Schotse mysteries in overvloed

dsc_4389
Om bij het Dunnottar Castle te komen, ben je wel even bezig. En dat op eigen risico (foto: Lezerzzz).

03-12-2016 | Richard Helwig – Schotland kent een hoge dichtheid aan duistere spookverhalen en gruwelijke gebeurtenissen uit een lange, wrede geschiedenis. Er is veel gebeurd in verlaten kasteelruïnes, uitgestrekte heidevelden en diepe meren. We gingen (met een knipoog) op zoek naar enkele onverklaarbare situaties.

Vanaf Schiphol vliegen we met een rechtstreekse vlucht van Flybe op Inverness Airport. Het is een Bombardier Dash 8 Q400 waarvan deze Engelse luchtvaartmaatschappij er 58 heeft rondvliegen en er 8 in bestelling heeft staan. De continue hard ronkende motoren (het is een zogenaamd turbopropvliegtuig) maakt de vlucht wat onrustig. We hebben het gevoel in de trommel van een wasmachine te zitten die op 1600 toeren centrifugeert. Een MP3-spelertje en een koptelefoontje met muziek doet het ergste van dat geluid wegnemen. Het toestel is bijna leeg. Eenmaal boven de bergen van de Schotse Hooglanden probeert de gezagvoerder met zijn stem door de intercom over de herrie uit te komen. Wat gedeeltelijk lukt. We kunnen nog net verstaan dat het ‘normaal’ is dat het motorgeluid ‘iets’ gaat toenemen omdat er turbulentie gaat volgen. Een glimlach valt niet te onderdrukken. Net nadat zijn woorden door het toestel hebben geklonken, lijkt het inderdaad alsof de toeren van de wasmachine flink worden opgeschroefd. Het toestel ligt regelmatig op zijn kant als er scherpe bochten worden genomen. De vaart zit er goed in.

Ongeveer drieduizend kastelen

Toch blijkt deze vorm van vliegen voor ons een waar genot. Om nog sneller in het hartje van het Schotse Hooggebergte terecht te komen, hadden we met een straaljager moeten reizen. Als we na slechts twee uur vliegen het ruige landschap onder ons voorbij zien trekken, bedenken we ons dat er in Schotland ongeveer drieduizend kastelen bestaan. Veel daarvan zijn ruïnes en daar kleven de nodige geheimzinnige verhalen aan. De Kelten die het lang geleden bewoonden, beschikten over een rijk voorstellingsvermogen waarin de meest bijzondere figuren de revue passeerden. Van romantische elfen tot huiveringwekkende monsters. Misschien ontstonden sommige verhalen onder het genot van een paar stevige glazen bier en whisky. Maar zijn het allemaal verzinsels? Zeker is dat de geschiedenisboeken hebben geleerd dat Schotten onderling flink strijd wisten te leveren. Men ging elkaar niet zelden van man tot man met hakbijlen, messen en hamers te lijf.

Herkenning en medeleven

Op bepaalde plekken in Schotland zijn door mensen in de loop van jaren allerlei waarnemingen gedaan. Die variëren van het zien van schaduwen, witte en vage verschijningen, bloedvlekken tot het voelen van koude windvlagen. De mogelijkheid zou bestaan dat, wanneer iemand door geweld om het leven komt, er een ‘afdruk’ achterblijft op die plaats. Wellicht is het een verklaring voor de bewering dat verschijningen in kasteelruïnes zich honderden jaren lang kunnen manifesteren. Die ruïnes die we willen bezoeken, liggen mijlenver uit elkaar. We hebben dagen dat we er maar twee of drie kunnen aandoen omdat we uren moeten rijden. Vervelend is dat niet want onderweg is er genoeg te zien. Het verlaten beeld dat het gebied heeft, is het gevolg van de ontruiming in de 18e eeuw. Woeste bergen, langgerekte meren, zelfs waddengebied met zandstranden en steile klippen, maken de Schotse Hooglanden tot een indrukwekkend gebied. Een autorit en wandeling door de Glencoe met uitzicht op de 1344 meter hoge Ben Nevis is adembenemend.

Huis voor een predikant

Een handige manier om de omzet van je accommodatie wat omhoog te krijgen is het verhaal in stand te houden dat het er spookt. Lunan Lodge in Lunan (bij Montrose) is een bed and breakfast en was oorspronkelijk gebouwd als huis voor een predikant. Het is een rare plek want de bijbehorende kerk is een paar kilometer verderop. Het vermoeden bestaat dat het huis hier was gebouwd omdat er veel energie samenkomt op deze plek. Het ‘spookhuis’ dateert uit 1745. Het is het jaar dat Bonnie Prince Charlie de opstand begon die Schotland uiteen liet vallen. De strijd ging tussen de Lowlanders en Highlanders. De frontlinie liep dwars door Montrose. De repressailes werden steeds intensiever en het huis heeft veel actie doorstaan. Na bijna drieduizend religieuze activiteit en na de meest wanhopige oorlog te hebben meegemaakt wordt gezegd dat het huis een paar geesten in zich heeft.

Slordig uitgevoerde reparatie

Een andere bijzondere locatie die is te bezoeken, betreft het Glamis Castle. Hier leven aardig wat legenden zoals de ‘Grey Lady of Glamis’ die rondzweeft in de kapel en de klokkentoren. En er is nog de vierde graaf van Crawford die in een dichtgemetselde kamer rondspookt. Of neem het Montrose Air Station in Montrose. Deze kleine luchthaven werd een tijd lang gekweld door de geest van Luitenant Desmond Arthur. In de Eerste Wereldoorlog verongelukte hij met zijn tweedekker na een slordig uitgevoerde reparatie. Het Ardvreck Castle in Lochinver is vlakbij de A837 gelegen, die Ullapool met Lochinver verbindt. Het is een schilderachtige ruïne van een 15-eeuws kasteel. Hier zouden twee spoken ronddwalen. Het ene spook is een grote man in het grijs gekleed. Hij zou de geest zijn van James Graham. Het andere is dat van een jong meisje. Het verhaal luidt dat Macleod hulp van de duivel verkreeg om het kasteel te bouwen. In ruil daarvoor was de dochter van een van de leiders aan hem beloofd als betaling. Het meisje was zo wanhopig dat ze zich van een van de torens wierp en stierf.

Doedelzakspeler

Een ander geval is die plaatsvond in Fraserburgh. The Wine Tower is vlakbij het Kinnaird Head Castle (Fraserburgh Lighthouse) gelegen. In deze wijntoren sloot een lokale landheer zijn dochter op nadat ze verliefd was geworden op een doedelzakspeler. Het was iemand die hij niet geschikt vond en om het leven bracht. De dochter sprong daarna vanaf de toren de dood tegemoet. Onderaan de toren zou de doedelzakspeler soms nog waarneembaar zijn. Het 13e eeuwse Fyvie Castle doet hier niet voor onder. Hier zouden spoken zeer actief zijn, waaronder een groene dame die zwevend door de gangen is waargenomen. Er zijn bloedvlekken die niet kunnen worden verwijderd. En er zou sprake zijn van geesten en koude winden die er waaien. Los van al deze gebeurtenissen is het oppassen op menige locatie. Zoals bij het Dunnotar Castle. De ligging op de hoge rotsen is spectaculair. Maar een misstap onderweg naar boven is snel gemaakt.