Schrikbarende taferelen in Hotel National in Antwerpen

Een serieuze vraag is wat er in deze hotelkamer nog wel deugt. Dit kun je onmogelijk je gasten aandoen. We willen nog maar één ding: en dat is wegwezen hier! (foto’s: Lezerzzz)

18-10-2017 | Van onze redactie – Lezerzzz beoordeelt soms hotelkamers door geheel Nederland op een vijftal criteria: ligging, algemene indruk, hygiëne, bedden en sanitair. Op basis hiervan wordt wel of niet een Lezerzzz goedkeuring toegekend. Dit keer werd, een stukje buiten de deur, onaangekondigd Hotel National in Antwerpen bezocht.

België is leuk om naar toe te gaan. Lekker dichtbij en toch in het buitenland. Zeker Antwerpen is een bestemming waar je veel kunt beleven. De stad ligt voor een groot gedeelte op de rechteroever van de Schelde. Er is een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. De meeste mensen komen naar Antwerpen toe om te genieten van de historische binnenstad, de vele winkels, bars en restaurants. De Meir is de meest bekende winkelstraat. Je vindt er allerlei musea zoals het Museum aan de Stroom, het Middelheimmuseum, het Etnografisch Museum, het Museum Platin-Moretus, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Rubenshuis. En vergeet natuurlijk de dierentuin niet. Gelegen naast het Centraal Station, dus makkelijk bereikbaar. In het hartje van de stad zijn genoeg hotels te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen.

Voor het laatst gestofzuigd?

Hotel National is gelegen in de modebuurt in Antwerpen, tegenover het Modemuseum in het historisch centrum. De Grote Markt is op vijf minuten wandelen. Handig is de tramhalte die zich op korte afstand van het hotel bevindt. Hiermee heb je verbinding met praktisch de gehele stad. Kom je met de auto, hou dan wel rekening met flinke parkeerkosten. Het hotel beschikt niet over een eigen parkeerterrein, een parkeergarage ligt er vlak naast. Op de website van dit hotel ontbreken wonderwel beschrijvingen van de kamers. Welke er zijn en wat je precies kunt verwachten. Meer dan enkele foto’s ontdekken we niet. Dus zijn we reuze benieuwd. Onduidelijk in de informatie is of je 24 uur per dag kunt inchecken of dat je dit ‘s avonds tot een bepaalde tijd kunt doen. Aan de receptie krijgen we snel de sleutel. Er zijn maar weinig administratieve handelingen. We blijken de ‘Standaard Twin’ kamer te hebben geboekt. Bij binnenkomst in onze kamer knipperen we even met onze ogen. Oranje en witte muren, afgewisseld met donkere gedeelten. Een zwarte vloer met zwarte plinten. Vanaf een afstandje zien we al dat deze verre van schoon is. Wanneer is hier de stofdoek doorheen gehaald en wanneer is er voor het laatst gestofzuigd? Een ‘kunstzinnig’ schilderij, welke bestaat uit een stuk glimmend papier, gelijmd op een stuk karton, hangend boven het bed maakt het er niet fraaier op. Welke stylist is hier bezig geweest?

Urine- en/of spermavlekken

Kleding hang je niet stofvrij op in een kast, maar hang en leg je op een los rek. Aan de binnenkant van de deur is een spiegel geplakt. Er is een telefoon op de kamer waarvan het stopcontact is ‘gerepareerd’ met tape. Het bed is ruim, is voorzien van een flinke vering, maar wonderwel voel je die niet door het dikke matras wat er bovenop ligt. De kussens liggen slecht en er zijn ook geen extra exemplaren voorhanden. Als we onze uv-lamp erbij halen en het bed inspecteren, komen er allerlei urine- en/of spermavlekken naar boven die afkomstig zijn van vorige gasten. Deze resultaten liegen niet. Want in urine is fosfor aanwezig, welke in een donkere ruimte duidelijk herkenbaar wordt gemaakt door het gebruik van dit soort licht. Urinevlekken zullen feller oplichten. Het dekbed bevat allerlei bruine vuilvlekken. Alles is handig gecamoufleerd omdat er wonderwel schone hoezen omheen zijn gedaan.

Een pijnlijke, scheve nek

De kamer is en blijft donker. Twee bedlampjes veranderen daar niet veel aan. We beginnen ons af te vragen of dit niet bewust is gedaan. Omdat vuil dan minder opvalt? Een bureautje is aanwezig, maar een lampje ontbreekt. De televisie is van een redelijk formaat, maar hangt op een verkeerde plek en veel te hoog. Het was beter geweest als deze aan het voeteneinde van het bed op de muur was geplaatst. Nu krijgen gasten een pijnlijke, scheve nek! Ons uitzicht is op de Nationalestraat. Leuk om te zien hoe het verkeer zich langs het hotel beweegt waaronder de tram. Veel geluidsoverlast is er niet. Het raam is niet op een bepaalde stand te zetten zodat bij een beetje wind alles snel openwaait. Ventilatiesleuven kunnen we niet ontdekken. En dus moet je ‘s nachts het raam vrijwel altijd dichtlaten. De airconditioning hebben we niet uitgeprobeerd. Aan de muur onder het raam bevindt zich een aparte verwarming.

Zwaar verroest

Als we de badkamer binnengaan, slaat de schrik ons meteen om het hart. Wat zijn dit voor taferelen? Alles is zwart! Muren, plafond, vloer en zelfs het douchegordijn. Nu weten we het zeker, men denkt dat het vuil hierdoor minder opvalt. We pakken onze eigen lampen erbij. De douchebak is zo zwaar verroest dat de gaten erin zijn gevallen. Die moet van binnen vol met water staan. Het douchegordijn is enorm vies. Een sopje sorteert hier geen effect meer. Tijdens onze inspectie ontdekken we lange haren van de vorige gasten in de douchebak. Stof langs de plinten heeft zich opgehoopt. Een metalen plankje vlak boven de douchekraan is onhandig aangebracht. Op de muren vinden we allerlei spetters en vlekken. Een ventilator in de muur kun je met een apart knopje aanzetten. Dat valt overigens niet aan te raden, want het zit vol met stof. Het licht in deze ruimte is zo waardeloos dat je niets voor de spiegel kunt doen. Een apart lampje boven de wastafel ontbreekt en bestaat alleen uit een spotje in het plafond. De deur gaat rakelings langs de toiletpot. En de toiletbril schuift van links naar rechts, zo los zit deze. Hier val je dus vanaf. Het geheel is geen badkamer, maar een bunker! Een serieuze vraag is wat er in deze hotelkamer nog wel deugt. Dit kun je onmogelijk je gasten aandoen. We willen nog maar één ding: en dat is wegwezen hier!

Beoordeling Hotel National in Antwerpen

Ligging: goed. Algemene indruk: onvoldoende. Hygiëne: onvoldoende. Bedden: onvoldoende. Sanitair: onvoldoende. Lezerzzz goedkeuring: niet toegekend.

Nadere gegevens

Nationalestraat 40, Antwerpen (België), telefoon +32 3 2319736, www.hotelnational.be.

Hotel National in Antwerpen is door Lezerzzz, voorafgaand aan de publicatie van dit artikel, meerdere keren gevraagd om een reactie. Hier is geen antwoord op ontvangen.

Ontvangen reacties op dit artikel

Gezien de grote hoeveelheid ontvangen reacties kun je niet meer via deze website reageren op dit artikel. Op de sociale media kan dit nog wel.

Renate Deschepper – 27-11-2017:

Ja, in cafés aanhoudende inspecties zouden ook beter en meer controle moeten houden in de hotels.

Suzanne Pelegrin – 27-11-2017:

Wat een vieze boel. Waar zit de inspectie?

Mertens-Verlaath – 27-11-2017:

Vreselijk. Ik wist niet dat zoiets nog bestond. Echt een schande om mensen voor veel geld in zo’n vieze bende te laten verblijven.

Ed de Vroodes – 27-11-2017:

Ik neem aan dat u korting op deze overnachting heeft bedongen?

Koos Weltens – 27-11-2017:

Misschien een mooie plek om Frank Masmeijer acht jaar vast te zetten, een gevangenis ziet er beter uit.