Raak onder de indruk van al het moois wat New York te bieden heeft

Geniet van de mooie uitzichten, de bekende gebouwen uit films en het echte NYC leven… tot je voeten pijn doen (foto: Lizette Brands)!

09-01-2018 | Lizette Brands – Wat valt er eigenlijk nog te schrijven over de geweldige stad New York? Alles is al gezegd! Boek een ticket, vlieg er heen en ga zelf ‘The City That Never Sleeps’ ontdekken. Je zult er geen spijt van krijgen, echt niet! Is dat wel zo dan (vr)eet ik een van mijn schoenen op!

Deze woorden omschrijven mijn New York gevoel: bruisend, inspirerend, energiek, snel, sfeervol, vriendelijk, 24/7, sexy, charmant, bijzonder, indrukwekkend, geweldig, adembenemend, spannend, imposant, stijlvol, fashionable, knap, mooi en fotogeniek. Need I say more? Eenmaal geland op John F. Kennedy International Airport (JFK) ga je zo snel mogelijk naar buiten om een yellow cab te scoren. Want waarom tijd verspillen als je in de buurt bent van de meest bruisende stad ever? En dan is daar het mooiste moment, rijdend over de Manhattan Bridge doemt vanuit je taxiraampje de skyline op en zie je het Empire State Building in real life! Whooooooow!

Slaap in het Hudson Hotel

Eigenlijk bestaan er ontelbaar veel dingen voor op je ‘to do list’ in New York. Ik noem er slechts een paar! Koop een Unlimited Ride MetroCard voor zeven dagen, dan reis je voor $30,- een week de hele stad door met de metro. En koop een CityPass, hiermee krijg je heel veel korting op toegangsbewijzen. Kijk van tevoren wat je graag wilt bezoeken en of deze onder de pass vallen. Pak regelmatig een yellow cab, voor het ultieme New York gevoel. Ook al sta je veel en vaak stil! Lopend is de stad ook enorm goed te doen, je ontdekt elke keer weer wat nieuws. Slaap in het Hudson Hotel, om de hoek van Central Park. Logeer je hier niet dan is het wel een aanrader om een drankje te gaan doen op het dakterras, er is een fantastisch uitzicht over de stad.

Skyline op je netvlies

Koop via internet een toegangsbewijs voor het Empire State Building, dan kun je de lange wachtrijen omzeilen en heb je meer tijd om van de view te genieten. Het is de moeite waard om twee keer te gaan, zowel overdag als ‘s avonds heb je een prachtig uitzicht wat je nooit meer vergeet. Je kunt ook kiezen om overdag bij het Rockefeller Center omhoog te gaan, je hebt dan de stad inclusief Central Park en het Empire State Building als uitzicht. Niks mis mee. Brooklyn Bridge, pak de metro naar de andere kant van de rivier en stap daar uit, volg de bordjes ‘Brooklyn Bridge’ en je loopt, met de skyline op je netvlies, de stad tegemoet.

Uitzicht op de wolkenkrabbers

Central Park op de fiets, want ja, we zijn toch Nederlanders. Neem wat lekkers mee en ga picknicken in het park bij Sheep Meadow, dit is het grote veld met uitzicht op de wolkenkrabbers. Hier komen veel New Yorkers om te zonnen en relaxen. Doe een drankje bij the Loeb Boathouse Central Park en geniet van de rondvarende bootjes op het meer. Broadway en Times Square, te toeristisch en ja, ik ben er zelf ook eentje, maar dit mag je niet missen. Het hoort er echt bij. Om gek van te worden die in neon uitgevoerde, schreeuwende reclameborden die van alle kanten op je af komen. De yellow cabs die hier af en aan rijden en de hordes mensen, in alle soorten en maten en van alle werelddelen, geweldig! Ga naar het High Line Park. Vroeger was dit een oude spoorlijn, nu is het een verhoogd park en boulevard. Het leuke is dat je je drie verdiepingen boven de drukke stad begeeft en je hebt daardoor een mooi uitzicht op de omgeving. Met goed weer is dit een erg fijne plek midden in de drukke stad.

Aanslagen op de Twin Towers

Breng een bezoek aan het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim, deze zijn echt de moeite waard, je kunt hier een hele dag spenderen maar binnen anderhalf uur heb je ook al heel veel gezien en de sfeer opgesnoven. Het 9/11 Museum en Memorial, dit monument staat op Ground Zero heeft heel veel indruk op mij gemaakt! Ik werd en bleef er stil van. We kennen helaas allemaal de vreselijke beelden van de aanslagen op de Twin Towers, deze staan in ons geheugen gegrift en gaan er nooit meer uit. Het hoort zeker bij een bezoekje aan New York. Ook als eerbetoon aan de overledenen, de nabestaanden en alle hulpverleners. Pak na zo’n serieus onderwerp de ferry en geniet van het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan vanaf het water, je kunt ook het Statue of Liberty bezoeken op Ellis Island, dan kun je haar aanraken, knuffelen, dagdromen en samen je blik werpen op de stad, maar de vraag is of je een halve dag in de rij wilt staan om door de ferry naar de overkant gebracht te worden? Mijn antwoord: nee! Zonde van de tijd want vanaf het water is ze echt net zo knap. Wandel door de straten en de blokken. Let op, een nekhernia heb je hier zo opgelopen! Geniet van de mooie uitzichten, de bekende gebouwen uit films en het echte NYC leven… tot je voeten pijn doen!

Trendy en hippe wijken

Breng een bezoek aan Little Italy, deze straat staat vol met Italiaanse restaurants. Ook China Town mag je niet overslaan, de naam zegt het al, het is net of je hier in China loopt, qua winkeltjes en tussen de Aziaten. Soho, Noho en Nolita, beter te omschrijven als trendy en hippe wijken. Erg populair met hippe winkeltjes en mooie hotspots. Zeker een bezoekje waard. Greenwich, Bleecker street is de place to be, met zijn exclusieve winkels en gezellige uitgaansgelegenheden. Lower Manhattan blijft de meest toeristische wijk van New York. Het is de opstapplaats voor de boot naar het Vrijheidsbeeld en de dominante Wallstreet vormt het absolute financiële centrum van de wereld. Een bezoekje aan de New York Stock Exchange mag dan ook eigenlijk niet ontbreken.

Met mister M&M op de foto

Macy’s, omdat het zo bekend is moet je hier even naar binnen. Je kunt ook niet om dit enorme warenhuis heen, dus stap over de drempel en loop door dit enorme gebouw. Ga omhoog met de oude roltrappen en dan heel snel weer naar beneden en naar buiten. Echt, tien minuten kan nog net maar dan, dan wordt het tijd om andere vele leukere dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld naar Victoria’s Secret, die op een steenworp afstand zit! De M&M Store omdat het erbij hoort en je daarna mee kunt praten over die Amerikaanse gekte, al die verschillende kleuren M&M’s. De merchandise en dan, als klap op de vuurpijl, met mister M&M op de foto inclusief een vers vol geschepte zak met lievelingskleuren M&M’s. Grappig toch? Zo blij als een klein kind in een snoepwinkel.

Normaalste zaak van de wereld

Starbucks, omdat deze op elke hoek van de straat zit, omdat het zo lekker Amerikaans is, die gezellige ‘coffee to go’ zoals we dat van alle series kennen, om met zo’n beker tussen de menigte te verdwijnen en je gelijk te voelen met de mensen die hier wonen. Jaloers kan ik hiervan worden. Later als ik groot ben wil ik ook in deze stad wonen! Ooit! Haal je ontbijt of lunch bij een leuke bakker en eet deze op tussen de New Yorkers, op een bankje, in een park of waar dan ook. Dit is zo leuk en hier de normaalste zaak van de wereld. Invoeren in Nederland! Trek je sneakers aan en ga shoppen, de hele dag! New York is een shop whalhalla. Op shoppinggebied vind je echt alles in New York: grote designers, warenhuizen, schattigste vintage winkeltjes, boetiekjes en outlets. Zorg dat je niet teveel in je koffer stopt op de heenweg, des te meer kun je mee terug nemen naar huis! En geloof me, dat gaat gebeuren.

Op ontdekkingsreis

Genoeg gezegd. Dit zijn toch wel de hoogtepunten van New York. Natuurlijk zijn er nog veel meer zoals je je misschien wel voor kunt stellen. Alleen is het leuk als je zelf ook nog het een en ander kunt ontdekken. Er moeten wel wat verrassingen overblijven zodat je zelf op ontdekkingsreis kunt in deze concrete jungle. Laat je maar gewoon in vervoering brengen door deze fantastische stad, raak onder de indruk van al het moois wat New York te bieden heeft. En er komt een dag dat je weer naar huis moet, dat je nog enorm zit na te genieten in het vliegtuig (met die volgeschepte zak M&M’s), beloof dan aan jezelf dat je hier nog eens terug komt.

ESTA formulier

Vergeet je trouwens niet om voor New York (deze aanvraag heb je voor de gehele USA nodig) om je ESTA formulier aan te vragen? Heb je dit niet dan moet je helaas rechtsomkeer maken en mag je op het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Dat zou echt een domper zijn. De aanvraag kun je online doen, je hebt alleen je paspoort nodig, en duurt maximaal vijf minuten. Meer niet. Bestel je hem voor elf uur ’s avonds dan heb je je ESTA de volgende dag al in je e-mail, zelfs in het weekend! I love New York City! Geen twijfel over mogelijk!

Lizette Brands heeft een passie voor reizen en houdt van het onderweg zijn naar nieuwe bestemmingen, heeft bijzondere ontmoetingen met mensen en voert gesprekken in vreemde talen, dwaalt rond in steden en dorpjes, gaat op avontuur in dichte jungles en geniet van oneindige vergezichten. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website www.reismuts.nl.