Kortgezegd is een interview niets anders dan een vraaggesprek. Dat wil zeggen, een gesprek tussen twee of meer personen (foto: Richard Helwig).

Laatste update 01-03-2019 – Lezerzzz is gespecialiseerd in het afnemen van verschillende soorten exclusieve interviews op locatie en het schrijven van achtergrondverhalen over de meest uiteenlopende personen waarbij betrouwbaarheid en validiteit van de verzamelde informatie centraal staat. De gepubliceerde artikelen zijn vooral eenvoudig te consumeren en de doelgroep is niet aan leeftijd gebonden.

Je bent gevraagd voor het geven van een interview. Of je hebt ons zelf gevraagd om een interview op Lezerzzz. In beide gevallen: leuk! We zetten graag een aantal veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje, zodat je alvast wat informatie hebt over de werkwijze. Laat het gerust weten als je nog andere vragen hebt. Gebruik hiervoor het onderstaande contactformulier.

Wat is een interview?

Kortgezegd is een interview niets anders dan een vraaggesprek. Dat wil zeggen, een gesprek tussen twee of meer personen. Vanuit Lezerzzz worden vragen gesteld en door de geïnterviewde persoon of personen worden antwoorden gegeven. Op basis daarvan wordt een artikel geschreven.

Ik word binnenkort geïnterviewd voor een artikel op Lezerzzz. Waar moet ik op letten?

Meestal hoeven er maar weinig tot geen voorbereidingen te worden getroffen. En anders informeren wij je hier van tevoren natuurlijk over. Evenals de onderwerp(en) waar we het over gaan hebben. Wees vooral jezelf!

Hoe lang duurt een interview gemiddeld?

Op voorhand is dat meestal niet te zeggen, maar een gemiddeld interview zal ongeveer een half uur tot een uur in beslag nemen.

Door wie ga ik worden geïnterviewd?

Dat gebeurt door Richard Helwig. Hij is freelance journalist, auteur en fotograaf. Vakkundig in het afnemen en verder verwerken van interviews, met zowel bij het grote publiek bekende, als minder bekende personen.

Wordt het interview opgenomen?

In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een memorecordertje. Dat wordt alleen gedaan om teksten nauwkeuriger uit te kunnen schrijven. Desgewenst kunnen de opnamen na het interview en het verwerken van de gegevens worden gewist. Uiteraard wordt er altijd vooraf om jouw toestemming gevraagd om deze werkwijze te kunnen hanteren.

Worden er bij het interview ook foto’s genomen?

Bij elk artikel wordt in ieder geval één foto geplaatst. Dit wordt vooraf aangegeven en nader met je besproken. Indien mogelijk, worden de foto’s tijdens de afspraak van het interview genomen. Dit scheelt tijd. Het kan ook zo zijn dat wij je vragen om een passende foto aan te leveren. In dat geval wordt de door jou opgegeven bronvermelding bij de foto geplaatst.

Hoe zit het met de foto die geplaatst wordt als die van mij is?

In dat geval zetten we de bronvermelding onder de foto. Dat kan de naam van de betreffende fotograaf zijn. Deze foto moet wel rechten- en kostenvrij zijn. Wij vragen dat altijd na bij de maker. Verder moet de foto een goede kwaliteit hebben.

Ik heb weinig tijd voor het maken van een afspraak maar wil wel meewerken aan een interview. Zijn er andere manieren om toch een tekst voor een artikel te laten maken?

Dat kan, maar is niet altijd mogelijk. Een interview kan per e-mail tot stand komen. Er wordt in dat geval gebruik gemaakt van een document in de vorm van een vragenlijst die steeds wordt bijgewerkt, totdat de juiste concepttekst is ontstaan.

Moet ik op alle vragen antwoord geven?

Nee. Als je dat niet wilt, hoeft dat natuurlijk niet.

Krijg ik de tekst en de foto(‘s) eerst nog te zien voordat tot publicatie wordt overgegaan?

Ja, dat is altijd het geval! Als je bent geïnterviewd of als er op een andere wijze samen met jou door Lezerzzz een artikel wordt gemaakt, dan wordt ruim voor publicatie de concepttekst en foto(‘s) aan je voorgelegd. Er wordt niets gepubliceerd zonder jouw toestemming.

Is het mogelijk om een of meerdere foto’s, na afloop van het maken ervan, digitaal toegestuurd te krijgen?

In de meeste gevallen is dat gewoon mogelijk zolang dit voor privédoeleinden is. Als je de foto(‘s) elders voor wilt gebruiken, verzoeken wij je met ons contact op te willen nemen.

Ik wil redactionele aandacht vragen voor ons product. Kan dat?

Ja, dat kan, mits in de interviewvorm. Het is verder handig om zelf van tevoren na te denken over of het een redactioneel artikel of een advertorial zou moeten worden.

Ik ben nog minderjarig. Kan ik dan ook meedoen?

Natuurlijk besteden we op Lezerzzz graag aandacht aan jeugdig talent. In dat geval is er wel altijd expliciete toestemming nodig van jouw ouder(s) en/of verzorger(s).

Als jullie een interview met mij plaatsen, bij wie liggen dan de (auteurs)rechten?

Bij Lezerzzz.

Mag mijn interview doorgeplaatst worden op andere media?

Nee. Lezerzzz moet daar altijd expliciete toestemming voor geven. Het plaatsen van een doorlink naar jouw interview mag doorgaans wel.

Ik wil een op Lezerzzz gepubliceerd artikel laten verwijderen. Kan dat?

Dat kan alleen als het om jouw artikel gaat, waarvoor je bent geïnterviewd. Hier moet natuurlijk wel een grondige reden voor zijn.

Ik wil mijn artikel op Lezerzzz inhoudelijk laten aanpassen. Kan dat?

Ja. Door de actualiteit kunnen gegevens natuurlijk wijzigen waardoor de inhoud moet worden aangepast. Bovenaan het artikel wordt vervolgens de datum achter de tekst ‘laatste update’ bijgewerkt.

Kunnen lezers reageren op mijn interview?

Meestal wordt een verwijzing naar Lezerzzz op de sociale media geplaatst zodra jouw interview is gepubliceerd. Lezers kunnen dan reageren. Op de website zelf hebben we ervoor gekozen om lezers niet te kunnen laten reageren.

Worden reacties onder artikelen vooraf gecontroleerd voordat ze gepubliceerd worden?

Nee, bij de sociale media kunnen we dat niet. Mocht een reactie niet voldoen aan de regels, dan zal deze worden verwijderd. Als je zelf vindt dat een reactie moet worden verwijderd, dan vernemen wij dat graag.