Lekker op vakantie! Oh ja, wat doen we met ons huisdier?

Geertje van Kranen van Het Knagertje: ‘Wij proberen voor ieder dier een nieuw tehuis te vinden, want ook zij hebben daar recht op.’ (foto: Lezerzzz)

24-02-2017 | Van onze redactie – Met name in de vakantieperiode beleeft menige dierenopvang drukke tijden omdat huisdieren aan hun lot worden overgelaten, ergens buiten worden gedumpt of zijn mishandeld. De ongeveer dertig vrijwilligers van knaagdierenopvang Het Knagertje in Den Haag kunnen erover meepraten. Er is volop onnodig leed te bespeuren. Lezerzzz nam er een kijkje.

Het Knagertje is een stichting waarvan de vrijwilligers zich al sinds 1996 op een professionele manier volledig inzetten voor knaagdieren en konijnen. ‘Dat houdt in, dieren die op straat gezet zijn of door omstandigheden weg moeten bij hun eigenaar. Deze dieren komen bij ons terecht,’ zegt Geertje van Kranen van deze opvang. Helaas blijkt een groot deel van die dieren die bij deze stichting is ondergebracht een impulsaankoop te zijn. ‘Na een tijd komen mensen erachter dat je een beestje langer moet verzorgen dan aanvankelijk gedacht. Opvallend genoeg is dat mensen zeggen spontaan last te hebben van een allergie.’ Geertje gelooft daar meestal niet veel van: ‘Bij het brengen van een dier zijn die klachten wonderwel verdwenen. Als ik ze dan hier op wijs, wordt er plotseling gehoest en geproest.’ In een aantal gevallen wordt dit volgens haar terecht toegeschreven aan het huisdier, maar in veel gevallen blijkt de bodembedekking het probleem te zijn. In deze gevallen is verandering van die bedekking de oplossing.

Hopeloze uitvlucht

Het aantal dieren dat in deze opvang is ondergebracht blijft al jaren redelijk stabiel. Dat zijn ongeveer driehonderd knagers. ‘De verschillende soorten dieren die wij opvangen zijn konijnen, cavia’s, hamsters, gerbils, chinchilla’s, ratjes, muizen, degoes en eekhoorns,’ aldus Geertje. Dat dieren zich in de vrije natuur wel weten te redden, is volgens haar een hopeloze uitvlucht. ‘Zo zullen de meeste konijnen in het wild niet eens overleven, omdat zij niet gewend zijn aan de gevaren en aan het zelf vinden van eten.’ Een reden om afstand van een dier te doen is overigens niet alleen een vakantie. Het kan gaan om ziekenhuisopname, verhuizing, allergie, geen tijd, geen geld of geen ruimte. Ook brengen dierenambulances uit de regio regelmatig nieuwe dieren. Het Knagertje probeert in die gevallen een nieuw thuis te vinden. En dat is altijd in het belang van het dier.

Bepaalde onderverdeling

Er wordt gewerkt zonder winstoogmerk, waardoor alle binnenkomende gelden ten goede komen aan de opvang. Het hanteren van een bepaalde onderverdeling is noodzakelijk, te weten afstandsdieren en gevonden dieren. Gevonden knaagdieren en konijnen worden direct opgegeven bij meldingspunt Amivedi waarna de eigenaar veertien dagen de kans heeft om zijn of haar dier op te halen. Indien geen eigenaar zich meldt kan het dier worden herplaatst. Afstandsdieren zijn dieren waar de eigenaar wegens omstandigheden niet meer voor kan zorgen. Deze dieren kunnen na binnenkomst en quarantainetijd direct worden herplaatst. Een laatste categorie in de opvang zijn dieren die tijdelijk logeren in de vorm van een pensionverblijf.

Toezegging en belofte

Mensen die volgens Geertje een leuk dier willen aanschaffen, kunnen beter geen dieren in winkels of tuincentra aanschaffen. ‘Dat is natuurlijk een scheve verhouding als je beneemt dat de opvangcentra vol zitten met dieren die op zoek zijn naar een plekje om te kunnen wonen. Het enige dat wij vragen is de toezegging en belofte dat er goed voor het dier wordt gezorgd. Daarnaast is een kleine financiële bijdrage vereist waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel. Wij vragen nog wel een minimumbijdrage voor de gemaakte kosten van inenten en eventuele castratie, wat weer een plek voor een nieuw op te vangen dier bij Het Knagertje garandeert.’ Geertje benadrukt hierbij dat de opvang wordt geconfronteerd met hoge kosten. En dat terwijl er geen vaste subsidie bestaat. Die situatie is niet eenvoudig. ‘Denk aan het regelmatig bezoek van de dierenarts, de prijzen voor het voer, zaagsel, hooi en huisvesting. Dit alles moet bekostigd worden met de inkomsten van donaties, giften, collectes, legaten en afstandskosten. Wij zijn een goed doel, erkend als ANBI.’

Meer informatie

Stichting Knaagdierenopvang Het Knagertje is gevestigd aan het Westhovenplein 90 in Den Haag, telefoon 070-4400940. Meer informatie vind je op www.knaagdierenopvang.org. Wil je eens komen kijken, bel gerust voor het maken van een afspraak.