Ontdek de pure ‘Bounty’ schoonheid van de Blue Lagoon op de Bahama’s

‘Wellicht nog opmerkelijker is Pig Beach,’ aldus Elkse Doets. ‘Op dit eiland leeft al tientallen jaren een groep varkens in het wild samen met een paar hanen. De lichtroze varkens zwemmen in de helblauwe zee en worden gevoerd door bootpassanten.’ (foto: Elske Doets)

15-08-2017 | Elske Doets – Van zwemmen met varkens, roggen en schildpadden tot het opvissen van een megazeester: op de Bahama’s kan het allemaal. Het is een paradijs op aarde. Elske Doets maakte het mee toen ze er samen met haar gezin op verkenning ging en vertelt over haar ervaringen. De Blue Lagoon boottrip ziet ze als het hoogtepunt.

Commonwealth of The Bahamas is gelegen in het Caraïbisch gebied. De naam komt uit het Spaans en betekent ‘ondiepe zee’. De Bahama’s worden gevormd door een gebied van zevenhonderd eilanden en tweeduizend zand- en koraalplaten. Het ligt in de Atlantische Ocaan, ten oosten van Florida en ten noorden van Cuba en Haïti. Opvallend om te weten is dat er van alle eilanden slechts ongeveer veertig zijn bewoond. Elske vertelt: ‘Meegaan op een boottocht is dé manier om de pure ‘Bounty’ schoonheid van de Bahama’s te ontdekken. Zo voeren we vanaf Great Exuma naar het noorden, richting de Exuma Cays. Dit is voor wat betreft natuurbeleving een soort Canada, maar dan met een Caribisch tintje. Dit was dan ook een heuse wow-ervaring. Onderweg zagen we privé eilanden van de rich and famous en in het heldere water zagen we zelfs nog een vrijwel intact vliegtuigwrak uit 1986. Bizar!

Compass Cay

Bij Staniel Cay stopten we bij een deels onderwater gelegen grot, de Thunderball Grotto. Deze grot was het ooit decor van twee James Bond films. Dat is een grappige bijkomstigheid want de vissen en het koraal stalen de show, het was wonderschoon om te zien. Gestreepte, gele, blauwe en rode vissen zwommen letterlijk om ons heen. Paarse koraaltakken en groengele anemonen maakten het plaatje compleet, het was werkelijk prachtig. Daarna gingen we naar een zandbank die nog gedeeltelijk droog was door de invloed van eb. Dit was echt de ultieme Blue Lagoon ervaring. We vonden er lege conch schelpen en witte sand dollars. Magnifiek! Daarna mochten we met de ogenschijnlijk ongevaarlijke en bijna tandeloze ‘nurse sharks’ op Compass Cay zwemmen, iets waar mijn eega en ik niet echt behoefte aan hadden. Onze kinderen besloten het wel te doen, waarbij we uiteraard gespitst waren op hun veiligheid. Het ging gelukkig allemaal goed.

Lichtroze varkens

Wellicht nog opmerkelijker is Pig Beach. Op dit eiland leeft al tientallen jaren een groep varkens in het wild samen met een paar hanen. De lichtroze varkens zwemmen in de helblauwe zee en worden gevoerd door bootpassanten. Ze krijgen onder andere brood en water. Dit komt vreemd en onnatuurlijk over. Toch hebben de varkens een bijzonder grote aantrekkingskracht op alle bezoekers. Toen ik de boot afstapte, beet een varken me bijna in de billen! De volgende stop na de lunch was Farmer Cay, waar een groep zeeschildpadden in een haventje leeft. Dit zijn grote dieren van soms wel honderd jaar oud. Ook hier mochten we het water in, tussen de schildpadden en de roggen. Met hun flippers vliegen de zeeschildpadden als het ware langs je heen door het water.

Jurassic Park achtige setting

Het laatste eiland dat we aandeden was ooit eigendom van de Amerikaanse acteur Nicolas Cage. Wellicht koos hij deze stek vanwege de Jurassic Park achtige setting want hier leven circa 1300 rots-Iguanas, dat zijn reuzenhagedissen met stekels en rozerode kleuraccenten. Ze zijn traag en loom. Ze zonnen graag op het strand en daar kun je ze heel makkelijk van dichtbij benaderen. Door de afgezonderde ligging van het eiland is de impact van mensen hier gelukkig beperkt gebleven. Nicolas Cage deed het uiteindelijk van de hand, omdat hij op deze grond blijkbaar niet kon bouwen. Het toetje van de ongelooflijke dag waren de reuzenzeesterren. Onze gids op de boot viste er eentje op van wel dertig centimeter groot. Die zeester was dieprood van kleur. Prachtig! Nadat wij de zeester hadden bewonderd, ging hij weer snel terug de zee in. Deze bootexcursie laat je de Bahama’s zien op een wijze waar je vooraf alleen maar van droomt. Door de kennis van de lokale gids en de kapitein kom je op plekken die je zelf nooit zou kunnen vinden. De Blue Lagoon kunnen we in ieder geval van onze bucketlist afstrepen.’

Elske Doets is directeur en eigenaar van Jan Doets America Tours, al 36 jaar reisspecialist voor reizen naar Canada en de USA. Twitter: @DoetsElske of Instagram: elskedoets of www.jandoets.nl/Elske. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz.nl.