Richard Helwig: ‘Het werd een shot van een trein op een spoorwegovergang waar ik vaak stond te kijken’

Richard Helwig: ‘Ik kon opeens alles vastleggen wat ik maar wilde. Ik realiseerde me dat er zoveel mogelijkheden waren om mij creatief uit te leven.’ (eigen archieffoto)

Laatste update 26-04-2019 – Richard Helwig mocht met een simpele Agfa fotocamera van zijn vader zijn eerste dia maken: ‘Ik kan me het machtige gevoel nog herinneren dat ik toen had. Ik kon opeens alles vastleggen wat ik maar wilde. Ik realiseerde me dat er zoveel mogelijkheden waren om mij creatief uit te leven. Het werd een shot van een aankomende trein op een spoorwegovergang waar ik vaak stond te kijken.’

Richard Helwig was allowed by his father to make his first slide with a simpele Agfa photo camera: ‘I can remember the powerful sensation I had back then. Suddenly, I could capture everything I desired. I realised that there were so many possibilities to explore creatively. I chose a shot of an arriving train on a level crossing I would come often to look around.’

In 1974 maakte de tv-jeugdserie ‘Q & Q’ van de KRO grote indruk op hem. ‘Erik van ’t Wout speelde Aristides Quarles van Ispen. Hij leek voor wat betreft uiterlijk op mij. Fotograferen als hobby. Had een enorme telelens en ontwikkelde zijn foto’s zelf. Maakte samen met zijn vriendje Wilber Quant per ongeluk een foto van een dode man in het bos. De wijze waarop de serie was gemaakt, vond ik enorm spannend. Het was voor die jaren een groot succes. Als ik de dvd’s van deze serie nu weer terug zie, bekruipt me datzelfde gevoel.’

In 1974, the children’s TV show ‘Q en Q’ of the KRO made a big impression on him. ‘Erik van ‘t Wout played the part of Aristides Quarles van Ispen. He looked exactly like me. Photography was his hobby. He had a huge telephoto lens and developed his photos himself. Het took a picture of a dead man in the forest by accident. The way in which the series was created made it very exiting for me. For those years it was a big success. Whenever I see the dvd’s of this series again, I get that same feeling.’