Zanger en entertainer Ronnie Tober: ‘Het verbaast me altijd weer dat heel veel emigranten mij nog steeds herkennen’

‘Mijn leven is duidelijk veranderd, maar je moet niet vergeten dat ik toen ook al in Amerika zong. Na mijn televisieoptreden bij Willem Duys kwam ik in handen van de René Sleeswijk en die nam mij onder zijn hoede,’ vertelt Ronnie Tober (eigen foto Ronnie Tober).

Laatste update 14-06-2017 – Het hebben van vrije tijd is mateloos populair. Natuurlijk vult niet iedereen dat op dezelfde manier in. In deze reeks artikelen stelt Richard Helwig een aantal vragen over dit onderwerp en over andere zaken aan de meest uiteenlopende Nederlanders. Dit keer is dat Ronnie Tober, al meer dan vijftig jaar een succesvol zanger en entertainer.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Heb je hobby’s?

‘Ik hou van lezen, golfen, televisie kijken en uitstapjes maken met mijn partner Jan.’

Naar welke televisieprogramma’s kijk je het liefst?

‘Thrillers, ‘Murder, She Wrote’, musicals en films.’

Wat vind je het leukste wat je in jouw loopbaan tot nu toe hebt meegemaakt?

‘De vele reizen die ik heb gemaakt voor de Nederlandse clubs over de gehele wereld. Dat was o.a. in Hongkong, Kuala Lumpur, Hongarije, Boedapest, Verenigde Staten. Door deze reizen leer je Nederlanders kennen in andere werelddelen. Het verbaast me altijd weer dat heel veel emigranten mij nog steeds herkennen.’

Wat vind je de leuke en minder leuke kanten van je vak?

‘Het is alleen maar leuk!’

Als je jezelf zou moeten omschrijven in één zin, hoe zou je dit dan doen?

‘Ik hou van mensen.’

Wat betekent muziek voor je?

‘Ik luister naar alle muziek. Muziek is muziek en muziek maakt vrolijk. Ik luister vaak naar WDR4. Veel evergreens.’

Kun je van jezelf zeggen dat je makkelijk met stress kunt omgaan?

‘Ja, dat kan ik op redelijke goede wijze, maar mijn sterrenbeeld is Stier…’

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

‘Voor oesters!’

In 1963 stelde Willem Duys jou voor aan het publiek in zijn televisieprogramma ‘Voor de Vuist weg’ van de Avro. In hoeverre heeft deze omschakeling jouw leven veranderd?

‘Mijn leven is duidelijk veranderd, maar je moet niet vergeten dat ik toen ook al in Amerika zong. Na mijn televisieoptreden bij Willem Duys kwam ik in handen van de René Sleeswijk en die nam mij onder zijn hoede.’

Is het waar dat de televisietijd van toen een stuk gezelliger was dan nu het geval is?

‘Ja, dat was het zeker. Omdat we meer contact met elkaar hadden, nu is het wat afstandelijker.’

Je blijft actief in je vak. Heb je nooit overwogen om het rustiger aan te gaan doen of om misschien te gaan stoppen?

‘Ik vind het veel te leuk en ga door tot het gaatje!’

Wat betekent gezondheid voor je?

‘Alles.’

Heb je bepaalde eetgewoonten?

‘Ik ben gek op de Nederlandse pot maar vind Thai’s, Indisch of Chinees ook lekker. Ben wat dat betreft een makkelijke eter.’

Laat je regelmatig een ‘check-up’ uitvoeren bij de dokter?

‘Ja. Ieder jaar even een apk’tje.’

Ga je jaarlijks op vakantie?

‘Ik heb heel veel gereisd en veel van mooie landen van de wereld mogen zien. Jan is iets ouder dan mij en die ziet die verre reizen niet meer zitten. Dus blijven wij in de directe omgeving van Nederland.’

Waar ga je het liefste heen?

‘Wij gaan regelmatig naar Duitsland of België. Daar gaan we bijvoorbeeld golfen of vrienden bezoeken. Ik heb nog een zus, Joyce, die woont in Amerika en dat is voor mij the place to be.’

Wat trekt jou aan als je het over Amerika hebt?

‘Ik heb daar gewoond vanaf mijn derde tot mijn achttiende, de hele schoolperiodes daar doorlopen en heb daar heel veel vrienden en directe familie.’

Ben je iemand die veel wil zien van een land of neem je liever rust?

‘Ik ben een type dat veel doet. Zowel naar landen in de zon als tijdens de wintersport.’

Heb je bepaalde tips voor vakantiegangers?

‘Ik vind het persoonlijk jammer om alleen voor de zon naar het buitenland te gaan zonder te genieten van ‘s Lands wijs, ‘s lands eer. Oftewel, ieder volk is gehecht aan zijn eigen gewoonten, hoewel anderen ze maar raar vinden.’

Heb je wel eens hele leuke of juist dramatische gebeurtenissen tijdens een van jouw vakanties meegemaakt?

‘Ik ben tijdens een vakantie op Sint Maarten eens tegen een kokend hete uitlaat van een auto aangelopen. Er zat meteen een gat in mijn been. Ik dacht toen dat het wel meeviel en ben gaan zwemmen in de zee. Met het idee dat het zoute water zou ontsmetten. Maar de zee is niet zuiver en kreeg ik een enorme infectie. Dat was wel even schrikken. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis. Uiteindelijk is alles weer goed gekomen.’

Je hebt verschillende keren de Vierdaagse gelopen. Ooit overwogen om dit nog een keertje te doen?

‘Ik heb het zes keer gedaan, wilde het weer doen voor de honderdste vierdaagse, maar heb te weinig getraind om het te doorstaan.’

Je bent beschermheer van de Stichting Ronnie Tober Foundation die personen met een verstandelijke beperking uit hun isolement probeert te halen. Hoeveel plezier haal je hier zelf uit?

‘Als ik er geen plezier van zou hebben, had ik het nooit opgericht. De stichting is opgericht in het jaar 2000 en juist dat warme gevoel wat ik van de medemens krijg met een verstandelijke beperking, zegt voor mij alles!’