Landgoed De Bonte Belevenis heeft iets rommeligs

Zelf brood bakken levert veel plezier op (foto: Lezerzzz).

03-12-2016 | Van onze redactie – Bij het woord ‘landgoed’ denk je meteen aan een groot gebied. En dat is het ook wel, alleen doet het zijn naam geen eer aan. Landgoed De Bonte Belevenis heeft iets rommeligs. Je kunt er met de kinderen allerlei activiteiten ontplooien, maar met regen en wind kun je er beter aan voorbij gaan. Terwijl je op een drukke zomerdag tegen teveel drukte aanloopt waarbij het trekken en duwen is om je kind nog een plekje te geven om die te kunnen laten knutselen. Senioren hebben er allemaal niets aan.

Ondanks dat de mevrouw bij de kassa aangeeft dat de oudste die mee heeft gedaan aan allerlei activiteiten ergens in de negentig was, hebben we er zo onze twijfels bij. Misschien zal het allemaal wel, maar De Bonte Belevenis is bestemd voor kinderen. Ook al staat het nergens zo aangegeven, je kunt het als bezoeker op je klompen aanvoelen als je de auto langs de weg in de berm moet zetten. Rustig een stukje zeep in elkaar frutselen, een kaars gieten of een broodje maken is er niet bij zonder herrie van kinderen. En dat terwijl die activiteiten best leuk zijn. Het personeel is vriendelijk en legt alles zoveel mogelijk op een educatieve manier uit. Wil je als volwassene een kijkje nemen in de bierbrouwerij waar alles wordt uitgelegd over het fabricageproces, dan loop je in het hoogseizoen tegen drukte aan. In ons geval werd het zelfs onmogelijk gemaakt omdat de kleine ruimte vol met bezoekers stond. Later op de middag liepen we tegen hetzelfde probleem aan. Geen plek door de drukte betekent geen uitleg.

Onoverzichtelijk

Het terrein met speelweide, skelterbaan en tuin zelf oogt onoverzichtelijk en lijkt maar weinig onderhouden. Wel leuk zijn de beesten waarvan één schaap ons al tegemoet komt als je tegen het houten hek tikt. Hij laat zich gewillig aaien en dat zal veel kinderen aanspreken. Pluspunt is de toegangsprijs. Die is laag te noemen als je beneemt dat je hiermee je kinderen een groot gedeelte van de dag kwijt bent. Dus in dat opzicht is een bezoekje misschien toch een keertje de moeite waard als er niets anders te bezoeken valt. Wil je alleen kijken en nergens aan meedoen, dan betaal je nog minder.

Locatie: Landgoed De Bonte Belevenis, Rommelpot 1, Den Hoorn (Texel)

Website: www.landgoeddebontebelevenis.nl