Sprookjes bestaan wel degelijk in de Cotswolds

Wie van Jane Austen of de fantasie van J.K. Rowling en Tolkien houdt, zal zich heerlijk voelen in dit gebied (foto: Lezerzzz).

15-02-2017 | Richard Helwig – Het lijdt geen enkele twijfel dat de Cotswolds in Engeland een regelrechte trekker is als het gaat om een frisgroene omgeving waar oneindig veel te zien is. Deze streek is vanaf de 18e eeuw bijna niet veranderd. Met een beetje fantasie zit je opeens in een sprookjesboek waar maar geen eind aan lijkt te komen.

Je moet een beetje kenner zijn om te weten dat de Cotswolds uit veel heuvels bestaat. Het is gelegen in het hart van Zuidwest en West-Centraal Engeland. Het gebied omvat de graafschappen Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire en Worcestershire. Het grootste deel ligt in Gloucestershire. Opvallend is het honingkleurige kalksteen dat is gebruikt voor de huizen en muren, afkomstig uit de steengroeven. Alles is over het algemeen erg goed bewaard gebleven. De meeste dorpjes en stadjes stammen uit de middeleeuwen. Het gebied werd gebruikt voor het houden van schapen. De wolindustrie zorgde voor de nodige welvaart. Dat veranderde door de nodige Europese oorlogen en de industriële revolutie waarbij een einde kwam aan de rijkdom. De streek raakte verlaten. Het verleden bleef bestaan. Het gebied werd door toeristen ontdekt.

Meerdaagse reis

In het oosten ligt Oxford, in het westen Bath. Je vindt er oneindig veel natuur zoals tuinen, struiken, bomen en wandelpaden. In alle rust kun je hier ronddwalen. Voorbeelden van dorpen zijn Castle Combe, Broadway, Bibury, Stanton, Bourton-on-the-Water en Chipping Campden. Maak er dus een meerdaagse reis van! Engeland staat bekend om oude kastelen. Een bezoek aan Berkely Castle is een must als je dit gedeelte van Engeland bezoekt en meer van de historie te weten wilt komen. Het kasteel is het huis van de familie Berkeley en dat gaat al terug tot het jaar 1117. Of bezoek het Sudeley Castle en verbaas je over meer dan duizend jaar historie. Als je niet teveel op het toeval naar de Cotswolds wilt, is het handig een kaart aan te schaffen die uitgebreid is gedetailleerd. Hierop kun je een duidelijk overzicht krijgen van de vele weggetjes, riviertjes, heuvels en wandelroutes. Want al kom je wellicht met de auto, parkeer die gerust ergens om verder te voet te gaan. En pak de wandelschoenen! Pas dan kun je het gebied optimaal verkennen.

Slingerend karakter

Zoek je een leuke route? Loop dan de Cotswold Way, een 163 kilometer lange wandeling. Je start in Chipping Campden, een middeleeuwse marktplaats. Vanuit het noorden van de Cotswolds eindig je in de badplaats Bath. De tocht voert je langs de westerse rand van de heuvels en loopt door een glooiend landschap met bossen, dorpjes, oude gebouwen en zelfs grafheuvels. Doordat het pad een slingerend karakter heeft, kun je steeds weer nieuwe panorama’s bekijken over de rivier Severn en de Malvern Hills. Een aanrader dus! Een van de mooiste dorpen om vast te leggen is Bibury. Het is gelegen in het graafschap Gloucestershire. Ontdek de de vele huisjes die stuk voor stuk uit een geromantiseerde film afkomstig lijken te zijn. Door het dorpje stroomt de Coln. Loop vooral naar de Arlington Row. Geniet van al die momenten waarbij je teruggaat in de tijd. Maak shots van de St. Mary’s Church. Dit Romaans Gotische bouwwerk staat er nog precies zo bij als vele jaren geleden. Overigens vind je in Engeland ontelbaar veel kerkjes. Veel daarvan zijn voorzien van begraafplaatsen.

Veiligheid voor alles!

Engeland is erg mooi. Maar kan gevaarlijk zijn. Onderschat dit niet. Veiligheid voor alles! Vertel altijd aan je naaste omgeving waar je bent en hoe laat je verwacht weer op de thuisbasis te zijn. Vertrouw nooit op je mobiele telefoon want op veel afgelegen plekken zul je merken dat er geen bereik is. Je komt er niemand meer tegen. Dus als er wat met je gebeurt, ben je toch echt op jezelf aangewezen. Het gebruiken van Google Maps voordat je op stap gaat is wellicht aan te raden. Neem in de auto minimaal een deken, water, wat voedsel en een verbanddoos mee. Zorg dat je navigatie hebt. Je zult niet de eerste zijn die de weg kwijt raakt. Probeer zo bijtijds mogelijk een slaapplaats te regelen.

Luchthaven Bristol

De Cotswolds ligt op iets meer dan twee uur rijden vanaf Londen, als je met de auto gaat. Je kunt met de trein reizen, vanaf station Paddington. Je bent dan iets meer reistijd kwijt. Nog handiger is om op de luchthaven Bristol een auto te huren en verder te reizen. Alleen dan kom je op de meest mooie plekjes! Links rijden vereist wat ervaring. Links schakelen is moeilijker. Wil je liever met je eigen auto gaan, vertrek dan met de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich.