Kinderen fotograferen doe je met kennis en creativiteit

Genoeg leuke onderwerpen om vast te leggen. Wees daarbij creatief (foto: Lezerzzz).

03-12-2016 | Van onze redactie – Fotocamera’s worden het meest gebruikt om kinderen mee op te nemen. Voor later. Maar wat veelvuldig wordt onderschat is dat die opnamen effectiever kunnen gemaakt door een beetje kennis en creativiteit met elkaar te combineren. Want alleen dan loop je de kans op een goed resultaat waar ook jouw kinderen veel later tevreden over zullen zijn.  

Gebruiksaanwijzingen van fotocamera’s zijn tegenwoordig met een beetje geduld voor iedereen goed te begrijpen en vereisen weinig tot geen basiskennis. Iedereen kan leren om goed te  fotograferen! Dat je alleen met het lezen van de gebruiksaanwijzing perfecte foto’s kunt maken is uitgesloten. Het volgen van een starterscursus kan nooit kwaad. Neem eerst de tijd om alle functies van het apparaat te leren kennen. Ga je op vakantie en wil je een nieuwe camera aanschaffen, doe dit dan bijtijds. De gebruiksaanwijzing pas doorlezen in het vliegtuig op weg naar jouw bestemming is echt te laat! Let wel, de aanschaf van een spiegelreflexcamera is altijd beter dan foto’s moeten nemen met een compactcamera of telefoon.

Vanaf hun ooghoogte

Kleine kinderen neem je veelvuldig op vanaf hun eigen ooghoogte. Natuurlijk is het makkelijker om dat vanaf jouw eigen ooghoogte te doen, maar het kan zoveel beter! Laat de kijker zien hoe jouw kinderen de wereld ervaren. Laat ze niet gedwongen acteren, maar geef ze de tijd om te wennen aan de camera. Dwing ze vooral niet. Beter is het om de camera even weg te leggen als je merkt dat ze er eigenlijk helemaal niet zoveel zin in hebben. Kies de momenten welbewust uit. Hou de camera in de aanslag als je iets leuks verwacht (zijn de accu’s op dat moment wel voldoende opgeladen zodat je niet opeens zonder stroom komt te staan?).

Taart met kaarsjes

Er zijn oneindig veel tips om beter te leren fotograferen. Die zijn onmogelijk in een kort artikel te noemen. Maak je een opname van jouw kind die aan tafel een taart met kaarsjes uitblaast, doe dit dan niet tegen het licht in. Stel het gebeuren zo op dat je jouw kind van vooraf fotografeert. Zorg voor zoveel mogelijk licht. Camera’s zijn tegenwoordig erg lichtgevoelig, maar alles wat je tijdens de opname kunt doen tot het verkrijgen van een optimaal resultaat, moet je niet nalaten. Het zal ook de scherpte ten goede komen. Maak een close-up van de versierde taart, vergeet geen plaatje te maken van de cadeautjes en zet de aanwezige familieleden stuk voor stuk op de foto (en vergeet geen groepsfoto te maken).

Hou overzicht!

Digitaal fotograferen kent veel voordelen. Toch is het handig een aantal tips te noemen als het gaat om de opslag. Heb je tijdens een dagje pretpark allerlei foto’s geschoten, maak er dan een gewoonte van om de opnamen zo snel mogelijk van het geheugenkaartje af te halen en over te zetten op een externe harde schijf. Zet ze in een apart mapje met vermelding van de opnamedatum en een korte omschrijving. Haal de mislukte foto’s er meteen uit. Alleen dan loop je het risico na verloop van tijd niet te verzanden in oneindig veel bestanden waar je geen grip meer op hebt. Hou overzicht! Een ander voordeel is dat je het geheugenkaartje na afloop kunt wissen en weer kunt gebruiken voor nieuwe opnamen. Het voorkomt dat ze overal gaan rondslingeren.