Opzienbarend hoog tempo zorgt voor veel leuke verrassingen bij ‘Kazàn 2’

Van links naar rechts in de kleedkamer achter de coulissen: Steven, Hans, Renzo, Oscar en Mara. In anderhalf uur tijd weten zij een complete show neer te zetten (foto: Lezerzzz).

20-07-2017 | Richard Helwig – ‘Best spannend. Zo’n hele nieuwe show. Dan denk je regelmatig, zal alles wel goed gaan?’ Hans Kazàn is er op de avond van zijn eerste voorstelling ‘Kazàn 2’ tegenover zijn publiek in ieder geval eerlijk over. Spannend is het zeker. Want samen met Oscar, Renzo, Mara en Steven is het anderhalf uur aan één stuk door neerzetten van een show geen eenvoudige opgave.  

Het is ‘The Amazing Magic Familie Hans Kazàn’ met Magic Unlimited en Steven Kazàn die je meevoeren naar een wereld van fantasie en dromen. Na het succes in 2016, is dit het vervolg. Want toen gaf de familie Kazàn zestien uitverkochte shows in Venlo. Nog even ter herinnering: Oscar, Renzo en Mara, ook wel Magic Unlimited, werken samen met hun vader, Nederlands bekendste goochelkunstenaar Hans Kazàn. En in deze nieuwe show is ook zijn jongste zoon Steven, weer van de partij. Opvallend is dat Hans pas wat later in de voorstelling ten tonele verschijnt. In een casual outfit. Een wit overhemd, gebleekte spijkerbroek en hippe gymschoenen. Het is even wennen. Zo zegt hij tijdens de show: ‘Ik moet toch ook een beetje meegaan met de tijd?’ Om even later aan te geven dat hij het wel leuk vindt, zo’n familie met goochelende kinderen. Zelfs de kleinkinderen beginnen al. De sfeer in de relatief beperkte zaal met 350 bezoekers is vanaf het begin gezellig te noemen. Het publiek wordt volledig betrokken bij de acts. Een aantal keren worden willekeurige ‘genodigden’ op het podium gevraagd om te assisteren. Zoals bij de act met de guillotine waarbij twee personen zichzelf aan het gevaar durven bloot te stellen. Doodeng, vinden ze. Ook zij moeten hebben gedacht: gaat dit wel goed? Er is geen ontkomen aan. Beiden moeten een arm door het gat steken waarboven een zwaar mes hangt. En dat terwijl even daarvoor met dit levensgevaarlijke apparaat een komkommer doormidden is gehakt. Hoe dat afloopt?

Scheuren en weggooien

In het Magic Café gebeuren allerlei onverklaarbare dingen. Want hoe kun je in luttele seconden een klein flesje omtoveren tot een grote fles frisdrank? Een mysterie is de act met het toepasselijke liedje ‘Fly with me’ waarbij Mara in een kartonnen doos vliegt. Zelfs een zwevend tafeltje met tafelkleed doet het publiek verbazen. Zeker als er onder het tafelkleedje wordt gekeken en daar toch echt niets zit wat deze truc kan verklaren. Bijzonder is de act waarbij Mara horizontaal in het luchtledige ligt. Hoe kan dit? De envelop die aan een ieder bij de ingang is uitgereikt en pas tijdens de voorstelling mag worden geopend, zorgt eveneens voor hilariteit in de zaal. In de envelop zitten vier speelkaarten. Iedereen in de zaal moet onder nauwkeurige begeleiding van Hans zoveel scheuren en weggooien totdat er uiteindelijk twee helften overblijven. En zie daar, die twee helften maken samen weer één kaart. Het kan niet anders dan dat deze truc veel voorbereiding moet hebben gekost. Immers, een kleine vergissing in de uitleg van wat het publiek precies met de kaarten zal moeten doen, zal tot een mislukking leiden. Hans heeft nog zo’n onverklaarbare truc met een dobbelsteen. Hij weet feilloos de nummers te raden die een tweetal willekeurige personen uit de zaal in hun gedachten hebben opgenomen.

Op een humoristische wijze

Steven lijkt in het begin van de show slechts een bijrolletje te gaan spelen als aangever. Toch ontpopt hij zich toch tot een volwaardig lid van het gezelschap. Leuk is zijn act waarbij hij op muziek allerlei artiesten weet na te doen. Het heeft even geen verwantschap met de magie van de voorstelling, maar het wisselt gewoon luchtig af. Het publiek moet immers toch al die tijd flink blijven opletten. Zijn act met tien tientjes die hij wil gebruiken om een nieuwe broek te gaan kopen, loopt helaas wat minder fortuinlijk voor hem af. Maar hij weet zich er toch op een humoristische wijze nog een beetje uit te redden. Hij kan de humor er wel van inzien. En dat is onaangekondigd improviseren op hoogstaand niveau. Voor het geval er iets mis gaat. Het publiek is het voorval echter alweer snel vergeten. Steven doet het gewoon op een leuke manier  en weet de lachers regelmatig op zijn hand te krijgen.

Theater De Maaspoort

Alle acts in de gehele show volgen elkaar razendsnel op. Het tempo ligt opzienbarend hoog. Het programma is daardoor zeker niet langdradig, want er is veel afwisseling. Spraakmakend blijven de trucages met allerlei kisten die steeds weer door de show heen worden gebruikt. Flitsende veranderingen van personen op die meest kleine oppervlaktes zijn altijd weer verrassend om te aanschouwen. Hoe doen ze dat toch? Grappig is de kist waarin alles wat erin wordt gestopt, zich meteen verdubbelt. Zo ook een tweede Mara die verschijnt. Soms kan het publiek even tot rust komen. Zoals het romantische duet tussen Renzo en Mara met een muzikaal nummer van Céline Dion. Kortom, deze show is zeker voor de hele familie een bezoek waard. Na de show is er de mogelijkheid om even de handen te schudden in een ‘Meet and Greet’ van het vijftal.

De theatershow ‘Kazàn 2’ was tot en met zondag 13 augustus 2017 te zien in theater De Maaspoort in Venlo.