Kriebelige griezels

Spinnen. Je komt ze overal tegen, zoals hier in het gebied van de Amazone (foto: Lizette Brands).

07-04-2017 | Lizette Brands – Ik ben ontzettend bang van spinnen. En op reis kom je natuurlijk meer beestjes tegen dan thuis in een gemiddelde woonkamer. Gelukkig weerhouden de griezels mij er niet van om te reizen en plekken op te zoeken waar de kans groot is dat ik ze tegenkom. Tja, reizen is niet altijd even prettig, maar het levert wel grappige verhalen op. Dit is mijn top vijf!

1. Een bijzondere rimboedans

Natuurlijk allereerst die bloedzuigertjes in Thailand. Wat op het eerste gezicht op onschuldige witte wormpjes leken, zorgde voor een bijzondere rimboedans om die dingen van me af te krijgen.

2. Gillend de trein uit

In Vietnam werd ik net voor de trein het station zou bereiken wakker. De nachttrein was helaas al niet heel fris, maar ach. In de coupé ontdekte ik al één zwart griezelig ding, maar toen ik de schuifdeur naar de gang open deed, kreeg ik pas echt hartkloppingen. De vloer was er werkelijk mee bezaaid! Waar ze al die tijd gezeten hadden, geen idee, en wil ik eigenlijk ook niet weten. En, held als ik ben, een beetje stampen om ze weg te jagen deed alleen maar meer kwaad, want die griezelige spinnen sprongen zo’n veertig centimeter omhoog! Ik ben gillend de trein uit gerend toen we het station bereikten. Gatver!

3. Van die dikke, bruine dingen

Op Sumatra nemen de bloedzuigers ‘kiss my ass’ wel erg letterlijk. Tijdens de eerste dag van de meerdaagse trekking had ik een enkele ontmoeting met bloedzuigers. Van die dikke, bruine dingen. Maar niets waar ik direct de hele jungle van bij elkaar zou krijsen. De nacht brachten we door in een houten hut (nou ja, ‘hut’ is er eigenlijk nog een te luxe woord voor, het was meer een houten vlonder met zeil als wanden). En uiteraard, nature call was werkelijk in de natuur. Toen ‘s nachts de nood hoog was, zocht ik de struiken op en hup. Een beetje bang om die varaan tegen te komen, die we eerder die avond zagen, maar gelukkig niets gezien. Terug bij de slaapplek gekomen wilde ik mijn slaapzak in kruipen, toen die bleef hangen… omdat er twee bloedzuigers aan m’n bil zaten! Aangezien iedereen van mijn kabaal toch wakker schoot, kon iemand mooi helpen die vieze dingen mee los te trekken. Iiiieeee!

4. Zaagsel van het plafond

Vaak vind ik het een ware sport om de goedkoopste slaapplek te vinden, maar soms sla ik door. Zo ook in Belize. Maar liefst drie hele euro’s voor een kamer voor een vriendin en mij. Maar toen we in de kamer stonden, bleek de kamer wel erg… aangevreten. Door muizen, houtwormen en weet ik veel wat nog meer. We zouden maar een nachtje blijven, dus wilden niet teveel moeite doen. Onze backpacks legden we in het ene bed, want de vloer was echt te ranzig om daar zelfs iets op te leggen. De gezamenlijke toilet in de hal bleek de verblijfplaats van een reusachtige dikke spin, die precies naast de toiletpot zat en ook nog eens bleef zitten als je naar de toilet wilde. Dus ik koos voor een natuurlijke toilet. Tot overmaat van ramp deed ik ook nog eens geen oog dicht. Toen er zaagsel van het plafond in mijn gezicht dwarrelde als gevolg van iets wat daar zat te knagen, ben ik uit bed gesprongen en in alle vroegte weer vertrokken. Wat een horror in die kamer!

5. Uit het putje

Kakkerklakken vind ik over het algemeen niet eng, wel smerig, maar ik ga er niet van op een tafel staan. In Vietnam stond ik in een badkuip te douchen en het water liep niet weg. Ik zag dat het putje dicht zat, dus trok dat open, zodat het water weg kon lopen. En zodra ik het open trok, schoot er een kakkerlak uit het putje de badkuip in. Ik ben nog nooit zo snel uit de badkuip gesprongen, om vervolgens weer de kriebels te krijgen, want zijn vriendje was blijkbaar ook in de badkamer aan het rondrennen, precies waar ik stond. Bah!

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.