Louwman Museum doet je verbazen over de gevarieerdheid aan automobielen

De Duesenberg kende vele beroemde eigenaren, met name in Hollywood, maar ook in de overige high society (foto: Lezerzzz).

13-01-2017 | Van onze redactie – Het Louwman Museum in Den Haag is geen gewoon museum. Want het is veel meer. Het herbergt ’s werelds oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Als je hier rondloopt, kun je als liefhebber de hele dag zoet zijn. Er is zoveel te zien. De enorme verzameling is piekfijn opgepoetst. Wat een werk!  

De collectie is gehuisvest in een specifiek voor dat doel gebouwd museum in Den Haag, de stad waar Piet Louwman de verkoop van Dodge- en Chrysler-automobielmobielen in Nederland begon. Het museumgebouw, ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves, is in harmonie met de historische omgeving. Ook de omringende landschapsarchitectuur van Lodewijk Baljon is in evenwicht met het gebouwontwerp. Leuk om te zien is dat aan weerszijden van de entree van het museum twee pilaren staan die ooit de ingang van het Dierenpark Wassenaar sierden. Dit dierenpark sloot in 1985 haar deuren.

Humber van Winston Churchill

De basis werd reeds in 1934 gelegd en inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Kenners beschouwen de collectie als een van de mooiste ter wereld. De gevarieerdheid doet je verbazen. Overigens tref je hier niet alleen automobielen aan, er is ook een ruime verzameling aan koetsen en motorfietsen. Velen kunnen zich ongetwijfeld het Autotron in Rosmalen zich nog herinneren. Dit museum bestaat niet meer, maar de voormalige collectie oude automobielen werd overgeheveld naar het Louwman Museum. Zo is onder meer een Humber van Winston Churchill te bewonderen, evenals een Mercedes Benz die toebehoorde aan keizer Wilhelm II. Of denk aan een Cadillac van Elvis Presley. Alsof deze muzikale wereldster hiermee zo weer tot leven kan worden gewekt.

Goldfinger

James Bond liefhebbers komen eveneens aan hun trekken. Voor eeuwig met elkaar verbonden: James Bond, Sean Connery, Aston Martin. In het museum staat de originele DB5 die geheim agent James Bond in de film Goldfinger voor het uitvoeren van zijn missie overhandigd krijgt door ingenieur ‘Q’. De Aston Martin bevat veel technische snufjes. De bedenker van al deze techniek is Ken Adam, die aan de productie van de film is verbonden. Hij is geïnspireerd door zijn ervaringen bij de Engelse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog, waar hij een zwaarbewapende Hawker Typhoon vliegt.

Spiegels van de cultuur

Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. Het zijn spiegels van de cultuur. De informatievoorziening is meer dan voldoende. Bij elk automobiel is een bordje met de benodigde tekst geplaatst. Enthousiaste en ervaren vrijwilligers beantwoorden graag vragen. Het maken van foto’s en films, mits voor privé-gebruik, is in dit museum toegestaan. Gebruik van flitslicht en statieven is geen probleem. Dat geldt voor alle tentoonstellingsruimten met uitzondering van de ruimten met posters, schilderijen en prenten. Stap vooral daar naar binnen. Ga hiermee terug in de tijd.

Ouderwetse kapperszaak

Het restaurant is gezellig gesitueerd in een prachtig decor. Prima en aardige bediening. Kijk in de werkplaats van een garage, in de etalage van een ouderwetse kapperszaak of in de andere winkels die er zijn. Er is een heel straatje nagebouwd. Hier is oneindig veel aandacht aan besteed. Het Louwman Museum is gevestigd aan de Leidsestraatweg 57 in Den Haag. Meer informatie is te vinden op www.louwmanmuseum.nl. Het is overigens wel jammer dat er apart moet worden betaald om de auto te kunnen parkeren in de garage onder het gebouw.