Sjoene daag in Mestreech!

Het Stadspark Maastricht heeft een vijver en staat in de lente vol met prachtige bloesembomen! (foto: Marion van Zutphen)

09-01-2018 | Marion van Zutphen – Maastricht is een heerlijke stad om doorheen te wandelen, er is zoveel te zien en te ontdekken! Ook voor een dagje shoppen of genieten van het mooie weer op een van de talloze fijne terrasjes zit je hier helemaal goed. Een beknopte rondleiding.

Als je vanaf het treinstation de stad in wilt lopen, kun je kiezen om dat in één rechte lijn te doen, je gaat dan het het centrum in, over de Sint Servaasbrug. Ik sloeg bewust voor de brug linksaf en nam de Hoge Brug. Via deze brug heb je uitzicht op de Sint Servaasbrug en loop je rechtstreeks het stadspark in. Op deze manier kijk je uit op de Onze Lieve Vrouwewal. Het was onderdeel van de eerste en tweede middeleeuwse stadsmuur van Maastricht. De oorspronkelijke wal dateert uit de twaalfde of dertiende eeuw. In de loop van de tijd is deze verschillende keren vernieuwd. Het Stadspark Maastricht heeft een vijver en staat in de lente vol met prachtige bloesembomen! Als je de stadsmuur afloopt kom je bij de Helpoort uit. Daar kun je pas echt genieten van de straatjes van Maastricht. Als je af en toe een zijstraatje inloopt, kom je allerlei verborgen pleintjes en hoekjes tegen.

Even tot jezelf komen

Wil je verder doorlopen, dan kom je uit bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. Sta stil bij het hoekje met de ontelbare kaarsjes. Hier kun je in alle rust even tot jezelf komen. Op het Onze Lieve Vrouweplein, wat vol staat met stoelen en tafels, neem je een lekker drankje. Natuurlijk met een stukje lekkere Limburgse vlaai, want dat is een must als je in Limburg bent. In Maastricht zijn verschillende kerken te vinden, maar de Dominicanenkerk is bijzonder. Binnenin de kerk bevindt zich namelijk boekhandel Dominicanen. Je vindt hier heel veel boeken, notitieboekjes, wenskaarten en dergelijke. Soms speelt er een klein orkestje.

Ondergrondse wereld

In elke grote straat vind je Pinky, een keten met versgebakken wafels, ijs en andere zoete lekkernijen. Je kunt deze keten niet negeren, want wanneer je in de buurt komt, komt de heerlijke wafelgeur je al tegemoet. Ik sloot de dag dus ook af met een vers gebakken Luikse wafel. Ik ben van plan nog eens terug te gaan en de betaalde activiteiten te gaan ontdekken zoals bijvoorbeeld het Natuurhistorisch Museum. Wist je trouwens dat Maastricht een ondergrondse wereld heeft? De grotten van mergel, de vestingwerken, kazematten en het ondergrondse gangenstelsel van de stad zijn een belevenis om te zien.

Marion Zutphen is als duizendpoot een enorme fashion liefhebber, is gek op de natuur, fotografeert dat het een lieve lust is, gaat als dromer door het leven, staat te boek als een creatieveling en is altijd op zoek naar avontuur. Zij deelt regelmatig haar ervaringen op Lezerzzz en heeft daarnaast haar eigen website The Dutch Adventure Seeker.