Schiphol Behind the Scenes dekt de lading geenszins

Op het panoramadek van luchthaven Schiphol zie je meer dan bij Schiphol Behind the Scenes het geval is (foto: Lezerzzz).

06-04-2017 | Van onze redactie – Op Schiphol word je de mogelijkheid geboden om per luxe touringcar deel te nemen aan Schiphol Behind the Scenes. Het belooft een uitgebreide en spectaculaire blik achter de schermen van de luchthaven. Veel zien van wat een ander niet ziet. Maar klopt dat beeld wel? Lezerzzz kwam na de rit van een koude kermis thuis. 

Op affiches zijn foto’s te zien van een stoere brandweerman met volledige bepakking en iemand van de luchthavenautoriteit die zich heeft gesitueerd voor een geel autootje en eentje van de indrukwekkende verkeerstoren. Zo wordt in de teksten aangegeven: ‘De Schiphol Behind the Scenes multimedia tour geeft je een kijkje achter de schermen van de luchthaven en is een ware beleving’. Op de website van Schiphol Behind the Scenes wordt een filmpje vertoond met beelden van de bagagebanden achter de schermen, plekken waar je met deze tour helemaal niet komt. Zelfs de ANWB maakt in de Kampioen reclame met teksten als ‘Er gaat een wereld voor je open’ en dat onder de noemer ‘ledenvoordeel van de maand’. En dat is ongetwijfeld geschreven zonder dit uitje getest eerst te hebben.

Propvolle parkeerplaatsen

Wie denkt dat je met al die beloften veel spektakel gaat krijgen, komt bedrogen uit. Voor € 15,50 per volwassene scheur je in een uur met een touringcar langs propvolle parkeerplaatsen, saaie hekwerken en tussen betonnen gebouwen door. Het is grotendeels een route die je zelf met de auto kunt maken (en waarbij je veel meer kunt zien als je alle tijd hebt!). De vele beeldschermen die boven je hoofd in de touringcar hangen, in combinatie met het harde geluid van de schreeuwerige videofilm die gedraaid wordt, leiden je dermate af dat het zicht uit het raam je grotendeels ontgaat. De term ‘multimedia tour’ slaat nergens op. Zo reed in ons geval de bus met een flinke vaart op een dicht hek af waarachter allerlei privéjets stonden. De verwachting dat we door het hek het terrein op zouden rijden om dichterbij te komen, werd al snel in de kiem gesmoord. De touringcar maakte op het allerlaatste moment een scherpe bocht naar links om vervolgens langs het hoge hekwerk weg te schieten. Een misselijkmakende grap. Dit kun je de consument in geen geval aandoen!

Aangescherpte veiligheidseisen

Maar hoe zit het nu werkelijk? Waarom is er op deze luchthaven geen deugdelijke tour mogelijk? Waarom wordt de consument op deze manier bedonderd? Het is simpel: men moest wat. Want sinds dat de terroristische aanslagen op 11 september 2001 de wereld een gevoelige klap hebben toegebracht, heeft Schiphol de veiligheidseisen streng aangescherpt. Gevolg is geweest dat de wel geschikte tour die voor deze dramatische gebeurtenis nog gemaakt kon worden, werd geschrapt. Je ging toen met een touringcar daadwerkelijk de terreinen op waar onder meer passagiers- en vrachtvliegtuigen staan. Je kon de piloten in de cockpit zien zitten, zware ladingen op pallets het bagageruim in zien schuiven en andere gebeurtenissen op zeer korte afstand volgen. Met commentaar van de chauffeur was het genieten van wat je te zien kreeg. Iets dat bij Schiphol Behind the Scenes in zijn geheel niet mogelijk is gebleken. Die naam dekt de lading niet. Het is tegen een veel te hoge prijs met misleidende reclame. Boeken doe je aan de balie op Schiphol Plaza of via de website van Schiphol Behind the Scenes.

Lovers, die Schiphol Behind the Scenes organiseert, heeft aangegeven zich niet te herkennen in het oordeel van de redactie van Lezerzzz.nl.