Shanghai Hotel Holland in Delft mag met vier sterren best een stuk schoner

De kitranden van de douche mogen terstond worden vervangen. Ze zijn vervuild, beschimmeld en vergeeld. Op de onderste rijen van het voegsel treffen we eveneens schimmel aan. De badkamerkraan bevat de nodige kalkaanslag (foto’s: Lezerzzz).

09-01-2018 | Van onze redactie – Lezerzzz beoordeelt soms hotelkamers door geheel Nederland op een vijftal criteria: ligging, algemene indruk, hygiëne, bedden en sanitair. Op basis hiervan wordt wel of niet een Lezerzzz goedkeuring toegekend. Dit keer werd onaangekondigd Shanghai Hotel Holland in Delft bezocht.

Je kunt het niet missen, zo’n groot gebouw als dat het is. Shanghai Hotel Holland ligt aan de rand van Delft op een redelijk rustig bedrijventerrein, vlak naast de snelweg A13 (hier merk je voor wat betreft het geluid niet veel van). Er zijn geen winkels op loopafstand. Om in het centrum van Delft te komen, moet je met de auto of het openbaar vervoer. In het centrum van Delft kun je heerlijk wandelen langs de grachten. Winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes zijn er in overvloed. Er is genoeg te zien zoals de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk met de Koninklijke graftombe. Met een bezoek aan de aardewerkfabriek De Koninklijke Porceleyne Fles kun je zo een ochtend of middag bezig zijn. Kortom, Delft is best gezellig.

Ruim veertien miljoen euro

Het hotel kenmerkt zich door veel kamers. In 2011 opende het haar deuren. De bouw nam vier jaar in beslag en kostte de opdrachtgever Shanghai Tai Yuan Properties ruim veertien miljoen euro. Dit was dus een enorme investering. Voor de Chinese investeringsmaatschappij betrof dit het eerste intercontinentale project. Daarbij werd MIII Architecten aangetrokken voor het ontwerp van het exterieur en de Koninklijke BAM Groep werd aangesteld als hoofdaannemer. Voor het interieur werd Shanghai Jin Mao Building Decoration eindverantwoordelijke.

Borg van vijftig euro

Hoge verwachtingen dus. Het hotel kent een 24-uurs receptie. Er zijn genoeg mogelijkheden tot parkeren vlak voor de deur. Voor het inchecken zijn nogal wat administratieve handelingen nodig. Dat moet toch sneller kunnen? Ondanks dat we de kamer vooruit hebben betaald, wordt er een borg van vijftig euro berekend. En dat is vreemd. Een niet klantvriendelijke manier van je gasten ontvangen. Als een soort van wantrouwen. In de algemene voorwaarden wordt hier niets over aangegeven, bij het boeken van de kamer staat het wel genoemd, al lees je daar snel overheen. Ook wordt ons een papier onder de neus gewreven wat we moeten tekenen. Zonder enige uitleg. Er is geen gast die alle kleine lettertjes bij het inchecken gaat lezen. Wat is dit allemaal? We weten dus eigenlijk niet eens wat we precies tekenen en waar we mee akkoord gaan. In alle snelheid lezen we dat roken op de kamer € 150,- kost (het gehele hotel is rookvrij) en in geval van verlies van de sleutelkaart je € 15,- moet neerleggen. Kijken we naar de boekingsopties dan is het zelfs mogelijk voor een ‘Lazy-Sunday check-out’ te kiezen, voor uitslapers tot vijf uur ’s middags. En kun je voor een halve dag een kamer huren voor mensen die zich ongezien in een privésituatie willen terugtrekken. Natuurlijk op basis van beschikbaarheid. Het is dus maar wat je wilt.

Forse vlekken op het tapijt

Als het om de hotelkamers gaat, kun je kiezen uit Double Deluxe, Twin Deluxe, Superior King en Executive Suite. Mooie namen voor mooie kamers. De prijzen zijn zeker niet laag te noemen. Best stevig eigenlijk. Wij hebben gekozen voor Double Deluxe. Bij binnenkomst treffen we een zeer ruime kamer aan met een oppervlakte van bijna dertig vierkante meter. Je moet even weten dat je de sleutelkaart in een houdertje moet plaatsen dat naast het lichtknopje zit. De forse vlekken op het tapijt vallen meteen op. Wat is hier gebeurd? En waarom is dit niet weggewerkt? Er staan grote bedden met een forse vering. En is er een aparte fauteuil beschikbaar. De verlichting is overal voldoende. Het televisiescherm is redelijk groot. Handig dat deze aan het voeteneinde is gemonteerd. Het bureautje is voorzien van een uitstekend gedeelte. Niet veilig, want ’s nachts kun je hier lelijke verwondingen door oplopen. De kamer is geheel te verduisteren met de gordijnen, tevens is er vitrage. Het raam is op een kier te zetten. De kast in de kamer biedt veel bergruimte. Er is een waterkoker aanwezig. De WiFi is gratis. Er bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een continentaal ontbijtbuffet, deze hebben we niet uitgeprobeerd. We weten zeker dat veel gasten gebruik zullen maken van het goedkopere ontbijt bij de tegenovergelegen MacDonalds.

Vervuild en vergeeld

De badkamer is er eentje met alleen een bad. Voorzien van een hoge instap. Enige handgreep ontbreekt! We kunnen ons voorstellen dat oudere mensen hierdoor in de meest hachelijke situaties verzeild kunnen raken. Maar er zijn ook kamers met douche beschikbaar. Even specifiek naar vragen dus als dat nodig is. Er is een föhn, een uittrekbare scheerspiegel, een stopcontact en een grote spiegel aanwezig. De zeepjes en de shampoo zijn voldoende. Het steen van de wasbak is lelijk beschadigd. De kitranden van de douche mogen terstond worden vervangen. Ze zijn vervuild, beschimmeld en vergeeld. Op de onderste rijen van het voegsel treffen we eveneens schimmel aan. De badkamerkraan bevat de nodige kalkaanslag. Met zo’n enorme investering in zo’n groot project, had wat ons betreft meer geld uitgetrokken mogen worden voor de schoonmaak. Jammer. Het strookt niet met wat een viersterrenhotel had moeten zijn. Want op de gevel staat dat aantal sterren toch echt vermeld.

Beoordeling Shanghai Hotel Holland in Delft

Ligging: goed. Algemene indruk: voldoende. Hygiëne: onvoldoende. Bedden: voldoende. Sanitair: onvoldoende. Lezerzzz goedkeuring: niet toegekend.

Nadere gegevens

Kleveringweg 11, Delft, telefoon 015-7200077, www.shanghaihotelholland.com.

Shanghai Hotel Holland in Delft is door Lezerzzz, voorafgaand aan de publicatie van dit artikel, meerdere keren gevraagd om een reactie. Hier is geen antwoord op ontvangen.

Wil je reageren op dit artikel dan kan dat via de sociale media.