Overnachten in een vriescel van twee bij twee meter bij Yotelair op luchthaven Schiphol

Ga je hier overnachten, dan moet je geen last hebben van claustrofobie. Deze fobie voor kleine of afgesloten ruimtes, waar duizenden Nederlanders aan lijden, mag Yotelair als waarschuwing wel op haar website vermelden (foto: Lezerzzz).

05-06-2018 | Van onze redactie – Lezerzzz beoordeelt soms hotelkamers door geheel Nederland op een vijftal criteria: ligging, algemene indruk, hygiëne, bedden en sanitair. Op basis hiervan wordt wel of niet een Lezerzzz goedkeuring toegekend. Dit keer werd onaangekondigd Yotelair op luchthaven Schiphol bezocht.

Wil je op vakantie, hoe snel en makkelijk kun je in zo’n geval het vliegtuig pakken? In de nachtelijke uren rijdt er geen trein richting de luchthaven Schiphol, is een taxi schreeuwend duur en wil je familieleden of vrienden niet opzadelen met de vraag of ze ‘even’ op de meest onmogelijke tijden een ritje heen en weer willen maken om je af te zetten bij de vertrekbalie. En los daarvan wil je niet het risico lopen dat je de vlucht mist door allerlei oponthoud onderweg. Wat is er makkelijker dan de avond ervoor een hotelkamer op Schiphol te boeken en meteen al door de paspoortcontrole en beveiliging te lopen, zodat je die problemen op de dag van vertrek achter je kunt laten?

In de beveiligde transitzone

Yotelair, in de volledige benaming: Yotelair Amsterdam Schiphol Transit Hotel (maar laat dat hotel er maar vanaf), heeft handig ingespeeld op dat probleem door zogenaamde cabines te verhuren die zich in de beveiligde transitzone bevinden, achter de paspoortcontrole en beveiliging. Voor toegang tot deze accommodatie dien je in bezit te zijn van een boarding pass voor een uitgaande vlucht of een transitvlucht. In de informatie wordt weergegeven dat je verblijft in ‘innovatieve cabines die zijn geïnspireerd op de luxe van een eersteklas privévlucht’. Maar dat zien we in de praktijk niet zo scherp. Er zijn onbeperkt ‘gratis’ warme dranken in de gemeenschappelijke ruimte verkrijgbaar en voor de wifi worden geen bijkomende kosten berekend. De accommodatie heeft een 24-uurs receptie wat natuurlijk reuze handig is. We proberen het uit en kunnen snel inchecken. Bij het betreden van de lange gang worden we overweldigd door een fel, paarsachtig licht. Zijn we in een ruimteschip terecht gekomen? Om onpasselijk van te worden, zo erg! Je zou hier gewoon een zonnebril moeten dragen. Ook in de cabine brandt een dergelijk licht, wat gelukkig is te dimmen. Alsof je ergens komt waar dit licht is aangebracht om drugsgebruikers te weren waarmee aderen niet zijn op te sporen. Daglicht is er natuurlijk niet, maar waarom niet gekozen voor warm wit of lichtgroen? Of nog beter, was het niet mogelijk om de gasten met een afstandsbediening zelf een kleurtje uit te laten kiezen?

Passen en meten

In de accommodatie is alleen handbagage toegestaan, ruimbagage kan worden achtergelaten bij een bagageopslag op de luchthaven. Nadeel is natuurlijk wel dat je achter de paspoortcontrole en beveiliging moet blijven. Maar met een beetje vroege vlucht, duik je de avond ervoor toch al snel je bed in. Dat laatste kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Ga je hier overnachten, dan moet je geen last hebben van claustrofobie. Deze fobie voor kleine of afgesloten ruimtes, waar duizenden Nederlanders aan lijden, mag Yotelair als waarschuwing wel op haar website vermelden. Het is passen en meten met waar je precies in je cabine gaat staan. In ons geval zaten we in een standaard cabine, met een ‘werkbare’ oppervlakte van slechts twee bij twee meter. En geloof ons, dat is geen pretje. Mensen die wat forser zijn gebouwd dan gemiddeld, kunnen geen kant op.

Een straaljager die opstijgt

Het bed is in een soort van console gebouwd. Het doet ons denken aan een moderne bedstee. De randen zijn zacht, want menigeen zal zijn hoofd hier al hebben gestoten. Aan het voeteneinde hangt een beeldscherm waarop genoeg televisiezenders te ontvangen zijn. In de cabine is een airconditioning aanwezig die koude lucht door de kleine ruimte blijft blazen. Ook dat levert problemen op. Want wat we ook instellen op het display, het apparaat reageert nergens op. Uitzetten is niet mogelijk. Los daarvan is het meenemen van oordopjes geen overbodige luxe, met het constante gebrom is anders niet te slapen. Wat een waardeloos systeem! Er is een smalle douche aanwezig met voldoende handdoeken. Het wasbakje is zo klein dat je er nog net met je handen onder kunt. De toiletpot is zonder scheidingsmuur aangebracht. Tja, beperkte ruimte, hè? Lekker fris. Het doortrekken van het toilet doet ons denken aan een straaljager die opstijgt. Wat een vreselijk, langdurig kabaal. Dat moet toch op bijna de hele luchthaven te horen zijn? Op stille momenten borrelt er opeens water omhoog uit het afvoerputje van de douche. Leuk als je ’s nachts eindelijk een klein beetje in slaap bent gedommeld.

Stevig aan de prijs

Maar dat slapen doen we amper. We zijn blij als ons wekkertje die ochtend weer vroeg afgaat. We kunnen deze vriescel met een natte neus eindelijk verlaten. Hatsjoe! Nog nooit hebben we zo naar een dergelijk moment uitgekeken. We moeten er na afloop nog enige tijd van bijkomen. Inchecken kun je vanaf zes uur ’s avonds en uitchecken moet voor zeven uur ’s morgens zijn gebeurd. Verblijven doe je hier kort en bij uiterste noodzaak. Je kunt per creditcard of met je betaalpas betalen als je het verblijf ter plaatse voldoet in plaats van tijdens het boeken. Hetzelfde geldt voor alle aankopen ter plaatse. Contant geld wordt niet aanvaard. Een overnachting voor minder dan honderd euro is er niet. En dat is stevig aan de prijs. Je betaalt hier niet voor de accommodatie, maar voor het gemak om snel je vliegtuig in te kunnen. Met slechts een paar minuten lopen zijn we in de vertrekhal. Trouwens, waarom is de website van dit hotel niet gewoon in onze eigen taal te raadplegen?

Beoordeling Yotelair op luchthaven Schiphol

Ligging: goed. Algemene indruk: onvoldoende. Hygiëne: voldoende. Bedden: voldoende. Sanitair: onvoldoende. Lezerzzz goedkeuring: niet toegekend.

Nadere gegevens

Vertrekpassage 118, Schiphol, telefoon 020-2065782, www.yotel.com.

Yotelair Amsterdam Schiphol Transit Hotel op luchthaven Schiphol is door Lezerzzz, voorafgaand aan de publicatie van dit artikel, meerdere keren gevraagd om een reactie. Hier is geen antwoord op ontvangen.

Wil je reageren op dit artikel dan kan dat via de sociale media.