Actrice en presentatrice Kirsten van Dissel: ‘Ik ben een workaholic. Mijn werkzaamheden zijn mijn hobby en andersom’

‘Ik vind het een serieus voorrecht om te mogen en te kunnen werken. Het is voor mij wel heel belangrijk met wie,’ aldus Kirsten van Dissel (foto: Arnold van Oosten).

Laatste update 30-04-2017 – Het hebben van vrije tijd is mateloos populair. Natuurlijk vult niet iedereen dat op dezelfde manier in. In deze reeks artikelen stelt Richard Helwig een aantal vragen over dit onderwerp en over andere zaken aan de meest uiteenlopende Nederlanders. Dit keer is dat Kirsten van Dissel. Als actrice was zij onder meer te zien in de televisieseries Dok 12, Sam Sam, Linda, Linda, Combat en Baantjer. Daarnaast heeft zij verschillende programma’s gepresenteerd voor TV West, TV Rijnmond en TV Noord-Holland. Tegenwoordig presenteert en maakt zij het opsporingsprogramma Team West voor TV West. En geeft ze les in camera acteren en is trouwambtenaar.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Heb je hobby’s?

‘Echt grappig, dat deze vraag nu juist aan mij gesteld wordt, haha. Ik ben een workaholic. Mijn werkzaamheden zijn mijn hobby en andersom.  Ik weet dat er mensen zijn die hier moeite mee hebben. Ik heb nog wel eens gedaan of het niet zo was. Maar ben nu oud genoeg om niet meer te veinzen.’

Als je zou moeten kiezen, wat vind je het leukste wat je in jouw loopbaan tot nu toe hebt meegemaakt?

‘In elk werk weet ik leuke dingen te vinden. Ik ben nog nooit ergens in vaste dienst geweest dus ik ben de onzekerheid en de onrust gewend. In een onzekere positie ben je geneigd teveel hooi op je vork te nemen. Maar inmiddels weet ik waar ik wel of niet voor ga. Ik durf te zeggen dat een freelancer over het algemeen harder, kritischer en met passie werkt dan iemand in vaste dienst. Ik merk dat op veel werkplekken. Als je niet in vaste dienst bent, moet en wil je jezelf continue bewijzen. Het laten vieren van de touwen kun je je niet veroorloven. Werkgevers: doe er je voordeel mee!’

Wat vind je de leuke en minder leuke kanten van je vak?

‘Ik heb buitensporig veel baantjes gehad. Ik vind het een serieus voorrecht om te mogen en te kunnen werken. Het is voor mij wel heel belangrijk met wie. Ik kan afhaken als een sfeer niet goed is of er niet lekker gewerkt wordt naar mijn idee.’

Kun je van jezelf zeggen dat je makkelijk met stress kunt omgaan?

‘Zodra ik moet presteren ga ik als het ware ‘aan’. Dat kan tijdens het presenteren voor camera zijn of bij het regisseren, een moeilijk gesprek voeren, les geven of mensen in het echt verbinden. De stress zit bij mij vaak daarvoor of daarna. Ik heb een enorme faalangst. Het is nooit goed genoeg. Daar kan ik stress over hebben en kom in dat geval doorgaans moeilijk in slaap. Het liefst hoor ik dan muziek in mijn eentje, dichtbij op mijn oren. Dan verdwijn ik in mijn eigen film. Er is nog iets wat helpt: de duinheuvels doorlopen en de zee zien opdoemen. Ik woon bij zee maar het geeft me elke keer weer het gevoel alsof ik dit wonder voor het eerst zie.’

Wat betekent gezondheid voor je?

‘Gezondheid  is natuurlijk voor iedereen belangrijk. Mijn vriend is de beste kok en zorgt goed en gezond voor ons. Wij blijven alle drie niet thuis voor een verkoudheid of een griepje. Ik ben als de dood voor de dood. Dat wel. Dat gaat over afscheid en dat vind ik het moeilijkste wat er is. Als het even kan doe ik daar niet aan.’

Ga je jaarlijks op vakantie?

‘Eén keer per jaar een week of twee. Toevallig zijn we dit jaar een weekend naar Parijs geweest. Onze dochter kan dat wat betreft haar leeftijd goed aan en geniet daar ook van.’

Waar ga je het liefste heen?

‘Een plek waar we het alle drie fijn hebben. Voor mijn dochter is een zwembad erg belangrijk en een plek waar nog andere kinderen zijn. Ik wil graag rustig lezen en om mij heen kijken. Mensen kijken is een favoriete bezigheid. En wat rondkijken in de omgeving. Datzelfde geldt ook voor mijn vriend. Ik ben helemaal geen reiziger. Met een grote rugzak, waar potten en pannen aan hangen, neerstrijken op een camping. Om daar gezamenlijk aan de afwas te gaan om vervolgens met een toiletrol in je hand iedereen goedemorgen te wensen… dat heb ik aan me voorbij laten gaan. Als anderen veel reizen vind ik dat heerlijk voor ze, maar mij maak je daar alles behalve gelukkig mee. Mijn vriend heeft ook geen reisbehoefte. Voor ons is de glamping een ideale uitvinding. Geen haren van een ander in het doucheputje, haha.’

Ben je iemand die veel wil zien van een land of neem je liever rust?

‘Omdat we maar één keer per jaar een week of twee weg gaan wil ik meteen alles. Rust en veel zien. Stedentrips heb ik zonder gezin veel gedaan en dat vond ik heerlijk. Maar met een kind wordt alles anders. Had aan mij jaren geleden gevraagd of ik all inclusieve zou gaan en ik had je uitgelachen. Maar met een peuter is het heerlijk kan ik je vertellen! Mensen die denken dat kleine kinderen een stedentrip leuk vinden, hebben het mis. Er heeft dus een tijdje tussen gezeten. Bij ons is het, denk ik, nu over met de all inclusive en een stedentrip is ook weer aan de orde.’

Heb je wel eens hele leuke of juist dramatische gebeurtenissen tijdens een van jouw vakanties meegemaakt?

‘Op mij heeft een reis naar Uganda heel veel indruk gemaakt. Dat was nog voor mijn gezinsleven. Met zijn drieën zijn we naar Gambia geweest. We hebben daar iemand bezocht die we kennen en dat was heel bijzonder en indrukwekkend. We gaan nooit naar eenzelfde plek terug en zijn daardoor al in heel wat landen geweest. Bovenal genieten we van elkaar. Of ik nou op een tropisch eiland, in Zeeland of ergens drie hoog achter zit, als we maar met elkaar zijn.’

Heb je bepaalde tips voor vakantiegangers?

‘Ik sta af en toe stil bij het feit dat je als toerist ook dingen in stand houdt die wellicht niet zo mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan kinder- en weeshuizen in vele landen die geboekt kunnen worden als onderdeel van een excursie. Dit klopt niet. Ook al hebben de toeristen vaak niets dan goede bedoelingen.’

Tot slot, je bent trouwambtenaar. Hoe dat zo?

Ik ben sinds juni 2016 trouwambtenaar geworden voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Aangestoken door een vriendin, en inmiddels ‘collega babs’, Jennifer. Ik doe dit puur omdat ik het leuk vind. Het leukste vind ik de zogenaamde flitshuwelijken. Dat zijn huwelijken waar geen voorgesprek aan vooraf gaat. Ik ontmoet het bruidspaar en binnen een half uur lopen ze getrouwd en wel naar buiten. Het zijn korte intensieve ontmoetingen. Soms zijn ze maar met z’n tweeën en soms komen ze met een heel gezelschap. Ik geniet van elk bruidspaar. De emoties die ik binnen een tijdsbestek van een half uur voorbij zie komen speel je niet na! Er wordt serieus gesproken, gelachen en gehuild. Bovendien is dit, vergeleken met mijn werk in de opsporing, een welkom contrast.’

Dan moet je ongetwijfeld leuke situaties meemaken. Kun je er eentje noemen?

‘Het zijn eigenlijk altijd bijzondere liefdesverhalen. Grappig bij die flitshuwelijken is dat het ene paar in een joggingbroek en een t-shirt komt aanwandelen en dat de ander in vol ornaat komt, compleet met sluier en bruidsboeket. Ik heb homohuwelijken gehad, maar ook stiekeme huwelijken. Hoogzwangere bruiden.  Maar ook een ernstige ziekte is soms een reden om in het echt verbonden te willen worden. Ik doe het graag.’