deze geweldige belevenis ervaren, dan is aanmelden van tevoren wel noodzakelijk. Dat kun je doen bij José Van Stralen, Kaag 10 in Spanbroek, telefoon 06-44309590, of kijk op de website www.farmsurvival.nl.